RO EN
Coșul este gol

Florin Citu: Am inclus in buget 62 miliarde lei pentru investitii in proiecte fezabile

Suma totala alocata din bugetul de stat pentru investitii ajunge la 62 miliarde lei (circa 12,7 miliarde euro), atingand un record istoric ca dimensiune si amploare. Prim-ministrul Florin Citu spune despre bugetul pe 2021 ca este unul al investitiilor si ca fondurile au fost alocate catre proiecte fezabile.
"Acest buget are in centru investitiile. Suma de 62 miliarde lei este alocata pe proiecte care se pot face, pentru ca asta a fost o alta provocare, nu sa punem in buget proiecte doar sa fie acolo si apoi la finalul anului sa luam banii inapoi pentru ca nu se pot executa. Aceasta a fost o practica in trecut, nu am alocat sume exact pe acele proiecte care pot sa mearga, sa fie derulate in 2021. Unele vor fi finalizate, altele nu, dar ne gandim in perioada urmatoare", a declarat Florin Citu sambata, cu prilejul participarii la dezbaterea organizata de Consiliul Judetean (CJ) Vrancea cu reprezentantii structurilor asociative ale UAT-urilor.
Prim-ministrul a mai precizat ca Guvernul are ca prioritate utilizarea fondurilor europene pentru investitii, tinta fiind ca acestea sa sustina mai mult de jumatate din sumele alocate pentru investitii in 2021.
"Incercam sa folosim cat mai mult fondurile europene. Anul trecut am bugetat jumatate din investitii sa fie finantate din fonduri europene. Ne-am tinut de cuvant, 47% din investitiile totale de anul trecut au fost finantate din fonduri europene. Anul acesta constructia este la fel, jumatate, putin mai mult, 52%, ar trebui sa fie finantate din fonduri europene si ne vom tine si de aceasta executie. Deci, bugetul este unul puternic, echilibrat si va spun eu, unul care urmareste analizele pe care le fac specialistii", a subliniat oficialul.
 
Apel pentru includerea de proiecte de spitale pentru finantare prin PNRR
In contextul intalnirii cu reprezentantii UAT-urilor, premierul Florin Citu a precizat ca pot fi incluse in PNRR proiecte pentru constructia de noi spitale, aceasta fiind o prioritate a Executivului. El a facut apel la reprezentantii comunitatilor sa depuna proiecte de spitale, deoarece acestea vor primi finantare.
"Veti vedea ca resursele alocate in acest PNRR se concentreaza pe proiecte de investitii. Romania a ramas in urma la investitii - infrastructura, transport feroviar, cred ca ce mai important lucru si cred ca sigur va ramane emblema, stampila, eticheta acestui guvern, dorim sa construim spitale noi. (...) In PNRR sunt alocate sume considerabile pentru constructia de spitale noi. Stiu ca si dumneavoastra aici aveti un spital - Consiliul Judetean; trebuie inclus si acest spital in acest PNRR. Sunt in Romania spitale care pot fi finalizate pana in 2026. Aceasta este singura conditie pe care trebuie sa o indeplinim - ca spitalele pe care le vom face sa fie finalizate pana in 2026, deci sa poata sa fie finalizate pana in 2026. De aceea, ii rog pe toti ceilalti care au proiecte de spitale noi in comunitatile lor, daca pot fi finalizate pana in 2026, trebuie sa le includem in acest PNRR", a spus seful Guvernului.
 
Deficitul va fi redus prin digitalizare, nu prin cresterea taxelor
Unul dintre obiectivele prioritare ale Guvernului este reprezentat de reducerea deficitului, de la 9,8% in 2020 la 3% in 2024. Primul-ministru subliniaza ca prin digitalizare se poate majora gradul de colectare, dar ca nu vor fi majorate taxele si nici nu vor fi impuse unele noi.
"Nu introducem taxe. Sa introduci taxe intr-o perioada in care dinamica economiei este sub potential este sinucigas, iti omori economia sau sa cresti taxe pe care le ai. Nu. Romania are resurse de venit in economie, trebuie doar o colectare mai buna si acest lucru se face; nu cred ca doar sa schimbi un om sau doi vei face colectarea mai buna. Digitalizarea este singura solutie pe care am observat-o in ultimii 20 de ani, 30 de ani in UE, care a crescut colectarea impozitelor permanent. Deci, e-facturare, impreuna cu conectarea caselor de marcat si cu SAF-T, sunt doar trei proiecte la ANAF, vor creste veniturile suficient. (...) Nu sunt adeptul cresterii taxelor, nu cred in cresterea taxelor atunci cand economia este sub potential, pentru ca este sinucigas. Putem sa ajungem la acel deficit de 3%, asa cum am aratat in strategia fiscal-bugetara, printr-o mai buna folosire a banilor pe care ii avem. Banii pe care ii avem, daca ii folosim eficient si inteligent, putem sa ne descurcam sa si investim si sa si ajungem la 3% deficit", a explicat Florin Citu.
 
Se mentin masurile de sustinere a companiilor afectate de criza
Primul-ministru a mai spus ca si in 2021 vor fi mentinute masurile de sprijin pentru companiile afectate de criza sanitara, respectiv somajul tehnic, telemunca, programul pentru munca flexibila (Kurzarbeit), dar si programele IMM Invest si noul Agro Invest, pentru sectorul agricol.
"In buget am prelungit masuri care au functionat anul trecut, masuri care au ajutat economia. Am prelungit somajul tehnic pentru acele zone din economie unde inca afectate de pandemie. (...) Masurile raman: somaj tehnic, a fost prelungit, alte masuri care au fost acolo si au ajutat economia, Kurzarbeit pentru munca flexibila, telemunca etc. Sustinem telemunca si prin masuri de la buget. Sunt mai multe masuri care trebuiau prelungite si era nevoie de o ordonanta de urgenta, IMM Invest ramane si apare si Agro Invest, program special pentru sectorul agricol, tot pe scheme de garantii, care ii va ajuta pe fermieri sa treaca de aceasta perioada dificila. Agro Invest, si asa cum am facut si la IMM Invest, incepe cu un miliard de lei plafon. Daca este un program de succes, crestem plafonul, asa cum am facut si la IMM Invest", a explicat Florin Citu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter