RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Majorare de pana la 30% pe pietele de utilaje, echipamente si lifturi

Piata locala de utilaje a inregistrat o crestere de aproximativ 30% in 2019 comparativ cu anul anterior, mentinandu-si traiectoria puternic ascendenta pe care se inscrie inca din 2018. Vanzarile de utilaje grele (heavy) s-au majorat cu 40%, iar cele din gama compact au sporit cu 25%, potrivit unor date prezentate de Asociatia Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC). Piata locala de utilaje a ajuns, la finele anului 2019, la un volum de peste 2.000 de unitati comercializate, fiind foarte aproape de potentialul real indicat de furnizori in anii anteriori. Evolutia foarte buna a sectorului de constructii din Romania a reprezentat principalul factor care a miscat piata, in timp ce subventiile din fonduri europene si guvernamentale, care pot ajunge si pana la 90% din valoarea utilajelor, au reprezentat „combustibilul” acestui sector. Cresterea cererii din constructii a influentat favorabil si celelalte segmente de echipamente utilizate pe santiere - sisteme de cofrare, scule si unelte electrice profesionale -, dar si piata de ascensoare si lifturi.
Potrivit calculelor realizate pe baza rezultatelor raportate de principalii furnizori de sisteme de cofrare metalice din Romania, cifra de afaceri din domeniu a inregistrat o crestere de 20% in 2019, ca rezultat al evolutiei foarte bune a sectorului de constructii. Cei sase mari furnizori din domeniu - Cofraje Alsina, Doka, Faresin, Hunnebeck Romania, Peri Romania si Ulma Cofraje - au realizat o cifra de afaceri cumulata de 265,64 milioane de lei (55 milioane de euro), in crestere cu 20% comparativ cu nivelul de circa 220 de milioane de lei raportat de aceleasi companii in 2018.
Evolutia foarte buna a sectorului de constructii din Romania a avut un efect favorabil si asupra pietei de ascensoare si scari rulante, in 2019. Pe piata locala de profil sunt active aproximativ 20 de companii cu activitati de import/ distributie, montaj si service in domeniul ascensoarelor si scarilor rulante, care au realizat, in 2019, o cifra de afaceri totala de 510 milioane de lei (aproximativ 105 milioane de euro), in crestere cu 17,8% comparativ cu nivelul de 432,67 milioane de lei raportat de aceleasi societati la sfarsitul lui 2018.
Piata sculelor electrice a inregistrat o evolutie buna in prima jumatate a anului in curs, fiind impulsionata atat de evolutia favorabila din sectorul de constructii, cat si de pandemia de Covid-19, in contextul in care furnizorii au raportat cresteri mai ales la nivelul vanzarilor din retelele de bricolaj si al celor online. In total, piata locala a sculelor electrice, inclusiv unelte pentru gradinarit, se situeaza la un nivel valoric de circa 180-190 de milioane de euro, conform evaluarilor realizate pe baza rezultatelor din anii anteriori si a celor referitoare la importuri/ exporturi, dar, in lipsa unor cercetari de piata realizate de catre o organizatie specializata, este dificil de estimat valoarea reala a pietei de scule electrice. Marja de eroare este mare, mai ales in conditiile in care segmentul DIY reprezinta circa 50% din totalul estimat al pietei, iar marcile proprii ale marilor retaileri au o pondere semnificativa din vanzarile acestora.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter