Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a prezentat miercuri, 4 noiembrie 2020, in cadrul unei conferinte de presa sustinute online, o serie de proiecte prioritare ale actualului mandat la conducerea forului administrativ judetean.
Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean: „Am prezentat clujenilor acum, la inceputul unui nou drum, cateva dintre prioritatile actualului mandat. Alaturi de numeroasele proiecte aflate deja in derulare, am initiat si o serie de proiecte extrem de ambitioase, multe dintre ele in premiera absoluta pentru tara noastra. Prin intermediul acestora urmarim satisfacerea unor nevoi reale ale comunitatii si cresterea calitatii vietii clujenilor.”
Primul dintre proiectele nou-anuntate, “Clujul Milion“, este unic in Romania si vizeaza plantarea de catre Consiliul Judetean Cluj, in baza unui acord de parteneriat deja semnat cu U.S.A.M.V. Cluj, a nu mai putin de 1.000.000 de arbori, in intreg judetul Cluj, in zonele care au cea mai mare nevoie de impadurire. Costurile vor fi minimale, U.S.A.M.V. urmand a furniza gratuit materialul dendrologic.
Un alt proiect anuntat cu acest prilej, “Velo Cluj“, presupune realizarea intr-o prima etapa, cu finantare din bugetul multianual al Consiliului Judetean, a 100 de km de piste de biciclete, pe trei trasee principale ce leaga Cluj-Napoca de unele dintre cele mai importante zone turistice ale judetului, Cheile Turzii si Muntele Baisorii.
“Toate scolile clujene, racordate la apa, canalizare si internet“ reprezinta un alt proiect prioritar prin intermediul caruia Consiliul Judetean urmareste racordarea integrala, in 2021, a tuturor unitatilor scolare din judet, la aceste utilitati indispensabile derularii unui invatamant de calitate. In contextul in care toate scolile si gradinitele din judet dispun deja de apa si toaleta in cladire, se va urmari ca acest procent sa fie atins, cu finantare de la Consiliul Judetean si in ceea ce priveste accesul la apa potabila si la internet de mare viteza.
Cel de-al patrulea proiect nou anuntat se refera la crearea in comuna Ciurila, satul Salicea, a “Centrului Sportiv Metropolitan Cluj“. Urmand a beneficia atat de finantare de la Compania Nationala de Investitii cat si din bugetul Consiliului, prin intermediul proiectului va fi construit, pe o suprafata de 7 ha pusa la dispozitie de Primaria Ciurila, un complex sportiv multifunctional unic in Romania si care va dispune de numeroase facilitati.
Totodata, presedintele Consiliului Judetean Cluj a prezentat o serie de alte proiecte prioritare ale mandatului, aflate deja in derulare, indicand stadiul implementarii acestora:
Spitalul Pediatric Monobloc
Dupa obtinerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus in Lista de investitii strategice din domeniul medical si in Planul Regional privind Serviciile de Sanatate. Au fost deja receptionate studiile topografic si cadastral, geotehnic si dendrologic. Concursul de solutii pentru proiectare va fi lansat in cursul lunii ianuarie 2021. Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmand a fi solicitati prin Planul National de Relansare si Rezilienta.
Drumurile judetene
Obiectivul forului administrativ judetean este acela ca judetul Cluj sa beneficieze pana la finele anului 2021 de 100% drumuri judetene reabiliate cu covor asfaltic. In acest sens, anul viitor se va interveni cu covor asfaltic pe cei 225 de km care au mai ramas de realizat. Anterior, in perioada 2016-2020, Consiliul Judetean a intervenit pe 934 de kilometri de drumuri judetene, dintre care 585 de kilometri au beneficiat de lucrari de intretinere, iar 349 de kilometri de lucrari de modernizare. Valoarea totala a investitiilor in drumurile judetene a fost de 121 de milioane de euro, bani proveniti atat din fonduri europene cat si de la bugetul Consiliului Judetean. De asemenea, forul administrativ judetean are in vedere modernizarea a 10 noi drumuri judetene, cu o lungime totala de 144 de kilometri, prin fonduri provenite de la Uniunea Europeana.
Centrul integrat de transplant
Cu o valoare de 90 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant ce urmeaza sa fie edificat la Cluj va fi unic in Romania si printre extrem de putinele de acest fel din Europa. Pentru realizarea obiectivului, Consiliul Judetean a desemnat deja castigatorul concursului international de solutii pentru proiectare. De asemenea, miercuri, 4 noiembrie 2020, a avut loc prima runda de negocieri pentru incheierea contractului de proiectare, urmand ca in anul 2021 sa fie scoasa la licitatie executia lucrarilor.
Durata de realizare a Centrului de Transplant multiorgan va fi de 3 ani.
Revitalizarea parcului Hoia
Cu o valoare estimata de cca. 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia si de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a facut pasi importanti in ultima perioada. Dupa aprobarea PUZ-ului de catre Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sunt deja in curs de desfasurare actiuni de plantare de arbori pe pajistea est, urmand ca in etapele ulterioare sa fie amenajata o bariera vegetala catre Tetarom si sa fie realizata infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste si parc de biciclete, locuri de joaca si de picnic etc. Totodata, vor fi amenajate un sat de vacanta, un centru pentru vizitatori si o cladire administrativa. Finalizarea proiectului tehnic si scoaterea la licitatie a executiei sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Judetean va solicita finantare europeana prin Planul National de Relansare si Rezilienta.
Park & Ride
In valoare de cca. 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construita de Consiliul Judetean in proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului in municipiul Cluj-Napoca. Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogara pentru 8 autocare, statii de incarcare electrica, dar si o cladire administrativa in cadrul careia Consiliul Judetean intentioneaza sa ofere spatii inclusiv pentru desfasurarea activitatii serviciilor publice de permise si inmatriculari auto si chiar pasapoarte. Incheierea contractului de executie este preconizata pentru primavara anului 2021, constructia efectiva fiind estimata a dura 12 luni.
Tetarom 5
Eforturile de impulsionare a dezvoltarii Zonei Turda-Campia Turzii continua prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom. In prezent se afla in derulare procedurile care vizeaza asigurarea infrastructurii de acces in parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 si DN 15. Dupa ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, inceperea executiei efective este prevazuta a avea loc anul viitor. Pentru derularea proiectului, Consiliul Judetean Cluj a aprobat un buget multianual in valoare de 48, 8 milioane de lei.
Centru de inovare, testare si promovare
In valoare de cca. 53 de milioane de euro, din care jumatate vor proveni din fonduri europene, deja aprobate, Centrul de Inovare, Testare si Promovare este un alt proiect ambitios al Consiliului Judetean care va fi destinat testarii autovehiculelor autonome si a tehnologiilor tip „Smart City”. Pentru proiect si-au manifestat deja interesul si sustinerea atat Universitatea Tehnica cat si investitori importanti din judet precum Bosch sau Porche.
Smart Territory - Digitalizarea activitatii Consiliului Judetean Cluj
In vederea debirocratizarii administratiei si a digitalizarii activitatii, Consiliul Judetean deruleaza un proiect european, in valoare de 3 milioane de euro, care vizeaza informatizarea serviciilor oferite cetatenilor. In prima etapa, va fi realizat un Atlas Teritorial unde toti cei interesati vor putea sa afle in mod interactiv toate informatiile urbanistice corespunzatoare unei anumite parcele, respectiv toate restrictiile si conditionalitatile de construire. De asemenea, va fi realizat un Ghiseu Unic Virtual, prin care se va digitaliza intregul proces de emitere a autorizatiilor de construire, certificatelor de urbanism, avizelor etc. In cea de-a doua etapa, Consiliul Judetean urmareste digitalizarea tuturor celorlalte servicii publice oferite, respectiv o interoperabilitate functionala a datelor gestionate, care vor fi disponibile in format deschis, pentru a putea fi reutilizate de orice persoana interesata. Totodata, arhiva urbanistica a Consiliului Judetean va fi digitalizata, sens in care scannerul necesar a fost deja achizitionat.
Infrastructura de deseuri
In ceea ce priveste definitiva rezolvare a problemei deseurilor si deplina intrare in normalitate, dupa darea in folosinta a celulei nr. 1 a CMID se afla in curs de derulare o serie de proceduri care vizeaza optimizarea tehnologiilor de selectare si depozitare a deseurilor, pentru a creste cat mai mult durata de utilizare a celulei numarul 1. In prezent se lucreaza la Statia de Tratare Mecano Biologica, perioada preconizata de finalizare fiind luna aprilie 2021.
In perioada urmatoare Consiliul Judetean Cluj va optimiza Statia de Tratare Mecano Biologica conform noilor tehnologii prin realizarea unei statii de sortare, a unei statii de tratare (TMB) cu biouscare si digestie anaeroba. Investitiile vor fi finantate prin PROGRAMUL OPERATIONAL DEZVOLTARE DURABILA 2021 - 2027.