RO EN
The cart is empty

CELCO: Investitii de 3,8 milioane de euro, planificate in 2015

Producatorul de materiale pentru constructii Celco SA - Constanta si-a planificat investitii de 3,8 milioane de euro in 2015, fondurile urmand a fi directionate catre modernizarea si inovarea tehnologiilor de fabricatie, pentru eficientizarea operatiunilor. Astfel, Celco va aloca 0,5 milioane de euro pentru achizitia unui concasor suplimentar cu actionare electrica pentru cresterea capacitatii de productie si a productivitatii in exploatarea calcarului. Pentru fabrica de BCA, compania are in derulare un proiect de modernizare a liniei de productie, prin inlocuirea sistemului actual de tipare fixe cu unul de recirculare a tiparelor, care va duce la eficientizarea procesului de fabricatie si imbunatatirea calitatii produsului BCA Celco. Valoarea investitiei este de circa 1,7 milioane de euro. Diferenta de 1,6 milioane de euro va fi folosita pentru implementarea unui sistem de alimentare cu combustibil solid pentru cuptorul de var tip Maerz, care ii va permite firmei sa-si optimizeze costurile de productie si sa fie mai competitiva pe piata varului, pe fondul cresterii pretului gazelor naturale.
In 2014, Celco a raportat o crestere cu 10% a cifrei de afaceri fata de nivelul anului anterior, pana la 92,6 milioane de lei, evolutie datorata, preponderent, cresterii cererii de materiale eficiente energetic pentru zidarie atat pe piata autohtona, cat si in tarile limitrofe. "Anul trecut ne-am concentrat, in primul rand, pe consolidarea imaginii de brand pentru produsele lansate cu un an inainte: primii buiandrugi termoizolanti si cele patru marci de BCA. In al doilea rand, la fabrica de var Celco am inaugurat cel de-al doilea cuptor, in care se produce in mod constant var macinat special pentru fabricile de BCA", a explicat Niculae Dusu, presedintele Celco.
 
Crestere de 13% a afacerilor din trimestrul intai
Pentru anul 2015, conducerea companiei are in vedere consolidarea pozitiei pe noile piete accesate. "La nivelul pietei locale de constructii, previzionam o deblocare a lucrarilor la proiectele rezidentiale, dar si in cazul celor de infrastructura, ceea ce va influenta cererea de materiale de constructii, astfel incat la finalul anului sa putem inregistra o crestere de 3%-5%. In acest sens, avem in plan lansarea unor noi produse, am programat deja cateva investitii pentru eficientizarea proceselor de fabricatie si vom accentua campaniile de comunicare atat catre utilizatorii finali, cat si catre liderii de opinie din domeniu: arhitecti, proiectanti, constructori", a mai spus presedintele Celco.
In primele trei luni ale anului in curs, compania a raportat o crestere de 13% fata de aceeasi perioada din 2014, in special datorita conditiilor meteorologice favorabile, precum si a reducerilor la pretul combustibilului, inregistrat in aceasta perioada. Un alt factor care a impulsionat demararea constructiilor in trimestrul intai a.c. a fost reprezentat, conform datelor Celco, inclusiv de numarul crescut de autorizatii de construire eliberate si de incurajarea dezvoltatorilor si beneficiarilor, prin acordarea unui plafon suplimentar programului Prima Casa.
 
Contractie valorica a pietei de BCA, ca urmare a reducerii marjelor producatorilor
Potrivit datelor Celco, in 2014 a crescut cererea pentru materiale de constructii sustenabile, iar lucrarile rezidentiale au cunoscut un avans de aproximativ 30%. In acest context, piata blocurilor din BCA a crescut cantitativ cu 5%, pana la 2,1 milioane mc. "Desi volumul de BCA livrat s-a majorat cu 5% fata de 2013, valoric piata a regresat, producatorii fiind nevoiti sa-si adapteze campaniile de promovare si sa-si reduca marja de profit pentru a putea face fata concurentei, inregistrandu-se o scadere de aproximativ 4%", a aratat Nicolae Dusu. Potrivit acestuia, anul 2015 a inceput cu o revigorare in ceea ce priveste numarul de autorizatii de construire eliberate. Conform Institutului National de Statistica (INS), in primul trimestru din 2015 s-a inregistrat o crestere de 3% fata de aceeasi perioada a a anului trecut, in timp ce, in primele patru luni, evolutia a fost de 1,9% fata de intervalul ianuarie-aprilie 2014. "Trendul ascendent s-a mentinut si in luna mai a.c., dovada fiind numarul crescator de solicitari primite pentru proiecte rezidentiale sau din zona HoReCa. In continuare, trimestrul al doilea a venit cu noutati legislative privind reducerea taxei pe valoare adaugata la alimente, fapt care poate influenta pozitiv decizia de a investi in noi proiecte imobiliare si, in consecinta, decizia de achizitie a materialelor de constructii. Cristian Socol, consilierul pe probleme de macroeconomie al premierului Victor Ponta, a subliniat faptul ca masura reducerii TVA la 9% la produsele alimentare va contribui la cresterea puterii de cumparare cu cote cuprinse intre 4% (pentru persoanele cu venituri ridicate) si 15% (pentru categoriile de persoane cu venituri reduse). Acesta ar fi un prim semnal pozitiv ca guvernarea incepe sa sustina anumite sectoare de activitate economica. Este de dorit ca aceste intentii sa se concretizeze prin fapte si in sectorul constructiilor, in care activam. In aceste conditii, ne asteptam ca piata sa creasca in continuare, desi cu pasi timizi", a mai spus Niculae Dusu.
 
Proiecte realizate cu BCA Celco in ultimele 12 luni
Printre cele mai importante proiecte realizate cu BCA Celco in ultimele 12 luni, se afla ansamblul rezidential Mamaia Summerland (amplasat in Mamaia sat - apartamente cu regim hotelier), Lira Residence (cartier de locuinte unifamiliale P+4E, in Constanta), mai multe blocuri de locuinte P+6E si P+8E in Navodari, un ansamblu rezidential de case unifamiliale in statiunea Jupiter etc. Potrivit datelor Celco, peste 40% din totalul afacerilor realizate anul trecut s-au inregistrat in Dobrogea.
De asemenea, vanzari foarte bune au fost consemnate in nordul Moldovei. Cota exporturilor in tarile limitrofe a crescut, ponderea acestora in totalul cifrei de afaceri ajungand la 8%.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter