RO EN
Coșul este gol

CE: Reducere a increderii in industria de constructii, insa la cote optime pentru 2019

In cadrul celui mai recent raport trimestrial dat publicitatii de expertii Directoratului General pentru Afaceri Economice si Financiare al Comisiei Europene, intitulat European Business Cycle Indicators (EBCI) si aferent celui de-al treilea trimestru din 2019, sunt prezentate informatiile aditionale, compilate ca urmare a derularii studiilor de conjunctura ESI si a altor cercetari predictive. Fiecare editie a EBCI se focalizeaza pe cate un domeniu economic, cea actuala avand ca tema speciala tendintele din industria prelucratoare.
In principiu, referindu-se la situatia indicatorului ce exprima sentimentul increderii in economie (ESI), expertii DGEFA au subliniat ca, in perioada iulie-septembrie 2019, ESI s-a diminuat atat in zona euro (UE-19), cat si in UE-28, insa cu 1,6 puncte, respectiv cu 2,3 puncte continua sa se plaseze putin peste media pe termen lung. S-au inregistrat, de asemenea, inclusiv reduceri drastice ale increderii in industrie si constructii, insa, in cazul constructiilor si spre deosebire de industrie, cotele increderii raman la niveluri maxime istorice.
„Increderea in constructii a scazut destul de puternic in UE-19 si in UE-27 (cu un indicator CCI de -3,8 puncte in ambele cazuri), ceea ce sugereaza ca trendul de recuperare puternica din sector, inceput in anii 2013-2014, a atins punctul de maxima inflexiune la finele lui 2018 si inceputul anului in curs, fiind necesara, astfel, o ajustare in sens negativ. Cu toate acestea, cota de -3,8 puncte reprezinta un nivel foarte ridicat al increderii, dintr-o perspectiva istorica. Analizand componentele CCI (care la randul sau contribuie la formarea ESI), in ambele zone, opiniile managerilor indica o degradare a portofoliului viitoarelor comenzi si a expectativelor privind angajatii, cu o scadere puternica mai ales in ceea ce priveste forta de munca”, se precizeaza in raportul EBCI.
Pentru a particulariza dinamica indicatorului CCI, printre primele sapte cele mai mari economii din UE, s-au constatat diminuari dramatice in Spania (-17,2 puncte) si Olanda (-10 puncte), precum si, intr-o masura mai redusa, in Marea Britanie (-3,1 puncte), Germania (-3 puncte) si Polonia (-1,2 puncte). In acelasi timp, CCI a crescut in Franta (+1,3 puncte) si a ramas relativ stabil in Italia (+0,5 puncte). Pentru a descarca raportul EBCI in forma sa integrala, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter