Raspunzand unor intrebari referitoare la evolutia pietei de ciment in anul 2010, Markus Wirth, director general al Holcim Romania, a precizat ca anul 2011 va fi unul de stagnare, pentru ca nu exista o perspectiva pe termen scurt in ceea ce priveste investitiile pe care le va realiza statul in infrastructura. Totodata, se preconizeaza ca, pe intreg anul in curs, piata cimentului se va diminua cu 20%, comparativ cu 2009.
Markus Wirth, director general al Holcim Romania: “La inceputul anului 2010, estimarile noastre prevedeau o diminuare a pietei de cel mult 10%, cu o eventuala tendinta de revenire in cea de-a doua jumatate a anului, dar si un scenariu pesimist, in care piata putea scadea pana la -20%. In conditiile actuale se pare ca scenariul pesimist a ramas valabil. Primul trimestru a fost afectat de conditiile meteorologice nefavorabile, prelungite pana in luna aprilie, iar ulterior blocarea investitiilor si amanarea inceperii unor proiecte noi au dus la acutizarea problemelor. Lunile de vara au adus o anumita revigorare, insa 2010 ramane in continuare un an dificil. In ceea ce priveste revenirea sectorului materialelor de constructii pe un trend ascendent, sperantele noastre sunt ca, incepand cu 2012, vom avea din nou o crestere, daca vor fi luate masuri de relansare economica absolut necesare, care ar putea aduce Romania pe acelasi trend de revenire cu alte piete din restul Europei.
Consideram ca anul 2011 va fi unul de stagnare, pentru ca nu exista o perspectiva pe termen scurt in ceea ce priveste investitiile pe care le va realiza statul in infrastructura, un domeniu in care Romania se afla cu mult sub media europeana. In ceea ce priveste investitiile, in anul 2010, bugetul alocat pentru modernizarea fabricilor de la Campulung si Alesd, precum si a statiei de macinare de la Turda se ridica la 20 milioane de euro. De asemenea, in luna august a.c. a fost aprobata inceperea unei investitii in valoare de 14 milioane de euro, intr-un proiect de eficienta energetica la fabrica din Alesd, care va furniza aproximativ 15% din cantitatea necesara de energie electrica a unitatii, folosind caldura generata in timpul procesului de productie a cimentului”.