RO EN
The cart is empty

PREFAB: Scadere de 11% a veniturilor semestriale si reducere a productiei de BCA

Producatorul de materiale de constructii Prefab SA a realizat o cifra de afaceri de 41,94 milioane de lei in prima jumatate a acestui an, in scadere cu 11% fata de nivelul de 47,17 milioane de lei realizat in aceeasi perioada din 2021.
Potrivit datelor companiei, productia de BCA din primul semestru a cumulat 113.566 mc, in timp ce livrarile din aceeasi perioada au cumulat aproximativ 120.671 mc, in scadere fata de nivelul de 201.100 mc comercializati in aceeasi perioada din 2021.
"In prezent, fenomenul cel mai ingrijorator este cresterea inflatiei, care determina reducerea cererii in piata materialelor pentru constructii ca urmare a scaderii puterii de cumparare si orientarea catre produse existentiale a consumatorilor", se arata in raportul semestrial al companiei. Livrarile de BCA reprezinta 77,35% din vanzarile totale ale companiei.
In ceea ce priveste piata de prefabricate din beton armat si precomprimat, stalpi electrici, elemente de autostrada, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, tuburi de canalizare PREMO-SENTAB, este in continuare afectata de lipsa proiectelor mari pentru infrastructura nationala si lipsa de forta de munca calificata, mentinandu-se acelasi nivel scazut al cererii in piata, in special pe fondul blocajelor financiare in domeniul investitional national.
In semestrul intai din 2022, volumul total de elemente prefabricate produs a fost de 1.267 mc, la care se adauga 1.107 mc beton marfa.
In ceea ce priveste activitatea centralei de cogenerare, in prima jumatate a acestui an, functionarea acesteia a depins in primul rand de preturile pentru gaz natural percepute si in corelatie cu activitatea de productie in vederea optimizarii costurilor. Energia electrica produsa a fost de 2.559 mwh, din care 2.039 mwh a fost livrata in SEN, diferenta de 520,34 mwh fiind consumati in interiorul fabricii, iar energie termica 3.811 mwh, integral consumata intern in procesul productie.
Din punct de vedere regional, piata principala de desfacere pentru companie este reprezentata de zona Munteniei (92,75%) din totalul vanzarilor.
 
 
"Criza energetica declansata in anul 2021, resimtita puternic la inceputul lui 2022, a cauzat involutii economice atat la nivel mondial, cat si national, care au condus la cresterea semnificativa a costurilor de productie si, implicit, a contractarii cererii in piata materialelor pentru contructii. Costul de productie in anul 2022 este la un nivel superior celui anticipat la inceputul anului. Majorarile au fost determinate de ascensiunea preturilor la nivel international si national pentru gaz natural, energie electrica si combustil, care au cauzat la randul lor majorari in lant pentru toate produsele. Conflictul armat din Ucraina a generat implicatii multiple asupra economiilor europene si asupra celei nationale. Mai mult decat atat, impactul psihologic resimtit de catre populatie este semnificativ. Existenta unui conflict la granita, coroborat cu scumpirea traiului zilnic, a determinat orientarea consumului polulatiei catre produsele strict necesare in detrimentul altor produse. Efectele nefavorabile ale pandemiei au afectat mai putin economia. Situatia medicala favorabila a permis eliminarea semnificativa a restrictiilor pandemice. Desi ne asteptam la o revenire in ceea ce priveste forta de munca, efectele conflictului armat - si anume restrangerea pietei materialelor pentru constructii, cresterea costurilor de productie si scaderea rezultatelor financiare au dus la scaderea numarului mediu de salariati, a productiei fizice si a cererii in piata cu pana la 40% si imposibilitatea asigurarii unei functionari continue", precizeaza reprezentantii Prefab SA.
Pentru perioada 2022-2024, conducerea companiei estimeaza o crestere a volumelor de vanzari de BCA pe pietele traditionale, dar si castigarea de noi piete. Extinderea livrarilor in anii urmatori este vizata si pentru diviziile de prefabricate tipizate - in Banat, Oltenia si Ardeal -, dar si pentru tuburi, in Banat, Oltenia, Ardeal si Moldova. Prognozele pentru urmatorii doi ani mai indica majorarea volumelor de vanzari de prefabricate si tuburi pe pietele traditionale in Muntenia, Dobrogea si Moldova.
Pe termen lung, tinta Prefab SA este sa ajunga la o cota de 10% din piata prefabricatelor netipizate si a proiectelor de infrastructura.
Obiectivele pentru piata externa vizeaza castigarea de cota de piata in Bulgaria si in Republica Moldova, pe piata de BCA.
***
Cu o experienta de 50 de ani pe piata materialelor de constructii, Prefab SA produce si comercializeaza elemente prefabricate din beton pentru infrastructuri si retele, blocuri din BCA, tuburi de presiune Sentab si Premo-Imoprem, dar si produse de balastiera. Compania detine o capacitate de productie de 500.000 mp/ an de BCA, de 20.000 mc/ an de prefabricate tipizate, linii de fabricatie dedicate pentru tuburi din beton pentru retele de apa si canalizare (tehnologie Premo si Sentab), prefabricate netipizate si beton marfa. Din aprilie 2013, compania a devenit si furnizor de energie electrica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter