RO EN
The cart is empty

PREFAB SA invoca, in continuare, fluctuatiile cererii

Printr-un comunicat transmis oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), producatorul de elemente prefabricate Prefab SA descrie o serie de aspecte caracteristice activitatii din trimestrul al treilea a.c., reprezentand cea mai recenta perioada pentru care sunt disponibile datele financiare ale societatii.
In consecinta, pentru compania administrata de Marian Petre Milut, director general, „contextul economic actual al domeniului in care ne desfasuram activitatea este caracterizat, in continuare, de inconstanta (fluctuatiile) cererii pe piata materialelor pentru constructii, precum si de fiscalitate excesiva, legislatie greoaie si schimbatoare, birocratie exagerata in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare functionarii, risc valutar cu influenta in pretul unor materii prime si materiale. Comparativ cu anul 2016, si 2017 se resimte aceeasi criza a pietei pentru prefabricate mari, cauzata in special de lipsa proiectelor pentru infrastructura nationala”.
Cu toate acestea, este relativ surprinzator ca, avand in vedere situatia descrisa anterior, cifra de afaceri inregistrata la 30 septembrie 2017 de Prefab SA este in crestere cu +5,07% fata de cea consemnata la aceeasi data din 2016, dar majorarea a fost cauzata indeosebi de „politicile de vanzare adoptate de societate, pe fondul usoarei revigorari unui anumit segment-tinta al pietei materialelor de constructii (mai precis, cel de BCA).
In schimb, rezultatul din exploatare s-a diminuat, de la 1,85 milioane de lei la 1,36 milioane de lei, deprecierea fiind provocata in special de cresterea  cheltuielilor de exploatare, pe fondul sporirii preturilor practicate de furnizori la principalele materii prime si materiale, precum si din cauza cresterii cheltuielilor cu forta de munca, in urma modificarii salariului minim pe economie. „Astfel, rezultatul financiar de la finele lunii septembrie a.c. indica o adancire a pierderii, pana la -1,15 milioane de lei, fata de -1,05 milioane de lei, cat s-a raportat in aceeasi perioada a anului 2016, diferenta negativa fiind o consecinta a doi factori - si anume fluctuatia monedei nationale fata de euro si cresterea dobanzii de referinta”, se mai arata in comunicat.
Investitiile au dus la cresterea valorii activelor imobilizate
Alte date financiare de interes sunt cele ce reflecta valoarea activelor imobilizate, indicator care s-a majorat cu 1,37%, de la peste 232,16 milioane de lei (calculat pentru 31 decembrie 2016) la aproape 235,35 milioane de lei (cat a fost la 30 septembrie 2017). Aceasta sporire a fost un efect al investitiilor efectuate in intervalul de referinta, in vederea achizitionarii unor autospeciale cu obloane si macarale montate, necesare pentru transportul produselor catre clienti, cumpararii in regim de leasing financiar a unui numar de zece autoturisme, necesare pentru desfasurarea activitatii comerciale, respectiv achizitiei de tipare noi pentru productia elementelor prefabricate mari.
In fine, dar nu in ultimul rand, directorul general al Prefab SA mai arata, in acelasi comunicat, ca valoarea activelor circulante si a altor active a crescut, la randul sau, cu +5,98%, de la 43,38 milioane de lei (consemnate la finele anului 2016) pana la 45,97 milioane lei, datorita in principal cresterii stocului de produse finite si majorarii creantelor comerciale. Dar situatia dificila a pietei de profil, ce a determinat anumite modificari in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime pentru productie, a avut ca efect „o crestere de +10,54% a datoriilor totale, de la aproape 61,55 milioane de lei (la 31 decembrie 2016) pana la 68,03 milioane de lei (la 30 septembrie 2017). Aceasta majorare a fost determinata, in principal, de sporirea datoriilor pe termen scurt, prin extensia liniei de credit contractate cu CEC Bank, de la 16 milioane de lei la 19 milioane de lei, dar si de cresterea datoriilor fata de furnizori, in conditiile unor termene contractuale scadente mai mari”, dupa cum informeaza oficialii firmei.
***
Infiintata in 1967, Intreprinderea de Materiale de Constructii Calarasi s-a restructurat in 1990, sub numele de Prefab SA. In anul 1998, societatea a fost privatizata si a intrat intr-un proces amplu de modernizare si extindere continua. Printre obiectivele companiei, stabilite pentru intervalul 2017-2019, se afla mentinerea volumelor de vanzari de BCA pe pietele traditionale si cresterea marjelor, castigarea de noi piete pentru prefabricatele tipizate si tubulatura (in Banat, Oltenia, Transilvania si Moldova), precum si majorarea vanzarilor de prefabricate si tuburi in Muntenia, Dobrogea si Moldova. Pe termen lung, conducerea Prefab SA vizeaza o cota de 12% pe piata prefabricatelor netipizate si a proiectelor de infrastructura. In ceea ce priveste obiectivele pe pietele externe, acestea includ dezvoltarea retelelor de distributie de BCA in Bulgaria si Republica Moldova.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, aprobat in aprilie 2017 de actionarii Prefab SA, veniturile totale ale producatorului de BCA si prefabricate din beton ar putea creste cu +5,2% in 2017, urmand sa atinga 83,65 milioane de lei. In acelasi timp, valoarea totala a programului de productie pentru 2017 a fost stabilita la 83,43 milioane de lei, in timp ce profitul brut al societatii ar urma sa se majoreze cu +48,3% in 2017, pana la 2,1 milioane de lei. Conform celor mai recente rezultate consolidate pentru un exercitiu financiar complet, compania condusa de Marian Petre Milut a incheiat anul 2016 cu o cifra de afaceri de 68 milioane de lei (circa 15 milioane de euro), in scadere cu -9,74% fata de nivelul din 2015. Ponderea majoritara din vanzarile anului trecut au detinut-o livrarile de BCA (71,8% din total), urmate in subsidiar de cele de energie electrica (11,62%), de elementele prefabricate din beton (9,5%) si de tuburile din beton (6,2%). Informatii suplimentare, la www.prefab.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter