RO EN
Coșul este gol

COFACE: Inflatie suplimentara de minimum 1,5% in 2022, pe fondul razboiului

Conflictul Rusia-Ucraina a declansat tensiuni pe pietele financiare si a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale. De la ultima publicatie Coface, lumea s-a schimbat, la fel si riscurile.
- Preturile mai mari ale marfurilor intensifica amenintarea unei inflatii ridicate si de lunga durata, care creste riscurile de stagflatie si tulburari sociale.
- Anumite sectoare, cum ar fi auto, transporturile sau produsele chimice sunt mai susceptibile de a fi afectate de aceste tensiuni.
- Coface prognozeaza o recesiune profunda de 7,5% pentru economia ruseasca in 2022 si a retrogradat evaluarea riscului de tara al Rusiei la categoria D (foarte mare).
- Economiile europene sunt cele mai expuse riscului: la momentul realizarii acestei analize, Coface estimeaza o inflatie suplimentara de cel putin 1,5 puncte procentuale in 2022, in timp ce cresterea PIB-ului ar putea fi redusa cu 1 punct procentual. Impreuna cu o reducere completa a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti, aceasta ar putea costa cel putin 4 puncte din PIB, conducand astfel cresterea PIB-ului UE aproape de zero – si posibil in teritoriu negativ - in 2022.
 
Conflictul ameninta sa afecteze si mai mult pietele de energie si marfuri
Rusia este al treilea producator mondial de petrol, al doilea producator de gaze naturale si unul dintre primii 5 producatori de otel, nichel si aluminiu. Este, de asemenea, cel mai mare exportator de grau din lume (aproape 20% din comertul global). Ucraina este un producator cheie de porumb (al saselea ca marime), grau (al saptelea), floarea soarelui (primul) si se numara printre primii zece producatori de sfecla de zahar, orz, soia si rapita.
In ziua in care a inceput invazia, pietele financiare din intreaga lume au scazut brusc, iar preturile petrolului, gazelor naturale, metalelor si marfurilor alimentare au crescut. In urma ultimelor evolutii, pretul petrolului Brent a depasit 100 USD pe baril pentru prima data din 2014 (125 USD/la momentul realizarii acestui material), in timp ce preturile gazului TTF din Europa au crescut la un nivel record de 192 EUR pe 4 martie.
Desi preturile ridicate ale marfurilor au fost unele dintre riscurile deja identificate ca fiind potential perturbatoare pentru redresare, escaladarea conflictului creste probabilitatea ca preturile marfurilor sa ramana mai ridicate pentru mult mai mult timp. In plus, actualul conflict intensifica amenintarea unei inflatii ridicate si de lunga durata, crescand astfel riscurile de stagflatie si tulburari sociale atat in tarile avansate, cat si in cele emergente.
 
Sectoarele auto, transporturi si chimice sunt cele mai vulnerabile
Criza afecteaza puternic sectorul auto deja tensionat din cauza diverselor penurii si a preturilor ridicate ale marfurilor si materiilor prime: metale, semiconductori, cobalt, litiu, magneziu... Fabricile ucrainene auto livreaza catre mari producatori de automobile din Europa de Vest: unii au anuntat oprirea activitatii fabricilor in Europa, in timp ce alte fabrici din intreaga lume planuiesc deja intreruperi din cauza penuriei de cipuri.
Companiile aeriene si maritime de transport de marfa vor avea, de asemenea, de suferit din cauza preturilor mai mari ale combustibilului, companiile aeriene fiind cele mai expuse acestui risc. In primul rand, combustibilul reprezinta aproximativ o treime din costurile lor totale. In al doilea rand, tarile europene, SUA si Canada au interzis accesul pe teritoriile lor companiilor aeriene rusesti si, la randul sau, Rusia a interzis avioanele europene si canadiene in spatiul sau aerian. Aceasta inseamna costuri mai mari, deoarece companiile aeriene vor trebui sa opteze pentru rute mai lungi. In cele din urma, aceste companii nu pot sa creasca foarte mult costurile, deoarece continua sa se confrunte cu venituri mai mici din cauza impactului pandemiei.
Transportul feroviar de marfa va fi, de asemenea, afectat: companiilor europene le este interzis sa faca afaceri cu caile ferate rusesti, ceea ce probabil va perturba activitatea de transport de marfa intre Asia si Europa, care tranziteaza prin Rusia.
De asemenea, se estimeaza ca materiile prime pentru petrochimice se vor scumpi, iar preturile in crestere ale gazelor naturale vor avea un impact asupra pietelor de ingrasaminte, prin urmare, asupra intreagii industrii agroalimentare.
 
Recesiune puternica in economia ruseasca
Economia Rusiei va fi in mare dificultate in 2022, cazand intr-o recesiune profunda. Prognoza actualizata a PIB-ului Coface pentru 2022 se situeaza la -7,5% dupa redresarea inregistrata anul trecut. Acest lucru a determinat retrogradarea evaluarii riscului tarii de la B (destul de mare) la D (foarte mare).
Sanctiunile vizeaza in special bancile mari rusesti, bancile centrale rusesti, datoria suverana a Rusiei, functionari publici si oligarhi rusi selectati precum si controlul exporturilor de componente de inalta tehnologie catre Rusia. Aceste masuri exercita o presiune considerabila asupra rublei rusesti care a scazut deja, si vor conduce la o crestere a inflatiei preturilor de consum.
Rusia a atins un stadiu financiar relativ puternic: un nivel scazut al datoriei publice externe, un excedent recurent de cont curent, precum si rezerve valutare substantiale (aproximativ 640 miliarde USD). Cu toate acestea, inghetarea impusa de tarile depozitare occidentale asupra acestora din urma impiedica Banca Centrala a Rusiei sa le desfasoare si reduce eficienta raspunsului rusesc.
Economia Rusiei ar putea beneficia de preturi mai mari la marfuri, in special pentru exporturile sale de energie. Cu toate acestea, tarile UE si-au anuntat intentia de a-si limita importurile din Rusia. In sectorul industrial, accesul restrictionat la echipamentele de semiconductori, computere, telecomunicatii, automatizare si securitatea informatiilor produse in Occident va fi daunator, avand in vedere importanta acestor inputuri in sectoarele minier si de productie din Rusia.
 
Economiile europene sunt cele mai expuse la risc
Din cauza dependentei de petrol si gaze naturale rusesti, Europa pare a fi regiunea cea mai expusa consecintelor acestui conflict. Inlocuirea intregii aprovizionari a Europei cu gaze naturale rusesti este imposibila pe termen scurt si mediu, iar nivelurile actuale ale preturilor vor avea un efect semnificativ asupra inflatiei. La momentul redactarii acestui material, cu barilul de Brent tranzactionat la peste 125 USD si cu preturile gazelor naturale pe piata futures peste 150 EUR/Mwh, Coface estimeaza o inflatie suplimentara de cel putin 1,5 puncte procentuale in 2022 care ar eroda consumul gospodariilor si, impreuna cu scaderea asteptata a investitiilor in afaceri si a exporturilor, va detedmina o scadere PIB-ului cu aproximativ un punct procentual.
In timp ce Germania, Italia sau unele tari din regiunea Europei Centrale si de Est sunt mai dependente de gazele naturale rusesti, interdependenta comerciala a tarilor din zona euro sugereaza o incetinire generala.
In plus, Coface estimeaza ca o reducere completa a fluxurilor de gaze naturale rusesti catre Europa ar ridica costul cu 4 puncte procentuale in 2022, ceea ce ar aduce cresterea anuala a PIB-ului aproape de zero si, eventual, in teritoriu negativ – in functie de managementul cererii.
 
Nicio regiune nu va fi scutita de inflatia importata si de perturbarile comertului mondial
In restul lumii, consecintele economice vor fi resimtite in principal prin cresterea preturilor marfurilor, care va alimenta presiunile inflationiste deja existente. Ca intotdeauna, atunci cand preturile marfurilor cresc, importatorii neti de energie si produse alimentare vor fi afectati in mod deosebit, cu spectrul unor intreruperi majore a aprovizionarii in cazul escaladarii conflictului. Scaderea cererii din Europa va impiedica, de asemenea, comertul global.
In Asia-Pacific, impactul va fi resimtit aproape imediat prin cresterea preturilor de import, in special la preturile energiei, multe economii din regiune fiind importatoare nete de energie, in frunte cu China, Japonia, India, Coreea de Sud, Taiwan si Thailanda.
Intrucat comertul si legaturile financiare nord-americane cu Rusia si Ucraina sunt destul de limitate, impactul conflictului va fi resimtit in principal prin canalul preturilor si prin incetinirea cresterii economiei europene. In ciuda perspectivei unei cresteri economice mai lente si a unei inflatii mai mari, evenimentele geopolitice recente nu sunt de asteptat sa afecteze politica monetara in America de Nord in aceasta etapa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter