Indicatorul de Incredere Macroeconomica, realizat de Asociatia CFA Romania, a crescut cu 1,3 puncte, in luna iulie a acestui an, pana la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipatiile pentru cursul de schimb releva o depreciere a leului fata de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rata a inflatiei de 7,5%, in urmatoarele 12 luni.
"Componenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica a continuat sa scada. Astfel, in contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal in luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de conditii curente, care a inregistrat o crestere de 5 puncte, pana la valoarea de 72,1 puncte. Insa componenta de conditii curente a indicatorului a continuat sa scada, atingand valoarea de 47,1.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, fata de exercitiul anterior s-au imbunatatit usor anticipatiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanti anticipand o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, versus un procent de 94% in luna
anterioara. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni. Pentru informatii suplimentare, click aici!