Guvernul a aprobat luni, printr-o ordonanta de urgenta, masuri care vor permite utilizarea inscrisurilor in forma electronica atat pentru comunicarea in format digital intre autoritatile si institutiile statului, cat si intre acestea si persoanele fizice si juridice, precum si asigurarea desfasurarii unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice si de comunicatii securizate.
Astfel, potrivit actului normativ, pot fi utilizate la nivelul autoritatilor si institutiilor publice semnatura electronica si documentele electronice. Actele emise in format electronic de autoritatile si institutiile publice vor fi semnate cu semnatura electronica calificata si vor fi asimilate inscrisurilor oficiale, astfel cum sunt acestea definite de lege.
De asemenea, incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ, autoritatile si institutiile publice au obligatia primirii inscrisurilor semnate cu semnatura electronica, fiecare institutie urmand sa stabileasca tipul de semnatura electronica aplicabila pentru utilizarea de catre persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectiva autoritate/institutie. In vederea primirii documentelor electronice, autoritatile si institutiile publice vor pune la dispozitie portaluri proprii, vor utiliza astfel de instrumente puse la dispozitie de catre terti sau vor utiliza posta electronica.
Totodata, noile reglementari vor permite desfasurarea in format digital a proceselor vitale functionarii statului, precum procesul legislativ exercitat de catre Parlamentul Romaniei si procesul executiv exercitat de catre Guvernul Romaniei.
In cadrul procedurilor de elaborare, avizare si prezentare a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vedere adoptarii sau aprobarii, actele si documentele Guvernului si ale institutiilor publice semnate cu semnatura electronica calificata au forta juridica a inscrisurilor autentice.