La data de 7 februarie 2017, cele doua camere ale Parlamentului Romaniei au aprobat bugetul de stat si al asigurarilor sociale de stat pentru anul in curs, legea asigurand finantarea masurilor asumate in programul de guvernare al coalitiei aflate la guvernare, PSD-ALDE, privind majorarea pensiilor, salariilor din sistemul public si a altor beneficii sociale si sustinerea politicilor de stimulare economica. Suma alocata investitiilor in ajunge la 39,4 miliarde lei, reprezentand 4,84% din PIB, cu 10 miliarde lei mai mult decat nivelul din 2016.
Bugetul Ministerului Transporturilor (MT) a fost stabilit la 13,76 miliarde lei (1,69% din PIB), mai mult cu 5,18 miliarde (+60%) decat in 2016. Creditele de angajament totalizeaza 4,9 miliarde lei, astfel ca suma totala alocata ajunge la 18,66 miliarde lei (2,3% din PIB). Principalele obiective finantate vizeaza: finalizarea a 62,5 km din sectiunea de autostrada Lugoj-Deva, a 28,7 km din sectiunea de autostrada Sebes-Turda, precum si a variantelor ocolitoare din Targu Jiu, Targu Mures, Caracal, Brasov si modernizarea centurii municipiului Bucuresti intre A1 si DN7. De asemenea, bugetul include finalizarea magistralei 4 (M4) a metroului din Capitala, fondurile bugetare alocate in acest sens fiind de 325 milioane de lei. Tot din bugetul MT s-au alocat fonduri pentru finalizarea reabilitarii a 272 km de drumuri nationale (DN5, DN18, DN56, DN66, DN76) si a lucrarilor de infrastructura pe podurile Cernavoda si Borcea (37 milioane de lei), fiind inclusa in buget inclusiv asigurarea gratuitatii transportului CFR pentru studenti.
Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), propus la 6,9 miliarde lei (0,58% din PIB), este mai mic cu 1,40 miliarde lei decat cel din 2016. Creditele de angajament totalizeaza, insa, 30 miliarde lei, astfel ca suma totala alocata ajunge la 36,85 miliarde de lei (4,5% din PIB). Printre principalele obiective incluse la finantare se afla contractarea construirii a 2.500 de crese si gradinite si a 2.000 de scoli, asigurarea apei curente, canalizarii, drumurilor, serviciilor medicale si educative in mediul rural, prin Programul National pentru Dezvoltare Locala (PNDL, evaluat la circa 30 miliarde lei pana in 2020), precum si construirea a 30 de camine studentesti. De asemenea, suma alocata include inceperea lucrarilor la 70 de blocuri de locuinte, cu 2.769 de apartamente, prin ANL, din care 850 au termenul de finalizare stabilit in 2017.
Proiecte importante, finantate prin alte ministere
Alte sume pentru investitii sunt alocate prin bugetele celorlalte ministere, conform proiectului de buget pentru 2017. Astfel, din alocarea totala de 37,7 miliarde lei (inclusiv credite de angajament de 3,9 miliarde lei) pentru Ministerul Sanatatii, o parte se va utiliza pentru constructia de spitale regionale si dotarea fiecarui spital judetean cu un computer-tomograf. Din bugetul de 25,5 miliarde lei alocat Ministerului Educatiei, 48 milioane de lei se vor aloca pentru finalizarea constructiei a 15 gradinite si 12 scoli, in timp ce 45 milioane de lei se vor aloca de la Ministerul Agriculturii pentru implementarea programului national de irigatii, inclusiv conectarea la sursele de apa.
In 2017, Ministerul Energiei (ME) va beneficia de un buget estimat la 467 milioane de lei, din care, cu 61 milioane de lei, va fi sprijinita reabilitarea si modernizarea blocului 4 de la Rovinari, din cadrul Complexul Energetic Oltenia. Fonduri de 33 milioane de lei s-au propus pentru reabilitarea si modernizarea blocului 7 de la Isalnita, din cadrul Complexul Energetic Oltenia. Tot din bugetul ME, s-a propus alocarea a 391 milioane de lei pentru realizarea ciclului combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, precum si suma de 14,5 milioane de lei, pentru revitalizarea productiei de lignit de la Jilt Sud si Rosia de Jiu.
Fonduri de 65 milioane de lei din bugetul Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor fi utilizate pentru modernizarea a 26 de sedii de pompieri, politie, jandarmi, politie de frontiera si alte 35 milioane de lei s-au propus pentru reabilitarea a 11 centre de retinere si arest preventiv, coordonate de MAI. Aproximativ 15,3 milioane de lei din bugetul Ministerului Justitiei se vor folosi pentru reabilitarea penitenciarelor si imbunatatirea conditiilor de detentie din inchisori.
Ministerul Turismului va avea disponibil un buget total de 80 milioane de lei in 2017, din care, pentru finalizarea lucrarilor la domeniile schiabile Straja, Campulung Moldovenesc si Voineasa, s-a propus alocarea a 23 milioane de lei, iar pentru definitivarea investitiilor in centrele de tratament de la Borsec si Govora s-au alocat doua milioane de lei.
Prin Ministerul Culturii se vor aloca fonduri pentru reabilitarea Muzeului Taranului Roman, iar prin Ministerul Cercetarii si Inovarii, se va finanta realizarea unui reactor de generatia a patra in cadrul proiectului "Alfred", care va crea 2.300 de noi locuri de munca, precum si proiectul ELI-NP, laserul de mare putere, dar si pentru dezvoltarea zonei Laser Valley, din Magurele (judetul Ilfov).
Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,2 miliarde lei, o crestere economica de 5,2%, in conditiile ratei inflatiei de 1,4%, cu un castig mediu salarial net de 2.274 lei si un curs mediu al euro de 4,46 de lei.