RO EN
Coșul este gol

Cristiana Pruna, USR: Banii din taxa de cogenerare sunt folositi gresit si ineficient

Cristina Pruna, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, atrage atentia ca, desi preturile la energie au fost plafonate, asistam la cresterea unor taxe in domeniu. Astfel, incepand cu 1 noiembrie, taxa de cogenerare a crescut cu aproape 50%.
Taxa de cogenerare este suma pe care o ia statul prin factura de la fiecare consumator de energie electrica. Banii sunt o subventie pentru producatorii de energie electrica in cogenerare. Adica acele centrale care produc atat agent termic pentru sistemele centralizate de incalzire, cat si curent electric. In teorie, banii din aceasta taxa ar fi trebuit sa contribuie la promovarea si dezvoltarea producerii de energie in sistem de cogenerare de inalta eficienta.
Din anul 2011 si pana in anul 2020, statul a adunat peste 1,7 miliarde de euro de la fiecare roman si companie romaneasca pentru producatorii de energie electrica in cogenerare. Justificarea pentru aceasta taxa si subventie este ca banii ar trebui sa ajunga in investitii care sa conduca la o scadere a costului agentului termic si energiei electrice. De fapt, preturile n-au scazut deloc. Dimpotriva. Banii au fost folositi in mare parte pentru a acoperi pierderile si ineficienta unor companii care gestioneaza astfel de centrale.
Mai mult, la aceasta taxa se aplica TVA. Taxa la taxa. De acolo statul a luat inca peste 372 de milioane de euro, bani care au mers in plata sinecurilor si miilor de agentii ale statului.
„Banii s-au dus in cea mai mare parte in pamant si in ineficienta. Prea putine au fost investitiile. De pilda, in 2020, din 224 de milioane de euro incasati de companiile care opereaza centrale in cogenerare, doar 15 milioane de euro din bugetul acestor companii au fost prevazuti pentru investitii. Din 2011 si pana astazi am avut guvernari PSD, PNL, PDL. Iar noi am ramas cu un sistem energetic imbatranit si cu multe carpeli. Din pacate, realizam importanta acestor investitii prea tarziu, ca acum, in plina criza energetica. Cine raspunde pentru cele 1,7 miliarde de euro?”, declara deputata USR Cristina Pruna.
Beneficiare ale subventiei au fost circa 47 de companii care au operat sau opereaza 50 de centrale in cogenerare. Cu cei 1,7 miliarde de euro ar fi putut fi construite de la zero trei centrale in cogenerare de minimum 400 MW, aproape cat centrala nucleara de la Cernavoda. Acestea ar fi putut asigura aproximativ 15% din consumul anual de energie electrica al Romaniei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter