La scurt timp dupa Comunicarea privind planul REPowerEU si dupa Declaratia de la Versailles, Comisia a prezentat astazi, 23 martie, idei referitoare la o actiune colectiva la nivel european prin care sa se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piata gazelor si sa se garanteze securitatea aprovizionarii la preturi rezonabile pentru iarna urmatoare si ulterior. Liderii vor continua discutiile cu privire la aceste optiuni in cadrul Consiliului European din aceasta saptamana.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: Pietele mondiale si europene ale energiei traverseaza o perioada tulbure, in special de la invadarea Ucrainei de catre Rusia. Europa trebuie sa ia masuri rapide pentru a-si asigura aprovizionarea cu energie in iarna urmatoare si pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetatenii si intreprinderile din cauza facturilor mari la energie. Propunerile de astazi reprezinta inca un pas inainte in activitatea noastra intensa din acest domeniu.
Comisia a prezentat astazi o propunere legislativa. Pentru a raspunde preocuparilor legate de preturile la energie care se mentin la un nivel ridicat, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare
Parteneriatele UE cu tarile terte pentru achizitionarea colectiva de gaze naturale si hidrogen pot sa imbunatateasca rezilienta si sa reduca preturile. Comisia este pregatita sa creeze un Grup operativ privind achizitiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o actiune centralizata la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita si ar consolida anvergura internationala a UE in raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la preturi adecvate inainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma sa fie sprijinit de reprezentanti ai statelor membre in cadrul unui comitet director. O echipa comuna de negociere condusa de Comisie ar urma sa poarte discutii cu furnizorii de gaze naturale si sa pregateasca, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizand si alte surse in afara de GNL si de gaze. Activitatea acestei echipe ar urma sa se inspire din experienta dobandita in contextul pandemiei de COVID-19, cand actiunea la nivelul UE a fost esentiala pentru a garanta aprovizionarea suficienta cu vaccinuri pentru toti.
O propunere legislativa pentru asigurarea stocarii gazelor pentru sezonul de iarna
Dupa Summitul de la Versailles, Comisia si-a dublat eforturile, fiind astfel in masura sa prezinte astazi o propunere legislativa prin care solicita statelor membre sa se asigure ca infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute in proportie de cel putin 80 % pana la 1 noiembrie 2022 si de 90 % in anii urmatori, cu obiective intermediare de atins in februarie si octombrie. Operatorii siturilor de stocare ar trebui sa raporteze autoritatilor nationale nivelurile de umplere. Statele membre ar trebui sa monitorizeze lunar nivelurile de umplere si sa prezinte Comisiei rapoarte in acest sens.
Instalatiile de stocare a gazelor sunt infrastructuri critice de garantare a securitatii aprovizionarii. O noua certificare obligatorie a tuturor operatorilor de sisteme de depozitare va evita riscurile potentiale ce rezulta din influenta externa asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce inseamna ca operatorii necertificati vor trebui sa renunte la dreptul de proprietate sau de control asupra instalatiilor de stocare a gazelor din UE. In plus, instalatiile de stocare a gazelor care intentioneaza sa isi inchida operatiunile ar urma sa fie nevoiti sa obtina o autorizatie in acest sens din partea autoritatii nationale de reglementare. Pentru a stimula realimentarea instalatiilor de stocare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100 % a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare si de iesire ale instalatiilor de stocare.
Masuri de urgenta privind preturile la energie si stocarea gazelor
Din vara trecuta, Comisia a luat masuri pentru a atenua impactul preturilor ridicate la energie asupra gospodariilor si intreprinderilor. In urma cu doua saptamani, presedinta von der Leyen s-a angajat ca pana la sfarsitul lunii sa prezinte optiuni exceptionale concrete, pe termen scurt, pentru a limita efectul de contagiune al preturilor gazelor naturale asupra pietei energiei electrice. Comisia si-a facut cunoscuta analiza pentru a contribui la reuniunea Consiliului European din aceasta saptamana si a publicat astazi o comunicare in care sunt detaliate aceste optiuni.
Statele membre au prezentat mai multe optiuni de masuri de urgenta pentru a limita impactul preturilor ridicate ale energiei electrice. Toate optiunile disponibile presupun insa costuri si au si inconveniente.
Dupa cum se mentioneaza in comunicare, nu exista un singur raspuns evident la abordarea preturilor ridicate ale energiei electrice, avand in vedere situatiile diferite din statele membre in ceea ce priveste mixul energetic, organizarea pietei si nivelurile de interconectare. Comisia prezinta avantajele si dezavantajele diferitelor abordari, pe care liderii europeni sa le poata analiza in continuare, si este pregatita sa isi aprofundeze analiza dupa cum este necesar. Multe dintre optiunile descrise abordeaza simptomele problemei, insa este important sa se rezolve cauzele profunde ale preturilor actuale ridicate ale energiei electrice, prin actiuni colective la nivel european pe piata gazelor naturale.
Comisia va prezenta planul REPowerEU in detaliu si va evalua optiunile de optimizare a organizarii pietei energiei electrice in luna mai; este pregatita, de asemenea, sa propuna un plan al UE de economisire a energiei. Totodata, Comisia are in vedere furnizarea de orientari statelor membre cu privire la modul optim de utilizare a derogarilor specifice fiecarei tari in temeiul Directivei privind impozitarea energieiCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent.
Context
„Setul de instrumente privind preturile la energieCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent”, adoptat de Comisie in luna octombrie a anului trecut, care a ajutat statele membre sa atenueze impactul preturilor ridicate asupra consumatorilor vulnerabili, ramane un cadru important pentru masurile nationale. La 8 martie, Comisia a prezentat statelor membre orientari suplimentare, in care se confirma posibilitatea de a reglementa, in circumstante exceptionale, preturile aplicate consumatorilor finali. Aceste orientari stabilesc modul in care statele membre pot redistribui consumatorilor veniturile obtinute din profiturile ridicate din sectorul energetic si din comercializarea certificatelor de emisii. Astazi s-a adoptat un nou cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru situatii de crizaCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent, care permite sprijinirea intreprinderilor afectate direct sau indirect de impactul economic al razboiului din Ucraina prin granturi directe limitate, sprijin sub forma de lichiditati si ajutor pentru acoperirea costurilor crescute la gaze si energie electrica.
In cadrul reuniunii de la Versailles din perioada 10-11 martie 2022, liderii UE au convenitCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent sa elimine treptat, cat mai curand posibil, dependenta UE de importurile de gaze, petrol si carbune din Rusia si au invitat Comisia sa prezinte, pana la sfarsitul lunii martie, un plan de asigurare a securitatii aprovizionarii si a unor preturi la energie accesibile in iarna urmatoare. In paralel, liderii UE s-au angajat ca, pe baza comunicarii din 8 martie 2022Cautati traducerile disponibile pentru linkul precedent, sa abordeze si sa ia in considerare de urgenta optiuni concrete pentru a gasi solutii prin care sa atenueze impactul cresterii preturilor la energie asupra cetatenilor si intreprinderilor noastre, in special asupra cetatenilor vulnerabili si a IMM-urilor, inclusiv in cadrul urmatoarei reuniuni a Consiliului European din 24-25 martie 2022.