Piata romaneasca de utilaje pentru constructii noi a fost relativ stabila in perioada 2016-2017, situandu-se la un nivel de aproximativ 1.100 de unitati pe an, corespunzator unei valori de circa 90 de milioane de euro. Pentru 2018, estimarile indica o crestere de pana la 1.300 de unitati, motorul de crestere fiind subventiile pe fonduri europene, potrivit datelor Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC). "Asadar, ne asteptam ca la finele anului piata romaneasca de utilaje pentru constructii sa inregistreze o crestere de peste 30% fata de anul 2017, ajungand la o valoare aproximativa de 120 milioane de euro. In 2019, estimam o revenire la piata de circa 1.000 de unitati, scadere cauzata de inchiderea liniilor de finantare POR 2.1. si POR 2.2.", a declarat Petre Moroianu, secretarul general al ADUC.
Potrivit datelor asociatiei, din punct de vedere structural, in 2018 s-a observat o crestere conjuncturala pentru miniexcavatoare, miniincarcatoare si excavatoare de talie medie. "Nu putem afirma, din pacate, ca aceste modificari ale cererii sunt legate de un anumit tip de proiect, investitiile in infrastructura fiind la un nivel foarte redus si impredictibil. Estimam ca, dupa inchiderea perioadei de finantare, vom reveni la tendinta anilor anteriori, cand cel mai mare segment de piata era reprezentat de buldoexcavatoare, vanzarile acestora reprezentand circa 45% din piata totala de utilaje", a precizat Petre Moroianu.
In ceea ce priveste raportul dintre vanzarile de utilaje noi si segmentul de inchirieri, antreprenorii romani raman fideli conceptului de proprietate. Totusi, membrii ADUC indica o mai mare deschidere a acestora catre solutiile de inchiriere, cand apare o crestere neprevazuta a necesarului de utilaje sau cand nu exista vizibilitate pe termen mediu in derularea proiectelor.
"Principala problema de care se lovesc furnizorii de utilaje este lipsa proiectelor majore, in special a celor de infrastructura, cumulata cu instabilitatea fiscala si legislativa si, implicit, cu absenta vizibilitatii pietei pe termen mediu si lung. In plus, in ultima perioada a devenit stringenta si pe segmentul nostru de piata problema fortei de munca. Toti membrii asociatiei au dificultati in a gasi personal calificat", a precizat reprezentantul ADUC.
In prezent, la ADUC sunt afiliati noua distribuitori de utilaje, cu o cifra de afaceri cumulata de circa 130 de milioane de euro, acestia reprezentand, in marea lor majoritate, liderii pietei de profil. Numarul membrilor organizatiei a scazut, insa, in urma crizei economice urmate de reducerea drastica a investitiilor, de la peste 30 de societati afiliate in perioada 2008-2009. Asociatia are incheiat un parteneriat cu Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) pentru sustinerea sectorului de constructii, de care este legata dezvoltarea pietei de utilaje. Printre preocuparile si actiunile ADUC din perioada urmatoare se afla consolidarea asociatiei prin atragerea de noi membri, precum si identificarea de solutii pentru formarea de noi cadre, in special pentru activitate de service.
Informatii suplimentare, la www.aduc.ro