RO EN
The cart is empty

VDMA: Pagube de 7,9 miliarde euro, generate de pirateria din domeniul utilajelor

Recent, asociatia furnizorilor de utilaje din Germania (VDMA) a finalizat si dat publicitatii un studiu complex legat de falsificarea produselor din acest domeniu de activitate. Realizata cu o frecventa bienala, cercetarea releva modul in care companiile au fost afectate de acest fenomen negativ (pagubele anuale insumate fiind estimate la nivelul miliardelor de euro). Esantionul curent a fost reprezentativ, la chestionar formuland raspunsuri managerii a 405 companii din bransa (fata de 236 de firme, in 2010). Conform rezultatelor oficiale, 67% dintre acestea au fost afectate in mod direct de actiunile de piraterie, ceea ce a dus, doar in 2011, la pagube totale de 7,9 miliarde euro (echivalentul a 37.000 de locuri de munca). Mai mult, 9 din zece companii de mari dimensiuni (cu peste 1.000 de angajati) au raportat astfel de probleme. De asemenea, s-a remarcat o tendinta de globalizare a fenomenului respectiv. Din pacate, 58% dintre afaceri s-au confruntat cu falsificari realizate de proprii parteneri, iar 44% nu au adoptat nicio masura de prevedere sau pedepsire. Una dintre masurile curente aplicate in vederea stoparii efectelor negative este constituita de aplicarea de holograme, coduri matriceale etc., mai mult de 40% dintre manageri adoptand asemenea strategii. VDMA depune toate eforturile necesare in vederea sustinerii eforturilor de preventie, dintre actiunile implementate remarcandu-se: asigurarea de consultanta si furnizarea de informatii legislative; dezvoltarea unor masuri tehnice de protectie a afacerilor; realizarea de presiuni asupra autoritatilor federale si europene in vederea adoptarii unor decizii care sa duca la combaterea fenomenului pirateriei; organizarea unor seminarii anuale de prezentare si informare a producatorilor.
 
Peste 72% din sistemele falsificate provin din China
Din punct de vedere al pagubelor produse, se observa o tendinta accentuat ascendenta. Astfel, daca in 2006, pierderile totalizau 5 miliarde euro, in 2009 au ajuns la 6,4 miliarde euro, pentru ca anul trecut sa se situeze la aproape 8 miliarde euro. Domeniul utilajelor pentru constructii a fost afectat destul de mult, peste 69% dintre cei intervievati reclamand asemenea nereguli. Din punct de vedere structural, actiunile de falsificare au vizat: componentele (52%), echipamentele in ansamblul lor (48%), sistemele integrate (36%), elementele de design (36%), manualele/instructiunile de montaj (13%). In ceea ce priveste aspectele legale, 58% dintre manageri au reclamat reproducerea integrala a produselor proprii, 38% s-au confruntat cu incalcarea patentelor, iar 37% au constatat nerespectarea regulilor aferente marcilor comerciale. Se observa ca, in continuare, China este cea mai importanta sursa de produse falsificate (72%), desi tendinta este de scadere de la 79% in 2010, pe pozitiile urmatoare situandu-se Germania (26%), India (16%), Italia (13%), Turcia (12%), Coreea de Sud (12%), Taiwan (9%), SUA (7%), Brazilia (7%), Polonia (5%). Dintre masurile de prevenire recomandate de expertii VDMA se remarca: inregistrarea drepturilor de autor, alegerea atenta a partenerilor, protectia prin mijloace electronice/tehnice, dezvoltarea departamentului de relatii publice si incurajarea unui management strict al distributiei. Informatii suplimentare, la www.vdma.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter