RO EN
Coșul este gol

CEO va beneficia de granturi guvernamentale de 850 milioane euro pentru investitii

A fost adoptata, la propunerea ministerului Energiei, Ordonanta de Urgenta privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societatii ”Complexul Energetic Oltenia”- S.A. Este pasul urmator necesar ce trebuia facut dupa ce Comisia Europeana a autorizat, in luna ianuarie 2022, ajutorul de stat de restructurare in favoarea Societatii ”Complexul Energetic Oltenia ”SA.
”CEO va deveni un producator de energie electrica pe baza de carbune, gaz si energie regenerabila. Dupa toate eforturile care au fost facute am reusit sa salvam CEO. Vreau sa le multumesc colegilor din minister si celor de la CEO pentru eforturile pe care le-au facut in ultima perioada pentru a reusi sa rezolvam problemele si sa trecem mai departe la demararea investitiilor. As dori sa reamintesc ca pentru Complexul Energetic Oltenia s-au depus pana acum proiecte de investitii cu finantare din Fondul pentru Modernizare de peste 1,4 miliarde de euro. De asemenea, CEO isi va creste capacitatea de productie din luna mai cu 300 MW”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.
Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi reprezentand contravaloarea in lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub forma de grant autorizat in valoare totala de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, pana in anul 2025, in scopul finantarii cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2021-2025, din care 1.180.446 mii lei, echivalentul a 241,4 milioane euro, grant acordat in anul 2021 pentru achizitia de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aferente anului 2020.
Ajutorul de stat sub forma de granturi pentru finantarea achizitiei de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, se va acorda anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei.
Totodata, s-a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societatii Complexul Energetic Oltenia prin aport in numerar, cu suma reprezentand echivalentul in lei a 180 milioane euro.
La data de 24 iunie 2021, Romania a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazeaza pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranzitii sustenabile catre o productie de energie electrica cu emisii reduse de carbon prin inlocuirea productiei de energie electrica pe baza de lignit cu energie electrica produsa din gaze naturale si din surse regenerabile.
Prin Decizia C (2022) 553 final din 26.01.2022 privind ajutorul de stat SA 59974-2021/C (ex 2020/N, ex 2020/PN) care a fost implementat partial de catre Romania pentru Complexul Energetic Oltenia SA, Comisia Europeana a autorizat un ajutor de restructurare in favoarea Complexului Energetic Oltenia care consta in:
- transfer nerambursabil – grant pentru finantarea achizitiei de certificate de gaze cu efect de sera, in valoare totala de 1.090 milioane euro, din care 241,4 milioane euro, grant acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.21/2021 pentru aprobarea acordarii unui ajutor de stat de restructurare Societatii ”Complexul Energetic Oltenia” SA, cu modificarile si completarile ulterioare,
- imprumut cu garantie de stat in valoare de 195,8 milioane euro, pentru finantarea capitalului de lucru,
- aport la capitalul social al Complexului Energetic Oltenia,
- transformarea in grant a ajutorului de salvare, in valoare de 251.046,025 mii euro, acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.128/2021;
Potrivit Deciziei C (2022) 553 final, grantul de 1.090 de milioane de euro va finanta achizitia certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei 2021-2025.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter