RO EN
The cart is empty

UTILBEN: Constructorii se tem ca piata se apropie de colaps, in contextul scumpirilor

Inca din primavara anului 2021, preturile materialelor de constructii au crescut semnificativ ca urmare a intreruperilor din lanturile de aprovizionare globale, in contextul pandemiei de Covid-19. Dar factorul cel mai important in cresterile preturilor energiei care au adus o noua majorare de pret pe piata constructiilor, este declansarea razboiului din Ucraina, noteaza reprezentantii companiei Utilben, furnizor de utilaje pentru constructii, intr-o analiza.
"Razboiul a cauzat intreruperi in aprovizionarea materiale din constructii de baza, iar situatia devine din ce in ce mai grava. Ca urmare, demararea si finalizarea lucrarilor in santiere este pusa in mare dificultate, iar multe dintre proiectele noi stagneaza. In actualul context politico-economic, constructorii romani se tem ca piata se apropie de colaps", precizeaza specialistii.
Conform analizei, conflictul a avut ca prim rezultat cresterea cu peste 30% a preturilor otelului, cimentului, aluminiului, caramizii si lemnului. Preturile materialelor de constructii au crescut si cu 60-80% in februarie 2022, comparativ cu luna septembrie a anului trecut, aceasta fiind o situatie fara precedent. Constructorii din Romania mentioneaza ca se confrunta cu o criza a fortei de munca in domeniu. Pe de alta parte, pe fondul situatiei din Ucraina, interesul clientilor pentru achizitii de apartamente a scazut.
"O consecinta suplimentara a cresterii costurilor are la origine scumpirea materialelor de constructii. Compania feroviara de stat din Germania a cerut un supliment de un miliard de euro, pe langa cele 9 deja primite in 2018, pentru finalizarea lucrarilor incepute. Multiple companii de constructii din intreaga lume se tem ca nu vor putea duce lucrarile la bun sfarsit din cauza cresterii preturilor la materiale si, desigur, la energie", se mai arata in analiza Utilben.
In luna martie, tarifele gazelor naturale au explodat din cauza restrictiilor economice impuse Rusiei. "Mai exact, in vreme ce anul trecut, pretul pe megawatt ora era de 19 euro, acum a depasit 120 de euro. Asadar, o crestere exploziva, de 500%. In luna aprilie a anului 2020, pretul pe barilul de petrol era de 25 dolari, iar in 2022 tariful a ajuns la 125 dolari pe baril, un pret de 4 ori mai mare. Daca mergem mai departe de aceste statistici si tragem linie, analistii financiari sustin ca intreg consumul energetic necesar pentru fabricarea materialelor de constructii reprezinta 30% din costul final al acestora. Cum tarifele la energie s-au multiplicat in ultimii 2 ani, si preturile materialelor de constructii vor continua sa creasca", estimeaza reprezentantii Utilben
Pentru analiza completa, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter