RO EN
The cart is empty

HOLCIM: Crestere de peste 10% a vanzarilor din T3, datorita ajustarii preturilor

Grupul Holcim, producator de materiale grosiere pentru constructii, a raportat vanzari-record in trimestrul al treilea al acestui an, de peste 8 miliarde franci elvetieni (CHF), dupa o crestere neta de 10,4%, respectiv de +16,3% (LFL) fata de perioada corespunzatoare din 2021. In acelasi interval, profitul operational recurent (EBIT) s-a plasat la 1,55 miliarde CHF, fiind cu 1,2% (net) si cu 7,7% LFL mai mare decat cel din trimestrul al treilea al anului trecut.
Datele disponibile pentru primele noua luni din 2022 indica un nivel total al vanzarilor de 22,72 miliarde CHF (+14,5% net, +13,9% LFL), cu un profit EBIT recurent de 3,72 miliarde CHF (+5,9% net, +6,5% LFL).
"In trimestrul al treilea am inregistrat o performanta record in planul vanzarilor, dar si al transformarii de succes pentru Holcim. Am continuat sa extindem divizia de Solutii si Produse (Solutions & Products) cu patru achizitii si am livrat alte zece achizitii de tip bolt-on, pe piata de agregate si betoane. De asemenea, am finalizat vanzarea activelor din India si Brazilia, pentru 7,3 miliarde USD. Divizia de Solutii si Produse atinge deja 25% din vanzarile noastre nete in 2022, datorita businessului de acoperisuri, care ofera o marja EBIT recurenta record de 20%. Ne-am consolidat amprenta pe piata atractiva din America de Nord, ce reprezinta 40% din vanzari si 41% din EBIT recurent. Prin aceste realizari, ne acceleram procesul de decarbonizare si ne imbunatatim semnificativ profilul de sustenabilitate in acest an. De asemenea, rezultatele record ne ofera increderea sa ne actualizam in sens pozitiv prognozele pentru 2022 privind vanzarile nete si EBIT recurent si sa lansam un program de rascumparare de actiuni", a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.
Din punct de vedere regional, datele pentru trimestrul al treilea indica, in Europa, o scadere a activitatii, avand in vedere reducerea semnificativa a cantitatilor de materiale comercializate. Grupul a generat vanzari nete de 2,12 miliarde CHF (-1,3% net, +10,2% LFL), cu un EBIT recurent de 360 milioane CHF (-13,1% net, +1% LFL). Vanzarile de ciment de pe continent s-au situat la 10,1 milioane de tone (-21% net/ -5,9% LFL), cele de agregate au cumulat 28,7 milioane de tone (-6,7% net/ -8,8% LFL), iar cele de betoane au ajuns la 5,1 milioane de metri cubi (+0,3% net/ -3,7% LFL). "Activitatea din Europa a fost rezilienta in pofida scaderii volumelor, ajustarea preturilor peste nivelul costurilor compensand inflatia. In regiune a crescut semnificativ ponderea materialelor reciclate si a combustibililor alternativi utilizati, context in care a continuat extinderea afacerilor cu solutii specializate pentru constructii", se arata in raportul financiar aferent trimestrului al treilea, publicat de Holcim.
Tot in trimestrul al treilea, vanzarile totale din regiunea Asia-Pacific s-au plasat la 1,15 miliarde CHF (-18,3% net/ +3% LFL), cele din America Latina au cumulat 802 milioane CHF (+18,8% net/ +24,6% LFL), afacerile din regiunea delimitata de Orientul Mijlociu si Africa au ajuns la 580 milioane CHF (-11,2% net/ +6,8% LFL), iar cele din America de Nord la 3,2 miliarde CHF (+39,7% net/ +25,9% LFL).
 
Holcim nu s-a implicat in finantarea ISIS si este de acord cu amenda aplicata Lafarge
Pe 18 octombrie 2022, reprezentantii Holcim au publicat un anunt potrivit caruia sprijina acordul la care Lafarge SA a ajuns cu Departamentul de Justitie al SUA (DOJ) pentru a solutiona ancheta referitoare la finantarea gruparii teroriste ISIS de catre fosta subsidiara Lafarge Cement Syria (LCS) in timpul razboiului civil sirian, inainte ca Holcim sa achizitioneze Lafarge SA. In conformitate cu termenii rezolutiei, Lafarge SA si LCS vor plati o penalizare financiara de 777,78 milioane USD si au convenit sa pledeze vinovate in cazul acuzatiilor ca au oferit sprijin material organizatiilor teroriste straine desemnate in Siria in perioada august 2013 - octombrie 2014, interval in care LCS isi incetase activitatea in tara.
"Actiunea nu a implicat Holcim, care nu a functionat niciodata in Siria, si nici operatiuni sau angajati Lafarge in SUA, fiind in contrast puternic cu tot ceea ce reprezinta Holcim. DOJ a remarcat ca fostii directori Lafarge SA si LCS implicati au ascuns acest comportament atat grupului Holcim, inainte si dupa achizitia Lafarge, dar si auditorilor externi. Cand Holcim a aflat despre acuzatiile din rapoartele din presa, in 2016, grupul a condus in mod proactiv si voluntar o investigatie ampla, condusa de o firma importanta de avocatura din SUA si supravegheata de Consiliul de Administratie. A dezvaluit public principalele constatari ale investigatiei in 2017 si s-a separat de fostii directori Lafarge SA si LCS care au fost implicati in aceste evenimente", au transmis reprezentantii Holcim.
DOJ a remarcat ca Holcim dispune de controale si functii eficiente de gestionare a conformitatii si a riscurilor pentru a detecta si a preveni orice comportament potential similar. Drept urmare, Departamentul american de Justitie a stabilit ca numirea unui monitor independent de conformitate nu este necesara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter