RO EN
The cart is empty

PREFBETON estimeaza o crestere de 8,7% pe piata prefabricatelor din beton

Piata locala a prefabricatelor din beton ar putea creste cu 8,7% in acest an fata de nivelul de 235 milioane de euro inregistrat in 2015, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Prefabricate din Beton (PREFBETON). Anul trecut, cifra de afaceri din domeniu a crescut cu 4% din punct de vedere valoric si cu 6% cantitativ, pana la un volum de 1,45 milioane de metri cubi de produse turnate. "Piata de prefabricate reprezinta numai 1,5% din intreaga industrie a constructiilor, consumul fiind infim in comparatie cu cel din alte tari europene. In Romania, consumul anual de prefabricate este evaluat la circa 11 euro/ locuitor/ an, de trei ori mai mic fata de media europeana, estimata la 33 euro/ locuitor/ an. Potential de crestere exista", a declarat Gabriel Colobatiu, presedintele PREFBETON si presedintele Boardului companiei Somaco Grup Prefabricate.
 
Conform reprezentantilor pietei de prefabricate, principalele probleme cu care se confrunta companiile din domeniu in prezent sunt legate de finantarea proiectelor publice, de situatia tensionata de pe piata ambalajelor reciclabile, precum si de reticenta deja traditionala a romanilor vizavi de utilizarea prefabricatelor in domeniul rezidential, avand in vedere istoria acestor constructii din perioada regimului comunist.
"Conform legii, Guvernul trebuie sa aprobe bugetul pana la 1 octombrie si sa-l transmita Parlamentului pana la 15 octombrie. Ne asteptam sa se respecte cu strictete aceste termene si Guvernul sa demareze procedurile de lucru de la inceputul lunii iulie, astfel incat sa transmita cat mai repede mediului de afaceri principalele premise pentru bugetul de anul urmator: cusrul de schimb estimat, volumul investitiilor publice si proiectele care sunt luate in considerare si valoarea fondurilor europene estimate a fi atrase in 2017. De asemenea, consideram ca trebuie mentinuta decizia de anulare a impozitului pe constructii speciale si supraacciza pe combustibil. In ceea ce priveste politica privind salariul minim pe economie, suntem de parere ca decizia de majorare in 2017 a salariului minim la 1.250 de lei brut, fara o corelare cu cresterea productivitatii, nu a fost o decizie fundamentata economic. De aceea, solicitam Guvernului, tinand cont si de riscurile economice existente la nivel mondial, sa nu aprobe o majorare a salariului minim pe economie in anul 2017", a explicat Marius Marin, vicepresedintele PREFBETON si directorul general al companiei Macon SA - Deva.
 
Problema ambalajelor reciclabile pune in pericol afacerile producatorilor
In ceea ce priveste situatia extrem de tensionata de pe piata ambalajelor reciclabile, reprezentantii PREFBETON considera necesare cateva masuri urgente, prin care poate fi evitata foarte usor prabusirea sistemului, care in acest moment oricum nu functioneaza: reducerea valorii penalitatii pentru ambalajele nereciclate de la 2 lei/ kg la 0,5 lei/ kg, amendarea Legii nr. 249/2015 in sensul pastrarii responsabilitatii OTR-urilor pentru volumele de materiale de reciclat asumate prin contract, consultarea patronatelor si aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 249/2015 si implementarea unui plan de masuri care sa permita cresterea numarului de companii care se ocupa de colectarea/ reciclarea materialelor refolosibile.
"Atragem atentia asupra riscurilor importante care exista in acest moment. Crizei din 2015, legata de capacitatea de reciclare a sticlei, i s-a adaugat in 2016 criza legata de ambalajele de lemn, iar la orizont se profileaza o criza pentru hartie si carton. Fara masuri urgente, exista riscul ca un numar foarte mare de companii sa aiba activitatea complet blocata in primul trimestru al anului 2017, din cauza imposibilitatii realizarii tintei globale de reciclare de 60%", a explicat Marius Marin.
 
Dupa ’90 nu s-au mai construit imobile rezidentiale din prefabricate
Principalul motiv pentru care consumul de prefabricate pe cap de locuitor din Romania este de trei ori mai mic decat cel din alte tari ale Uniunii Europene este dat de utilizarea acestor produse pentru constructia de locuinte. "In nordul Europei, circa 90% din cladirile rezidentiale se construiesc din prefabricate, in timp ce in Romania de dupa Revolutie acest sistem constructiv nu a mai fost folosit deloc in sectorul rezidential. Este o reminiscenta de pe vremea regimului comunist, de cand s-a impamantenit ideea ca locuirea in blocurile de prefabricate este josnica", a explicat Bogdan Bulgaria, membru al Comitetului Director al PREFBETON si directorul general al companiei Asa Cons, subsidiara locala a grupului francez Consolis.
Printre avantajele utilizarii unei structuri din prefabricate fata de una metalica, pe baza de otel, se afla rezistenta superioara la foc (pana la 180 de minute), faptul ca materia prima se produce local (fata de minereul de fier, care se importa), timpul redus de lucru si usurinta in montare, avand in vedere faptul ca productia prefabricatelor se face coordonat si exact, precum si durabilitatea si siguranta in exploatare.
In prezent, cererea de prefabricate din Romania se datoreaza proiectelor private de cladiri de birouri, centre comerciale si industriale, precum si celor utilitare si de infrastructura (cu precadere grinzile de pod).
***
Asociatia PREFBETON a fost infiintata in martie 2016 si reuneste principalele companii producatoare de elemente prefabricate din beton din Romania. In prezent, din asociatie fac parte companiile Asa Cons, Bauelemente, Build Corp Prefabricate, Incontro Prefabbricati, Lupp Construction, Macon, Prefab SA, Somaco Grup Prefabricate, SW Umwelttechnik Romania. Pe termen mediu, membrii asociatiei isi propun dezvoltarea organizatiei si dobandirea statutului de asociatie patronala. In perioada urmatoare, compania Ferrobeton se va alatura organizatiei. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter