RO EN
The cart is empty

Alexandru Gavozdea, OAR: Cred ca ce este mai dificil este in fata noastra

Exista ambele extreme in abordarea investitorilor: sunt cei care au continuat fara niciun fel de retinere, proiectele, in perioada pandemiei, atat fazele de concept si de proiectare, cat si de derulare a investitiilor, dar au existat si destul de multe situatii, mai ales pentru investitorii care isi bazeaza portofoliile pe zonele cele mai puternic afectate (horeca si turism, in general), care au temporizat din proiecte, mai ales a celor aflate inca din faze de proiectare.
Astfel, ca, practic, avem un decalaj. Noi, arhitectii, credem ca ce este mai dificil este in fata noastra, credem ca inca nu s-a manifestat realmente aceasta oprire a unor proiecte.
Pe de alta parte am constatat, atat in perioada starii de urgenta, cat si ulterior, cand restrictiile au inceput sa fie ridicate, ca administratiile publice locale si autoritatile de avizare sunt, evident, incetinite in activitatea lor si procesele de avizare si autorizare (documentatii de urbanism, autorizatii de construire etc.) sunt ingreunate si intarziate in toata tara. Dar, in mod paradoxal, au existat si locuri in care lucrurile au mers mai bine decat inainte de criza, ceea ce ne arata cat de putin predictibil este procesul de avizare/ autorizare in Romania.
Noi analizam atent, la nivel national, prin proiectul «30 de zile» initiat de OAR, care sunt timpii de eliberare a acestor documentatii, si am constatat ca exista disparitati enorme intre diversele zone ale tarii, si nu doar intre polii de crestere si zonele mai putin active economic.
 
Rezolvarea acestei probleme sta in digitalizare. Si aici cred ca industria constructiilor, in partea de inceput a procesului investitional, de concept, proiectare, avizare, autorizare, dar si in urmarirea, asistarea procesului efectiv de construire, poate sa faca niste pasi foarte usori deja, datorita experientelor anterioare acumulate in tranzitia spre proiectarea asistata de calculator in controlul si managementul cantitatilor si lucrarilor cu un software specializat, care usureaza foarte mult munca si faciliteaza accelerarea unor pasi.
Noile tehnologii incep sa fie tot mai mult integrate atat pe santierele mari, de anvergura, dar si in cazul celor mai mici. In acest fel, lucrurile se pot simplifica si fluidiza.
 
In continuare, nu cred ca va fi prea curand momentul in care sa spunem ca suntem in era post-Covid. Probabil ca va trebui sa traim cu coronavirusul sau cu diversele variatiuni care se vor forma prin mutatii. Probabil va trebui sa ne pregatim pentru a functiona, pe termen lung, pe principii de distantare sociala si de protectie, cat se poate, a activitatii, fara ca aceasta sa duca la blocaj sau lockdown permanent. Trebuie doar sa ne pregatim si sa fim constienti ca este posibil sa traim o vreme, destul de indelungata, poate de ordinul anilor, cu o situatie care sa planeze, in continuare, asupra noastra. Si cred ca, cu cat ne vom gasi instrumentele mai repede (si constructiile sunt un sector care gaseste solutii la probleme), cu atat ne va fi mai usor sa ne adaptam si sa ne eficientizam intr-o noua normalitate a activitatii noastre.
 
Sectorul constructiilor este unul strategic. Recunoasterea acestuia in finalul anului 2018 de catre Guvern este binevenita si bineinteles ca el va continua sa fie extrem de important. Ceea ce as pune in discutie este, insa, daca putem sa credem ca putem reveni exact la normalitatea de acum 6 luni sau daca trebuie sa imbratisam o noua normalitate, in care lucrurile sa fie putin altfel privite. Cu cat vom fi mai agili in a ne adapta regulilor societatii, cu atat va fi mai rapida revenirea, pentru ca eu cred ca inca nu este atat de grava situatia din constructii ca in 2008-2009, dar cred totusi ca, datorita inertiei, lucrurile pot sa se agraveze.
 
Dupa criza anterioara, in zona proiectarii revenirea a avut loc dupa aproape 10 ani. Adica abia inainte de Covid piata de proiectare incepuse sa se apropie de nivelul din 2008-2009. Este mult mai plata curba de revenire, chiar si in comparatie cu sectorul de constructii, si suspectez ca ceva similar ar putea fi luat in calcul si in aceasta perioada. Suntem, asadar, extrem de interesati sa contribuim la accelerarea iesirii din criza.
 
*** Opinie exprimata de Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), in cadrul videoconferintei EURO-Constructii, din data de 25 iunie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter