Compania Metigla, producator de sisteme complete pentru invelitori si inchideri perimetrale metalice pentru sectoarele rezidential si industrial, a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 23 milioane de euro, in crestere cu 5% fata de nivelul din 2022. Pentru anul in curs, conducerea companiei estimeaza mentinerea unui trend crescator al activitatii, in linie cu intentiile dezvoltatorilor.
Metigla este o afacere de familie pornita in urma cu 40 de ani in Belgia, iar pe piata din Romania firma este prezenta din anul 2000. Compania este orientata spre construirea de parteneriate durabile si furnizarea de solutii complete de acoperire a oricarui tip de constructie din Romania si din Europa. Cresterea organica si continua a portofoliului de produse si servicii se bazeaza pe inovatie, calitate premium, pasiune si sustenabilitate.
Metigla ofera solutii de cea mai inalta calitate pentru inchideri metalice, pentru proiecte industriale, rezidentiale, precum si pentru fatade si drenaj al apei pluviale de pe acoperisuri. In prezent, compania activeaza in Belgia, Romania, Franta, Olanda, Luxemburg si Congo, pe plan local avand hale de productie si depozitare cu o suprafata de 15.000 mp, situate in Ceptura - Prahova. Doar in ultimii patru ani, investitiile in automatizare au totalizat 8,5 milioane de euro. Directorul general al Metigla, Cristian Matasel, ofera in continuare detalii despre operatiunile curente si perspectivele de dezvoltare.
- Cum au evoluat vanzarile de produse din portofoliul companiei in 2023? Ce tipuri solutii au fost preferate de clienti?
- In anul precedent, am inregistrat o crestere importanta in volume, de peste 25% comparativ cu 2022. Principalele elemente catalizatoare ale acestor evolutii au fost sistemele complete pentru acoperis, panourile termoizolante cu vata minerala si profilele zincate, care au ca destinatie structuri metalice complete pentru hale si structuri destinate parcurilor fotovoltaice. In ceea ce priveste perspectivele pe termen scurt, ne asteptam sa mentinem aceasta traiectorie ascendenta datorita investitiilor active. Premisele de dezvoltare se bazeaza pe consolidarea parteneriatelor strategice si continuarea monitorizarii tendintelor, pentru a ne adapta rapid si a raspunde la schimbarile in preferintele si nevoile clientilor.
- Ce cifra de afaceri ati realizat in 2023 si care sunt obiectivele pentru acest an?
- La finalul lui 2023, am raportat vanzari care au depasit suma de 23 milioane de euro, reflectand o crestere de 5% in comparatie cu 2022. Cu un an in urma, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) anticipa o expansiune in sectorul constructiilor atat pentru anul 2023, cat si pentru 2024, impulsionata, in mare parte, de absorbtia fondurilor europene. In prezent, putem confirma ca prognozele emise de Comisie s-au materializat, iar piata continua sa inregistreze performante atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. Conform semnalelor pe care le avem din piata, investitorii din domeniul imobiliar (rezidential, industrial si comercial), mentin o atitudine pozitiva, iar planurile de investitii raman active pentru anul 2024. Acest context favorabil reflecta nu doar stabilitatea, ci si cresterea continua a pietei. Prognozam ca in 2024, Metigla va evolua in mod concomitent cu aceasta tendinta ascendenta de noi oportunitati in sectorul constructiilor.
- Ce obiective aveti pentru anii urmatori?
- Suntem intr-un continuu proces investitional, urmarind trei directii principale: sustenabilitatea, digitalizarea si automatizarea. Drept urmare, investitiile in automatizare si robotizare au continuat si in 2022 - 2023, cu o noua serie de roboti industriali dedicati productiei de sistem pluvial. Dupa ce, in 2009, am fost primul producator roman cu o linie completa de productie a sistemului pluvial la fabrica noastra din Ceptura, de la inceputul lui 2023 ne mandrim cu o linie complet robotizata, care ne asigura precizia in productia si furnizarea celor trei sisteme premium de drenaj al apei pluviale de pe acoperis, precum si livrarea catre partenerii si clientii nostri intr-un timp scurt, fara compromisuri. Vom continua sa ne concentram asupra implementarii de tehnologii noi, avand ca scop optimizarea proceselor de productie, reducerea timpilor de livrare si eficientizarea consumului de resurse. Un obiectiv important pentru Metigla, in 2024, este tranzitia catre ambalaje reutilizabile sau 100% reciclabile. Constienti de necesitatea unei abordari flexibile si agile in peisajul dinamic al pietei, dezvoltam initiative strategice pentru imbunatatirea eficientei operationale, consolidand astfel capacitatea noastra de a raspunde rapid la tendintele si fluctuatiile pietei. Un alt proiect care va modela activitatea Metigla in acest an este implementarea sistemului WMS, de gestiune a stocurilor Metigla. In continuarea angajamentului nostru pentru transformarea Romaniei intr-un producator important de energie verde la nivel european, ne orientam catre doua directii principale. Prima, prin intermediul Falt Solar by Roofit.Solar, acoperisul inovator 2-in-1, care produce energie sustenabila. A doua directie implica profilele zincate, care servesc drept structuri rezistente si durabile pentru parcurile si fermele fotovoltaice. In plus, pentru anul 2024, ne propunem sa prioritizam siguranta cladirilor cu panouri fotovoltaice instalate pe acoperis, recomandand panourile termoizolante cu miez din vata minerala, produs 100% reciclabil si sustenabil, cu rezistenta certificata la foc de pana la 3 ore. Acestea sunt ideale pentru acoperisurile parcurilor industriale si logistice, sau ale centrelor comerciale ce produc energie verde.
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta si ce aduc acestea nou pe piata?
- Oferim clientilor nostri solutii sustenabile, cu focus pe calitate, durabilitate si sisteme premium, si consolidam continuu angajamentul nostru de conservare a mediului. Falt Solar by Roofit.Solar, acoperisul prefaltuit cu panouri fotovoltaice integrate, a devenit in 2023 una dintre "vedetele" portofoliului nostru. Aceasta solutie inovatoare de acoperis, care genereaza energie verde fara compromisuri estetice, face parte din clasa BIPV (panouri fotovoltaice integrate in cladiri) si este aplicabila oricarui tip de cladire, avand functie dubla: generare de energie verde si invelitoare. Cu o combinatie de celule mono PERC, utilizate pe scara larga in industria fotovoltaica, o garantie de putere lineara de 25 de ani, o rezistenta mecanica ridicata si o performanta remarcabila, chiar si in conditii de lumina scazuta, Falt Solar este acoperisul viitorului. In primul an dupa lansare, au fost realizate mai multe proiecte in Romania, printre care: un acoperis solar in localitatea Strejnic, Prahova, cu o putere instalata de 8 kW; capela unei biserici din localitatea Poenari, Giurgiu, cu un acoperis solar de 9 kW; un acoperis Falt Solar in Dragomiresti Vale, Ilfov, cu o putere instalata de 6,2 kW; acoperis Falt Solar, cu o putere instalata de 8 kW, in Bucov, Prahova, iar altele sunt in desfasurare.
- Care sunt principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti la inceputul anului 2024?
- Factorul ESG (Environmental, Social and Governance) castiga teren anul acesta, investitorii devenind din ce in ce mai constienti de importanta dezvoltarii unor proiecte sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator. In acest sens, Metigla a redus cu 70% consumul de energie electrica prin instalarea a 518 kW de panouri fotovoltaice pe acoperisul unitatii de productie din Ceptura. Aceasta investitie, de aproximativ 450.000 de euro, va avea ca efect eliminarea a aproximativ 65 t de emisii CO2/an. Pas cu pas, si parcul auto Metigla urmeaza aceasta transformare catre energie verde, iar in decursul anilor ce urmeaza, va contine doar autoturisme electrice, alimentate la cele doua statii de incarcare puse la dispozitie de companie pentru angajati si vizitatori, la sediul din Ceptura. Din punctul nostru de vedere, in 2024 este foarte important sa ne pastram echilibrul si sa ne adaptam la schimbarile ce au loc in jurul nostru. In plus, adoptarea noilor tehnologii in business trebuie sa se regaseasca printre obiectivele tuturor companiilor, in special in industria constructiilor, care ramane unul din marii consumatori de resurse naturale. Prin integrarea progreselor tehnologice, Metigla ramane un factor catalizator al schimbarilor pozitive in industrie. Suntem increzatori in capacitatea noastra de a contura un viitor durabil in sectorul constructiilor.