Pe piata materialelor de zidarie (caramida si BCA) s-au comercializat, anul trecut, circa 4 milioane de metri cubi de produse, vanzarile de BCA avand o cota de 53%, iar cele de caramida, de 47%, potrivit datelor companiei Celco, unul dintre cei mai mari producatori din Constanta. "Inceputul anului 2016 ne face increzatori ca piata de BCA va urma acelasi trend crescator. Previziunile de majorare a pietei constructiilor, in general, si a sectorului de BCA, in particular, au la baza nevoia de locuinte, care inca nu este acoperita", a declarat Niculae Dusu, presedintele Celco SA.
Conform datelor companiei, in perioada 2010-2015, in tara noastra s-au construit 327.218 locuinte, nevoia de locuinte fiind mult mai mare, de aproape un milion de unitati. Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de 24% din totalul necesar. "Pana in 2020, cu ajutorul programelor guvernamentale (de tipul Prima casa) se va mentine tendinta de crestere in acest sector, pentru a putea acoperi necesarul de locuinte. Conform datelor statistice, in primul trimestru al acestui an au fost date in folosinta 11.590 de locuinte, in crestere cu 2.358 de unitati, fata de aceeasi perioada din 2015, iar numarul locuintelor construite din fonduri private a crescut cu 2.633 de unitati. Totodata, in primele trei luni din 2016 s-au eliberat cu 1,4% mai multe autorizatii de construire comparativ cu intervalul similar al anului precedent", a mai spus Niculae Dusu.
Conform datelor companiei, mai mult de 1,4 milioane de metri patrati de ziduri exterioare au fost ridicate cu BCA Celco, printre cele mai mari proiecte aflandu-se C&A Premium Apartments, Metropolitan Towers, Nord Residences, Lira Residence, North Black Sea Apartments (Mamaia Nord), Cartierul Rezidential Tomis Plus, Mamaia Summerland si Summerland 2 Tabara Navodari. "Cresterea vanzarilor de blocuri din BCA Celco cu grosimi de 30 cm, 35 cm si 37,5 cm, pentru care nu mai este necesara o termoizolare suplimentara, demonstreaza atentia pe care beneficiarii constructiilor o acorda materialelor cu care decid sa-si realizeze locuintele", a precizat presedintele companiei.
Barierele administrative continua sa afecteze dezvoltarea constructiilor
Potrivit datelor Celco, un aspect important referitor la evolutia pietei locale a constructiilor este reprezentat de anumite bariere administrative, care ingreuneaza si chiar obstructioneaza realizarea unor constructii, cum ar fi problema numarului locurilor de parcare si reglementarile privind insorirea. "Instrumentele necesare pentru a sprijini investitorii sunt reglementarile legale. Numai acestea pot crea un climat favorabil investitiilor", a mai spus Niculae Dusu.
In ceea ce priveste Legea nr. 249/2015 referitoare la reciclarea ambalajelor si deseurilor din constructii, cele mai mari riscuri sunt semnalate in ceea ce priveste procesul de colectare si reciclare a lemnului si plasticului, materiale utilizate in cantitati mari de catre producatorii de materiale de constructii. In vederea remedierii acestei situatii, organizatia Pro BCA, din care face parte si Celco, a solicitat reprezentantilor Guvernului sa aiba in vedere o serie de masuri generatoare de efecte pozitive pe termen lung.
Investitii de doua milioane de euro, in 2016
In perioada urmatoare, Celco SA implementeaza investitii de peste doua milioane de euro, pentru eficientizarea productiei. Astfel, compania va achizitiona un concasor suplimentar, cu actionare electrica, pentru cresterea capacitatii de fabricatie si a productivitatii in exploatarea calcarului si va inlocui utilajele existente cu unele cu motoare electrice, pentru a reduce impactul acestora asupra mediului. De asemenea, producatorul investeste in modernizarea liniei de productie a BCA, prin inlocuirea sistemului actual de tipare fixe cu unul de recirculare a tiparelor, care va eficientiza procesul de fabricatie si va atribui performante sporite produselor din BCA de la Celco.
Celco SA reuneste, sub un singur nume, capacitatile de productie a patru sectoare industriale, toate localizate in judetul Constanta: fabrica de BCA, cea de adezivi si mortare uscate, fabrica de var si cariera de piatra de calcar. Compania a incheiat anul 2015 cu afaceri totale de 22,2 milioane de euro, in crestere cu 8% fata de nivelul din 2014.