RO EN
The cart is empty

PREFAB: Cererea a stagnat si costurile au crescut mult in primul trimestru din 2019

Printr-un comunicat transmis oficialilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), producatorul de elemente prefabricate Prefab SA descrie o serie de aspecte caracteristice activitatii din primul trimestru a.c., reprezentand cea mai recenta perioada pentru care sunt disponibile datele financiare ale societatii.
In consecinta, potrivit unui comunicat al companiei administrate de Marian Petre Milut, director general, „in primele trei luni din 2019, ca si in trimestrul intai al anului 2018, activitatea a fost influentata de reducerea activitatii in anotimpul rece, precum si de criza existenta pe piata materialelor de constructii, cauzata in special de lipsa proiectelor mari pentru investitii in infrastructura nationala. In plus, schimbarile legislative aparute la sfarsitul anului 2018 si-au pus amprenta asupra activitatii, in special prin aparitia OUG nr. 114/2018 care stabileste un salariu tarifar minim in sectorul de constructii de 3.000 de lei, respectiv prin introducerea taxei suplimentare de 2%, aplicate cifrei de afaceri realizate din vanzarea de energie. Desi prin aceasta ordonanta s-a dorit incurajarea si sustinerea sectorului de constructii, impactul initial nu a fost cel asteptat, cheltuiele crescand semnificativ fata de cererea de pe piata, care se mentine in aceiasi parametri. Totusi, in conditiile unei ierni mai blande, Prefab si-a reluat activitatea de productie in a doua parte a lunii ianuarie 2019, dupa efectuarea lucrarilor de reparatii si a operatiunilor de mentenanta programate. In aceste conditii, cifra de afaceri inregistrata in trimestrul intai din 2019 este de 13.154.835 lei, fata de 11.453.828 lei, cat s-a consemnat in aceeasi perioada din 2018, ceea ce inseamna o crestere de +14,85%”.
Referindu-se la alte elemente din bilant, in documentul semnat de Marian Petre Milut se mai arata ca, in intervalul de referinta, „valoarea activelor imobilizate a crescut usor, cu +0,32% (majorare influentata in principal de modernizarea capacitatilor de productie existente), de la 227.691.013 lei (cat s-a consemnat la 31 decembrie 2018) la 228.415.171 lei (la 31 martie 2019). Valoarea activelor circulante si a altor active a crescut cu aproape +2,7%, de la 48.753.768 lei la 50.071.544 lei, ca urmare a majorarii stocului de produse finite si materii prime, pe fondul unei diminuari a cererii de pe piata de materiale pentru constructii in sezonul rece”.
Pentru societate, in perioada de referinta, datoriile totale au crescut cu +4,09%, de la 71.503.291 de lei (sold constatat la 31 decembrie 2018) la 74.429.449 lei, ca urmare a majorarii  avansurilor incasate de la clienti pentru livrari de marfa ce sunt programate in trimestrul al doilea din 2019.
In general, descriind contextul segmentelor de piata pe care activeaza, managerii Prefab SA raman relativ pesimisti (cel putin pe termen scurt), explicand ca „in general, climatul economic in care ne desfasuram activitatea este caracterizat de fiscalitatea excesiva, continuata si pe parcursul anului 2019, cresterea preturilor la unele materii prime si combustibili, accentuarea dezechilibrelor la nivel macroeconomic, cu implicatii negative asupra pietei de desfacere, patrunderea pe piata interna a unor produse similare cu ale societatii, din import (tuburi din fibra – caramida), inconstanta in domeniul legislativ, legislatie schimbatoare si birocratia excesiva in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare functionarii”.
***
Infiintata in 1967, Intreprinderea de Materiale de Constructii Calarasi s-a restructurat in 1990, sub numele de Prefab SA. In anul 1998, societatea a fost privatizata si a intrat intr-un proces amplu de modernizare si extindere continua. Printre obiectivele companiei, stabilite pentru intervalul 2017-2019, se afla mentinerea volumelor de vanzari de BCA pe pietele traditionale si cresterea marjelor, castigarea de noi piete pentru prefabricatele tipizate si tubulatura (in Banat, Oltenia, Transilvania si Moldova), precum si majorarea vanzarilor de prefabricate si tuburi in Muntenia, Dobrogea si Moldova. Pe termen lung, conducerea Prefab SA vizeaza o cota de 12% pe piata prefabricatelor netipizate si a proiectelor de infrastructura. In ceea ce priveste obiectivele pe pietele externe, acestea includ dezvoltarea retelelor de distributie de BCA in Bulgaria si Republica Moldova.
Conform celor mai recente rezultate consolidate pentru un exercitiu financiar complet, compania condusa de Marian Petre Milut a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de 75,72 milioane de lei (circa 15,96 milioane de euro), in crestere cu +5,11% fata de nivelul din 2017, care a survenit altei majorari, de +5,97%, consemnate in anterioarele 12 luni. Informatii suplimentare, la www.prefab.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter