RO EN
Coșul este gol

CNI va putea implementa proiecte europene in perioadele 2014-2020 si 2021-2027

Guvernul Romaniei a adoptat, in cadrul sedintei de ieri, 4 iunie, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea statutului Companiei Nationale de Investitii (CNI). Actul normativ reglementeaza faptul ca CNI va implementa proiecte/ programe finantate din fonduri europene in perioadele de programare 2014-2020 si 2021-2027, in cadrul urmatoarelor programe operationale: Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Programul Operational Competitivitate (POC) si Programul Operational Regional (POR).
De asemenea, potrivit Ordonantei adoptate ieri, se propune crearea a doua noi subprograme care sa vizeze realizarea de "Drumuri de interes local si drumuri de interes judetean" si realizarea de "Fose septice, statii de microepurare si sisteme de alimentare cu apa". Astfel, se creeaza cadrul legal pentru derularea unor investitii de construire, reabilitare, modernizare a infrastructurii rutiere de la nivel local si judetean, la cererea beneficiarilor, precum si cadrul legal pentru realizarea de investitii privind dezvoltarea retelelor la nivel national in sectorul colectarii, epurarii apelor uzate si al sistemelor de alimentare cu apa, dat fiind faptul ca, in prezent, o mare parte a locuitorilor Romaniei nu beneficiaza de utilitatile de baza (apa curenta, canalizare). In vederea evitarii dublei finantari, se va avea in vedere instituirea unei prevederi prin care beneficiarii vor avea obligatia depunerii unei declaratii pe proprie raspundere, din care sa reiasa ca nu beneficiaza de fonduri din alte surse pentru cheltuielile eligibile prin viitoarele subprograme.
Provocarea teritoriala majora este reprezentata de acele zone in care exista o incidenta scazuta in ceea ce priveste echiparea cu infrastructura edilitara si pentru care asigurarea conformitatii ar genera costuri financiare ridicate, cu sporirea cheltuielilor aferente operatiunilor de mentenanta a infrastructurii tehnico-edilitare necesare, motiv pentru care alternativa o poate reprezenta construirea unor fose septice moderne, complet echipate pentru conformarea la conditiile impuse de protejarea mediului, respectiv amplasarea unor microstatii de epurare.
Totodata, pentru a facilita accesul la finantare pentru potentialii beneficiari, au fost redefinite doua dintre subprogramele existente. Concret, subprogramul "Institutii de invatamant superior de stat" devine "Institututii de invatamant de stat" (astfel incat sa poata fi finantate si institutii din invatamantul prescolar si scolar care, pana la aceasta data, erau excluse din acest subprogram), iar subprogramul "Unitati sanitare din mediul urban" devine "Unitati sanitare" (astfel incat sa poata fi incluse spre finantare si realizarea de institutii medicale in mediul rural - de exemplu, realizarea dispensarelor in mediu rural care ar putea prelua si trata cazurile usoare in proximitatea domiciliului pacientului).
***
Compania Nationala de Investitii este o societate comerciala care isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si are o experienta de 18 ani in domeniul constructiilor cu peste 1.870 de investitii finalizate si predate catre beneficiari cu o valoare de peste 5,2 miliarde de lei. In acest moment, are in implementare peste 460 de obiective a caror valoare depaseste 4,6 miliarde de lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter