RO EN
The cart is empty

BAXI: Piata de centrale termice ar putea inregistra majorari fata de anul 2009

Raspunzand unor intrebari referitoare la evolutia pietei de centrale termice, Sever Scarlat, director general al Baxi Romania, a precizat ca, pe fondul blocajului inca existent pe piata constructiilor, vanzarile de termotehnice au inregistrat, in 2009, o contractie de aproximativ 40%. Totusi, in acest an segmentul specific va putea inregistra o crestere fata de 2009, factorii importanti fiind numarul de debransari cauzate de anuntarea sistarii subventiilor, dar si cresterea segmentului de inlocuiri, datorat vechimii centralelor instalate.
 
Sever Scarlat, director general al Baxi Romania: “Evolutia generala a pietei se datoreaza influentei crizei economice mondiale asupra industriei locale, precum si asupra puterii de cumparare a populatiei. Pe fondul blocajului existent pe piata constructiilor, vanzarile de sisteme termotehnice au inregistrat, in 2009, o contractie de aproximativ 40%. In ceea ce priveste structura vanzarilor, s-a constatat o crestere a cererii de centrale termice cu preturi reduse, aceasta reorientare datorandu-se impactului crizei economice mondiale asupra industriei locale. Scaderea cererii de centrale termice ar putea fi, insa, compensata partial, de majorarea cererii de panouri solare, odata cu decizia Guvernului de a subventiona montarea de sisteme alternative de incalzire. Astfel, multe companii se vor orienta catre solutii inovatoare, bazate pe surse de energie regenerabila.
Pentru anul 2010 piata ar putea consemna o crestere fata de 2009, factorii importanti fiind reprezentati de numarul de debransari cauzate de anuntarea sistarii subventiilor, precum si de majorarea segmentului de inlocuiri, datorat vechimii centralelor instalate. In mod sigur, piata ar cunoaste o dezvoltare considerabila daca ar fi eliminate piedicile legislative si procedurale pentru debransare. Ma refer aici la potentialul dat de cele aproximativ 1,7 milioane de apartamente cuplate la sistemele centralizate. Incepand cu 2004, cand au intrat in vigoare procedurile legale foarte restrictive pentru instalarea de centrale termice, care protejeaza sistemul centralizat, piata de termotehnica a cunoscut o scadere a vanzarilor de la aproximativ 250.000 de centrale comercializate in 2003 la un volum mediu anual de 150.000 -160.000 de unitati. Anul trecut, piata s-a reorientat catre segmentul centralelor termice standard, care sunt promovate la un pret mai redus.
In primul trimestru al anului in curs am inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 milioane de lei, reprezentand o crestere de 21% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.
Aproximativ 39% din volumul de vanzari se concentreaza in zona de centru a tarii, urmata de vest si est cu o cota de 21% fiecare. Sudul tarii si perimetrul Bucuresti - Ilfov au o pondere in vanzari de 19%. Zonele de centru si vest a tarii au un nivel de utilizare a centralelor termice pe baza de gaz cu mult diferit fata de celelalte regiuni. In aceste zone, prezenta retelelor de distributie a gazului este vizibila inclusiv in mediul rural, iar debransarea totala de la sistemul centralizat a fost facuta cu cativa ani in urma, locuitorii din numeroase orase implementand integral sistemul individual de incalzire.
Baxi, marca premium a companiei, are o pondere de peste 70% in zona de sud a tarii, in timp ce Westen (produse destinate segmentului medium - high) sunt mult mai solicitate in vestul si estul tarii, datorita faptului ca aceasta marca a patruns in zona cu mult inaintea Baxi, prin importurile directe din Ungaria, avand notorietate in regiune.
Pentru anul in curs, al doilea an de criza, am planificat o cifra de afaceri de peste 19 milioane de lei. Cu toate ca industria termotehnica isi continua scaderea livrarilor de centrale termice, in special pe segmentul standard, vizam compensarea trendului prin schimbarea mixului de produse, o pondere semnificativa in aceasta proiectie reprezentand-o centralele cu eficienta sporita, cele pe baza de condensare. Principalele probleme ale sectorul specific in contextul economic actual sunt: sistarea lucrarilor de constructii, declinul domeniului imobiliar si scaderea puterii de cumparare a beneficiarilor, blocajele financiare generate de societatile partenere, diminuarea interesului fata de orice tip de achizitie etc.”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter