RO EN
The cart is empty

ADUC: Piata de utilaje a scazut cu 40% anul trecut

Piata locala a utilajelor pentru constructii a scazut cu aproximativ 40% in 2016 fata de nivelul anului anterior, ajungand la circa 2.000 de echipamente, cifra incluzand toate utilajele noi, autonome (fara cele de mica mecanizare), inclusiv pe cele utilizate in alte domenii. Conform datelor Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC), vanzarile distribuitorilor locali au fost sprijinite de echipamentele comercializate in agricultura, industrie si in domeniul exploatarilor forestiere.
"Daca am lua in calcul exclusiv vanzarile de utilaje pentru constructii, estimam o scadere de 80%-85% in 2016. Am avut, insa, un «colac de salvare» in alte domenii, precum cele de agricultura, industrie si exploatari forestiere. In situatia in care ne aflam acum, perspectivele din domeniul constructiilor sunt sumbre si tendinta se mentine negativa. Ne pastram, insa, optimismul. Avem «scenarii» bune daca va exista o reevaluare a autoritatilor privind investitiile in constructii. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, ne indreptam preponderent spre sectorul industrial", a declarat Alexandru Badea, presedintele ADUC si directorul general al companiei Ascendum Machinery, distribuitorul utilajelor marca Volvo in Romania.
Conform estimarilor reprezentantului ADUC, estimarile pentru perioada urmatoare sunt negative, in situatia in care proiectele de investitii in infrastructura se amana repetat.
 
Lipsa de transparenta in achizitiile publice si utilajele neconforme accentueaza criza din domeniu
Cele mai multe probleme pe care le intampina companiile din sectorul constructiilor se "muta" si pe piata distribuitorilor de utilaje, un exemplu in acest sens fiind reprezentat de lipsa de transparenta din domeniul achizitiilor publice, precum si de asa-numitele "licitatii cu dedicatie", care nu au ocolit piata de utilaje in 2016.
"In ultimul trimestru al anului trecut au aparut niste licitatii publice in care era solicitat un volum de utilaje de circa 20% din intreaga piata, cu termene de livrare in 30-45 de zile, dupa ce piata se contractase pe parcursul intregului an trecut. Niciun operator de pe piata nu ar fi putut sa onoreze o astfel de comanda. Este evident ca aceste licitatii au fost intocmite cu dedicatie", a explicat Alexandru Badea.
Conform reprezentantului ADUC, in Romania piata de constructii este sufocata, inregistrand o scadere de 5% in 2016, in timp ce sectorul si-a reluat cresterea in toate celelalte tari ale Uniunii Europene, inclusiv in Marea Britanie. "Toate pietele europene de constructii sunt pe plus, cu exceptia Romaniei, unde guvernantii considera ca nu avem nevoie de infrastructura", a mai spus presedintele ADUC.
In plus, o problema majora intampinata de distribuitorii de utilaje din Romania este reprezentata de existenta pe piata a unui numar mare de echipamente (noi si second-hand) care nu respecta normele europene de mediu, parametri si siguranta. "Sunt acele «importuri gri» care, initial, s-au concentrat in Ucraina si in tarile fostei Uniuni Sovietice. Acestea au avut o pondere de circa 50% din intrarile de utilaje noi si SH pe piata din Romania din ultimii doi ani. La ADUC, noi putem depista cine pune pe piata masini neconforme. Ni se cer piese pentru anumite utilaje si noi stim ca nu sunt pentru echipamente conforme", a explicat Alexandru Badea.
***
ADUC reuneste si reprezinta interesele principalilor importatori distribuitori de utilaje pentru constructii din Romania, avand ca membri companiile Ascendum Machinery (dealerul Volvo Construction), Bergerat Monnoyeur Romania (Caterpillar), Genco '93 (Bomag), Ircat-Co (Bobcat, Doosan), Lubrication Systems (Groeneveld), Terra Romania (JCB), Titan Machinery Romania (Case) si Wirtgen Romania (Wirtgen).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter