In martie 2023, producatorii de polietilena de joasa densitate (LDPE) nu au reusit sa transfere cresterea de 30 euro/tona a costurilor cu etilena in preturi, din cauza cererii scazute si a disponibilitatii ofertei. Preturile L/LDPE, pe de alta parte, au sporit odata cu cresterea costurilor, in principal intrucat importurile mai scazute au redus oferta. Cererea de ambalaje s-a majorat intr-un ritm lent, dar totusi nu a reusit sa atinga nivelul preconizat. Aprovizionarea a fost tinuta sub control prin intreruperi programate si neprogramate de productie, precum si prin scaderea importurilor. Cu toate acestea, in afara de cateva produse de specialitate, s-a manifestat o disponibilitate adecvata pentru a satisface cererea.
Cotatiile L/LDPE au fost supuse unor presiuni in primele doua saptamani din aprilie, din cauza costurilor mai mici ale monomerului (in scadere cu 40 euro/tona) si a cererii slabe. Preturile LDPE au scazut in concordanta cu reducerea costurilor, in timp ce in cazul LLDPE deprecierea a fost de doar 20 euro/tona.
In cazul polietilenei de inalta densitate (HDPE), preturile au crescut cu putin mai putin decat avansul de 30 euro/tona inregistrat de nivelul de referinta al etilenei, desi au existat variatii foarte mari in decontare. Cererea a ramas sub ceea ce ar fi de asteptat in mod normal pentru perioada respectiva a anului, dar a existat o usoara crestere a cererii sezoniere venita dinspre sectorul agricol. Producatorii au mentinut controale stricte de productie pentru a restrictiona disponibilitatea, in timp ce volumele importurilor au scazut. Cu toate acestea, exista inca suficient material pentru a satisface o cerere suficient de mica.
Vanzatorii de polipropilena PP au incercat sa transfere catre cumparatori cresterea de 30 euro/tona a costurilor din luna aprilie. Incercarile esuat in mare masura, iar disponibilitatea materialelor a ramas scazuta din cauza intreruperilor de productie si a scaderii importurilor din Orientul Mijlociu. Cererea a continuat sa dezamageasca, iar transformatorii au cumparat doar suficient material pentru a-si satisface nevoile imediate de productie, deoarece preturile erau de asteptat sa scada pe termen scurt.
Pe piata PVC, in martie producatorii au incercat sa tina cont de cresterea proportionala de 15 euro/tona a pretului contractului de etilena in negocierile optiunilor. Preturile de baza ale PVC-ului au fost, in cele mai multe cazuri, reportate la luna precedenta, inregistrand diminuari de 10 euro/tona din cauza costurilor mai mici cu aditivii. Cererea a ramas sub asteptari, desi a existat o mica majorare a vanzarilor sezoniere in sectorul constructiilor. Productia a fost limitata din cauza intreruperilor programate ale productiei, dar si celor generate de grevele din Franta. In contextul dat, cotatiile la PVC au scazut cu 30 euro/tona in prima jumatate a lunii aprilie, ceea ce a fost mai mult decat diminuarea proportionala a costului etilenei.
Cotatiile polistirenului PS au scazut brusc in luna martie, ca urmare a reducerii de 113 euro/tona a pretului de referinta al monomerului de stiren. Producatorii de PS au reusit sa mentina reducerea pretului sub cea a costurilor, cu decontari medii cu 80 - 90 euro/tona. A existat mai mult decat suficient material disponibil pentru a satisface cererea, in ciuda stocurilor mai mici ale producatorilor.