RO EN
The cart is empty

PREFAB: Scadere cantitativa pe fondul diminuarii cererii din primul semestru

Printr-un comunicat transmis oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), producatorul de elemente prefabricate Prefab SA descrie o serie de aspecte caracteristice activitatii din primul semestru a.c., reprezentand cea mai recenta perioada pentru care sunt disponibile datele financiare ale societatii.
In consecinta, potrivit unui comunicat al companiei administrate de Marian Petre Milut, director general, „in primele sase luni din 2019, betonul celular autoclavizat (BCA), materialul de zidarie produs de Prefab SA Bucuresti, s-a ridicat la o productie de 178.202,54 mc, cu o medie lunara de 38.655,65 mc (la un numar de 139 de zile de turnare), in conditiile in care activitatea de productie a debutat in ultima saptamana din luna ianuarie. In perioada aprilie-mai 2019, a avut loc o oprire programata pentru intretinere si reparatii. Totodata, in semestrul I din 2019, Prefab SA a comercializat aproximativ 176.000 metri cubi de BCA, comparativ cu aproximativ 220.000 metri cubi in perioada similara a anului 2018, scadere cantitativa datorata restrangerii cererii pe piata, precum si cresterii marjelor aplicate. In ceea ce priveste piata de prefabricate din beton armat si precomprimat, stalpi electrici, elemente de autostrada, piese prefabricate pentru hiper- sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, tuburi de canalizare PREMO-SENTAB, la mijlocul anului s-a remarcat o scadere semnificativa fata de anii precedenti, in special datorita conjuncturii politice si blocajelor financiare in domeniul investitional. In semestrul I 2019 volumul total de elemente prefabricate produse si comercializate a fost de 771,62 mc, la care se adauga beton marfa, un volum foarte mic pentru capacitatea de productie existenta. In ceea ce priveste tuburile de canalizare PREMO-SENTAB, volumul produs a fost de 363,935 mc. In ceea ce priveste activitatea centralei de cogenerare, cantitatea de energie electrica produsa in semestrul I 2019 a fost de 9.099,50 MWh, din care s-a livrat in SEN cantitatea de 7.158,56 MWh, cantitatea de 1.940,94 MWh fiind folosita pentru consumul intern. Pentru cantitatea de energie electrica livrata in SEN, societatea s-a calificat pentru obtinerea bonusului de cogenerare in cadrul schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta. Pentru semestrul I 2019, acesta a fost in suma de 166,99 lei/ MWh livrat SEN. Cantitatea de energie termica produsa in semestrul I 2019 a fost de 14.230,29 MWh, dar aceasta a fost folosita in totalitate pentru consumul intern”.
In aceste conditii, cifra de afaceri inregistrata in semestrul intai din 2019 este de 31.885.150 de lei, fata de 33.993.661 lei, cat s-a consemnat in aceeasi perioada din 2018, ceea ce inseamna o scadere evaluata la -6,2%.
Referindu-se la alte elemente din bilant, in documentul semnat de Marian Petre Milut se mai arata ca, in intervalul de referinta, „valoarea activelor imobilizate a crescut cu +0,43 %, de la 227.691.013 lei (cat a fost la 31 decembrie 2018) la 228.672.164 lei (la 30 iunie 2019), cresterea fiind datorata in principal majorarii pozitiilor bilantiere ce reflecta imobilizarile corporale in curs de executie si avansurile pentru imobilizari corporale, coroborata cu scaderea datorata amortizarii la pozitiile terenuri si constructii, instalatii tehnice si masini, alte instalatii, utilaje si mobilier si a casarilor efectuate in aceasta perioada”.
In general, descriind contextul segmentelor de piata pe care activeaza, managerii Prefab SA raman relativ pesimisti (cel putin pe termen scurt), explicand ca „in general, climatul economic in care ne desfasuram activitatea este caracterizat in continuare de fiscalitate excesiva, risc valutar cu influenta in pretul unor materii prime si materiale, cresterea semnificativa a cheltuielilor cu forta de munca, prin fixarea salariului minim la nivelul sumei de 3.000 lei/lunar si a celorlalte cresteri salariale substantiale determinate de acesta, cresterea preturilor materiilor prime si materialelor”.
De altfel, inclusiv pentru primul semestru al anului in curs, conducerea societatii avertizeaza ca „activitatea de baza a fost si este in continuare afectata de nivelul scazut al pietei materialelor pentru constructii atat civile, cat si industriale, de lipsa investitiilor in infrastructura nationala si lipsa fortei de munca calificata. Din punct de vedere valoric, procentul de realizare a productiei in semestrul I 2019 (BCA- realizat/propus) este de 86,14%, iar procentul de realizare fizica a productiei (BCA - realizat/propus) este de 86,73%”.
***
Infiintata in 1967, Intreprinderea de Materiale de Constructii Calarasi s-a restructurat in 1990, sub numele de Prefab SA. In anul 1998, societatea a fost privatizata si a intrat intr-un proces amplu de modernizare si extindere continua. Printre obiectivele companiei, stabilite pentru intervalul 2017-2019, se afla mentinerea volumelor de vanzari de BCA pe pietele traditionale si cresterea marjelor, castigarea de noi piete pentru prefabricatele tipizate si tubulatura (in Banat, Oltenia, Transilvania si Moldova), precum si majorarea vanzarilor de prefabricate si tuburi in Muntenia, Dobrogea si Moldova. Pe termen lung, conducerea Prefab SA vizeaza o cota de 12% pe piata prefabricatelor netipizate si a proiectelor de infrastructura. In ceea ce priveste obiectivele pe pietele externe, acestea includ dezvoltarea retelelor de distributie de BCA in Bulgaria si Republica Moldova.
Conform celor mai recente rezultate consolidate pentru un exercitiu financiar complet, compania condusa de Marian Petre Milut a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 75,72 milioane de lei (circa 15,96 milioane de euro), in crestere cu +5,11% fata de nivelul din 2017, care a survenit altei majorari, de +5,97%, consemnate in anterioarele 12 luni. Informatii suplimentare, la www.prefab.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter