RO EN
The cart is empty

CDP ACCESS-GROUPE PIROUX estimeaza o noua contractie a pietei de utilaje

Compania CDP Access - Groupe Piroux, din Mioveni (judetul Arges), unic importator pe piata romaneasca a platformelor mobile de ridicat cu nacela fabricate de grupul francez Haulotte, a inregistrat o scadere cu 20% a cifrei de afaceri din 2012, pe fondul unui regres similar raportat de operatorii de pe piata vanzarilor si inchirierilor de utilaje. Tot la Mioveni are sediul si Piroux Industrie Romania. Potrivit datelor publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, activitatile Piroux in Romania au generat o cifra de afaceri totala de 36 milioane de lei in 2011.
Interviu cu Bogdan Dumitrache (51 de ani), director comercial al CDP Access-Groupe Piroux.
 
- Cum credeti ca va evolua piata utilajelor pentru constructii in perioada urmatoare?
- Contextul economic si cel al constructiilor nu au fost deloc favorabile. Daca in 2011 am consemnat o revigorare a pietei utilajelor, urmata, in 2012 de un usor regres, anul 2013 se anunta chiar mai greu decat 2009 si 2010, cand s-a consemnat momentul de maxima intensitate a crizei. Estimam un nou declin, de pana la 30%, in domeniu. Cele mai importante firme specializate au raportat, in 2011, incasari totale de circa 484 milioane de lei, in scadere cu aproximativ 15% fata de nivelul din 2010, profitul operational al bransei totalizand 17 milioane de lei. Din cel de-al doilea semestru al anului trecut, pe piata au inceput sa fie resimtite noi presiuni asupra costurilor de inchiriere / pretului, operatorii specializati estimand, inca de anul trecut, o intensificare a procedurilor de insolventa in 2013, cauzate de intrarea in incapacitate de plata a multor companii.
 
- Ce rezultate financiare asteptati, in acest context?
- Consideram ca rezultatele financiare reiesite din activitatea de vanzare si inchiriere a utilajelor pentru constructii se vor situa pe acelasi trend descrescator al pietei de profil. La nivel national, ne situam pe pozitia a treia in functie de cota de piata in clasamentul societatilor ce inchiriaza echipamente pentru constructii, elaborat la comanda Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI). In prezent, principalele comenzi de utilaje provin din zonele de nord-vest, centru si din sudul tarii (din Transilvania si regiunea Munteniei).
 
- La nivel international, este asteptata o tendinta similara?
- In general, managerii din Franta ai grupului sunt optimisti. Spre deosebire de estimarile din Romania, perspectivele grupului sunt mai bune, conducerea Haulotte argumentand ca, in pofida reintrarii Europei in recesiune, flotele de echipamente ale firmelor de pe continent necesita reinnoire. De asemenea, se mizeaza pe potentialul deosebit de pe pietele din regiunile aflate in curs de dezvoltare. Astfel, grupul francez Haulotte, a inregistrat, in 2012, o cifra de afaceri de 355,7 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de nivelul anului anterior, in special datorita activitatilor de vanzare (+19%). Evolutia din punct de vedere geografic indica o consolidare sustinuta a pozitiei detinute in regiunea Americii Latine, unde vanzarile s-au majorat cu 77%. De asemenea, cresteri importante au fost raportate de subsidiarele din SUA (+27%) si zona Asia/Pacific (+21%), in vreme ce in Europa imbunatatirile au fost modice (+5%). In ceea ce priveste segmentul de inchirieri, aceasta activitate a generat incasari mai mari cu 8% fata de nivelul din 2011. Pietele din regiunile aflate in curs de dezvoltare au, inca, un potential foarte mare de dezvoltare, astfel incat influenta acestui element, alaturi de celelalte previziuni pozitive, ar putea genera o majorare de 10% a vanzarilor in 2013.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter