Investitiile planificate in judetul Cluj, estimate la peste doua miliarde euro, vor transforma regiunea intr-un pol economic important, planurile companiilor care intentioneaza sa deruleze afaceri in zona vizand angajarea a peste 10.000 de persoane, chiar si dupa negarea investitiei din Romania a grupului indian Tata Motors. Dupa De'Longhi, Bosch si compania italiana Battistero, oficialii Consiliului Judetean din Cluj au anuntat ca se afla in negocieri pentru o noua investitie, evaluata la circa un miliard de euro, care sa creeze 5.000 de locuri de munca, insa edilii nu au facut public numele investitorului. Mai mult, autoritatile centrale si cele locale au in vedere constructia centralei hidroelectrice din localitatea Tarnita-Lapustesti, estimata, de asemenea, la circa un miliard de euro, unde ar mai urma sa fie angajate alte 4.000 de persoane, precum si o investitie evaluata la aproximativ 130 milioane de euro, in constructia unui spital de urgenta la Floresti si o alta, de 78 milioane de euro, pentru realizarea unei noi piste, cu o lungime de 3.500 de metri, in cadrul Aeroportului International Cluj-Napoca.
Noi investitii anuntate in cadrul parcului industrial Tetarom III
Producatorul italian de electrocasnice De'Longhi va incepe, la finele lunii februarie a.c., operatiunile la noua unitate din cadrul parcului industrial Tetarom III si au anuntat, recent, ca intentioneaza sa-si extinda investitia din Cluj prin construirea unei noi hale industriale evaluate la 30 milioane de euro, unde ar putea fi angajati pana la 1.000 de salariati. Potrivit datelor disponibile, noua hala va fi destinata producerii subansamblelor pentru electrocasnice, pentru a nu mai fi necesar importul acestora. Totodata, oficialii Bosch au confirmat faptul ca lucrarile la investitia de 77 milioane de euro in fabrica ce va avea circa 340 de angajati "avanseaza conform planului, urmand a fi definitivate in a doua jumatate a anului 2013". Fabrica va fi dezvoltata pe o suprafata de 38.000 mp, iar productia ar trebui sa inceapa la mijlocul lui 2013, conform planurilor anuntate de Bosch. De asemenea, compania italiana Battistero va investi 50 milioane de euro intr-o unitate de productie in parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde vor fi angajate peste 500 de persoane.
Se cauta investitori privati pentru proiectul Tarnita Lapustesti
In ceea ce priveste investitiile publice din judetul Cluj, autoritatile locale si centrale incearca sa identifice o solutie optima pentru construirea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, proiect evaluat la un miliard de euro. "Investitia de la Tarnita - Lapustesti este foarte importanta. Este nevoie de aceasta si cautam investitori, pentru ca suma necesara, de 1,2 - 1,4 miliarde de euro, nu este o tocmai mica, iar statul roman nu isi poate permite o astfel de investitie. Trebuie sa gasim o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate sa sustina aceasta suma. Cu certitudine cautam o astfel de firma pentru ca aceasta hidrocentrala este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic", a declarat, recent, ministrul delegat pentru energie Constantin Nita.