RO EN
The cart is empty

SYMMETRICA: Piata de pavele si prefabricate mici, salt de 5%, la 173 milioane euro

In ciuda contextului impredictibil, dar si a cresterilor majore de preturi atat la materiile prime, cat si la energie, piata locala de pavele si prefabricate mici va avea, in acest an, un avans cu 5% comparativ cu anul trecut, la cca. 173,2 milioane de euro, potrivit estimarilor Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, cu 8 unitati de productie distribuite la nivel national.
Anul trecut, marcat de primele scumpiri ale costurilor la energie si materie prima, a insemnat pentru piata de profil un avans cu cca. 3% din punct de vedere valoric, la cca 160 de milioane de euro. In 2022 insa, recalibrarea business-urilor din domeniu si aplicarea de masuri pentru a face fata contextului volatil de piata au avut un impact pozitiv, determinand, potrivit estimarilor Symmetrica, un avans de cca. 5%.
„La nivelul pietei de pavele si prefabricate mici, in 2022, provocarile au venit in primul rand din schimbarile rapide cu care s-au produs majorarile de preturi care impun si pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum ultimii ani de pandemie au fost un bun exercitiu de recalibrari continue ale business-ului si de reorientare rapida in functie de necesitatile pietei”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.
Conform afirmatiilor sale, dupa ce toamna lui 2021 a adus primul val de cresteri de preturi, anul acest s-au raportat majorari semnificative de costuri atat la materie prima, cat si la energie - de pana la 25% pentru agregatele minerale, cca. 20% pentru ciment si de peste 50% la energia electrica. In acest context, jucatorii din piata de profil au fost nevoiti sa se replieze rapid la nivel de business si sa alinieze preturile produselor noului context de piata.
De asemenea, conflictul din Ucraina, desi nu a impactat in mod direct piata de profil, a determinat efecte la nivel macro acutizate de inflatie si care s-au rasfrant in multe sectoare si industrii, printre care sunt vizate si constructiile - vulnerabile la evolutia pretului energiei si a necesarului de materii prime.
In ciuda problemelor aparute pe piata de constructii, in general, si pe cea de pavele si prefabricate mici, in special, piata de profil nu a suferit foarte mult in acest an, existand o inertie in ceea ce priveste derularea proiectelor, mai ales a celor aflate deja in executie.
De altfel, acest lucru este sustinut si de proiectia de toamna publicata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP)*. Institutia estimeaza, astfel, un avans cu 7,4% al lucrarilor de constructii, in general. In acelasi timp, lucrarile de constructii noi se estimeaza a avea, in acest an, un avans cu 3,2%, cele de reparatii capitale de 20%, iar cele de intretinere si reparatii curentie de 15,3%.
In ceea ce priveste cresterea pe proiectele rezidentiale, CNSP estimeaza un avans cu doar 1%, in timp ce proiectele non-rezidentiale ar putea creste, la nivel de 2022, cu 18,4%. Potrivit institutiei, toate acestea sunt coroborate cu prognoza privind cresterea costului in constructii cu 20,2%.
In plus, cele mai recente date INSSE**, raportate la septembrie 2022, arata ca in perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2022, volumul lucrarilor de constructii a crescut, fata de perioada similar a anului trecut, ca serie bruta cu 8,9%. Pe tipuri de constructii, au avut loc cresteri la lucrarile de constructii ingineresti (+11,4%), cladirile nerezidentiale (+7,0%) si la cladirile rezidentiale (+3,6%).
“Din perspectiva noastra ca si producator de materiale de constructii utilizate in toate categoriile de proiecte, anul acesta, la nivel de piata, s-a simtit un avans al cererii pentru lucrari in sistem privat, cele cu finantare bugetara incetinind simtitor”, spune Sebastian Bobu.
De asemenea, conform analizelor Symmetrica, piata de profil a simtit o cerere mai mare, raportat la mediul privat, din zona proiectelor logistice, urmata apoi de cele rezidentiale si, in final, comerciale.
„Piata de prefabricate mici a fost sustinuta, in acest an, in special de proiectele private, dupa ce inca din ultima parte din 2021 s-a observat o scadere a fondurilor pentru proiectele de infrastructura. Astfel, cum pavelele si bordurile nu impacteaza semnificativ bugetul unui proiect privat (rezidential / logistic / comercial), consideram ca scumpirile aplicate de jucatorii din piata nu au avut un impact negativ. In ceea ce priveste proiectele publice, majorarea preturilor prefabricatelor din beton a avut o influenta destul de importanta in bugetele alocate, alaturi de celelalte produse ce au la baza materii prime precum agregatele minerale, bitumul si cimentul”, sustine Sebastian Bobu.
Piata locala de pavele este dominata, in proportie de peste 70%, de jucatori locali, Symmetrica fiind lider, atat din punct de vedere al volumelor, cat si in ceea ce priveste acoperirea geografica prin cele opt unitati de productie.
Din totalul pietei de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt directionate catre proiectele de infrastructura, in timp ce 25% merg catre cele logistice si industriale. Segementul rezidential, inclusiv cel al magazinelor de materiale de constructii si DIY, reprezinta 35% din totalul pietei de profil.
Cand vine vorba de tipurile de produse vandute tot mai mult pe piata de pavele si mici prefabricate, Sebastian Bobu estimeaza ca produsele premium sunt tot mai cautate, in ciuda inflatiei galopante si a cresterilor de preturi pe acest segment.
“Asistam in mod clar la o maturizare a pietei si la un context in care accentul cade pe avantajele tehnice si vizuale ale produselor. Astfel, incepe sa primeze calitatea, cu o pondere semnificativa pentru achizitia de game superioare de produse. Clientii sunt mult mai dispusi sa investeasca in materiale fiabile, rezistente, premium, cu design si forme deosebite. Daca in urma cu 5 ani cca. 60% din vanzari erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colectiile de design, in diverse culori sau chiar in mixuri de nuante, insemnau doar 25% din piata, acum asistam la o crestere constanta pentru a doua categorie – la peste 35%“, a incheiat reprezentantul companiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter