RO EN
The cart is empty

SMARTREE: Angajatorii vor investi mai mult in bunastarea salariatilor, in 2024

Desi mai sunt cateva luni pana la finalul anului 2023, previziunile referitoare la ceea ce ne va astepta anul viitor pe zona de resurse umane incep sa apara inca de pe acum. Astfel, rezultatele unui sondaj realizat de Virgin Pulse, la nivel global, pe un esantion de 600 de lideri de HR, releva dorinta incontestabila a acestora de a investi in strategii de bunastare si crestere a satisfactiei angajatilor.
Organizatiile din intreaga lume se confrunta in prezent cu provocari diverse, precum dificultati financiare si probleme de personal care conduc per total spre o productivitate a muncii mai scazuta.
Pe fondul acestor provocari, companiile din diverse industrii au in plan ca in 2024 sa acorde o mai mare atentie satisfactiei si bunastarii angajatilor, in speranta ca astfel vor veni in preintampinarea necesitatilor acestora, lucru care va conduce, in timp, la o rata de retentie mai ridicata.
Un sondaj realizat de Virgin Pulse a dezvaluit care este topul prioritatilor liderilor de HR pentru anul 2024:
1. Sanatatea si bunastarea angajatilor
2. Implicarea si satisfactia angajatilor
3. Flexibilitate in ceea priveste munca si viata personala a angajatilor
4. Diversitate si incluziune
5. Cultura organizationala
6. Beneficiile oferite angajatilor
7. Instruirea, invatarea si dezvoltarea profesionala a angajatilor
 
Sanatatea si bunastarea angajatilor
O atentie speciala in cadrul studiului a fost acordata aspectului care face referire la sanatatea si bunastarea angajatilor. Atunci cand in companii exista o cultura organizationala care pune pret pe sanatatea si bunastarea angajatilor, acestia incep sa se implice din ce in ce mai mult in activitatile pe care le desfasoara la nivelul companiei, iar de aici si pana la o crestere a motivatiei si totodata a ratei de retentie nu mai este decat un pas.
De asemenea, angajamentul companiilor de a acorda prioritate sanatatii si bunastarii angajatilor lor semnifica si dorinta lor de a se adapta la schimbarile profunde in ceea ce priveste valorile angajatilor, valori care la momentul actual pun foarte mare accent pe echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.
In ceea ce priveste programele de sanatate si bunastare dedicate angajatilor, cele mai populare actiuni intreprinse de companii vizeaza sanatatea mentala a acestora, managementul stresului, evaluarea riscurilor pentru sanatate, precum si activitatile fizice.
Rezultatele sondajului au mai aratat si ca 70% dintre liderii de HR care au investit in strategii de bunastare dedicate angajatilor au observat o rentabilitate a investitiei (ROI), ceea ce reprezinta un procent considerabil mai mare comparativ cu ceea ce se intampla inainte de pandemie, cand doar 23% din liderii de resurse umane declarau ca pot masura clar impactul acestui tip de investii.
Potrivit aceluiasi sondaj, un procent de 59% dintre liderii de HR isi propun ca anul viitor sa puna in aplicare noi programe pentru sanatatea si bunastarea angajatilor.
Prin aceste programe dedicate bunastarii, angajatorii cauta sa creasca gradul de engagement al salariatilor si sa favorizeze o cultura organizationala pozitiva la locul de munca intrucat acesti doi factori cantaresc foarte mult atunci cand vine vorba de gradul de retentie al talentelor.
De asemenea, pentru anul 2024, angajatorii sustin ca au de gand sa creasca investiitiile in ceea ce priveste programele de sanatate fizica si mentala, de bunastare, precum si de flexibilitate a muncii.
 
De ce vor liderii de HR sa investeasca in strategii de bunastare
Intrebati care este principalul motiv care ii indeamna sa investeasca in programe de bunastare, liderii de HR au raspuns astfel:
- 28% sustin ca o forta de munca sanatoasa conduce catre o implicare mai mare a angajatilor;
- 18% mizeaza pe impactul pozitiv in ceea ce priveste cultura organizationala;
- 14% sustin ca astfel vor atrage noi talente;
- 12% cred ca acesta abordare se potriveste cu valorile si misiunea companiei;
- 11% considera ca in acest fel vor imbunatati gradul de retentie a talentelor;
- 8% cred ca asa este corect sa procedeze;
- 6% se asigura ca detin sub control costurile cu sanatatea angatilor.
Pe langa toate aceste beneficii, exista insa si o serie de provocari care isi fac simtita prezenta atunci cand organizatiile vor sa investeasca in strategii dedicate sanatatii si bunastarii angajatilor. Potrivit studiului realizat de Virgin Pulse, angajatorii se confrunta cel mai des cu provocari atunci cand implementeaza diverse programe care vizeaza:
1. Imbunatirea culturii organizationale;
2. Sanatatea mentala si stresul la locul de munca;
3. Atragerea/retentia talentelor;
4. Implicarea angatilor;
5. Pastrarea sub control a costurilor privind sanatatea.
Odata implementate, aceste programe de bunastare trebuie facute si cunoscute in cadrul companiei. Iata si un clasament al canalelor de comunicare pe care liderii de HR, care au participat la studiul realizat de Virgin Pulse, le-au gasit a fi cele potrivite pentru a aduce in atentia salariatilor existenta unor astfel de programe la nivel de companiei:
- E-mailul - 70% dintre liderii de HR sustin ca aceasta reprezinta cea mai buna optiune atunci cand vine vorba de a informa angajatii cu privire la diverse programe de bunastare;
- Social-media - 66% considera ca prin intermediul retelelor de socializare au reusit sa atraga cel mai bine atentia angajatilor;
- Retele private de comunicare - 44% dintre liderii de resurse umane cred ca o retea privata care faciliteaza comunicarea dintre angajati si companie reprezinta cea mai buna cale prin care pot mediatiza programele de bunastare;
- Mesaje text - 44% sunt de parare ca mesajele text constituie solutia ideala intr-un astfel de context.
Rezultatele studiului nu reprezinta insa o surpriza intrucat angajatii se asteapta in prezent ca organizatiile pentru care lucreaza sa acorde o si mai mare atentie acestor programe de bunastare, care in mod cert, pe viitor, vor evolua si vor putea fi personalizate astfel incat sa raspunda nevoilor individuale.
 
*** Articol publicat de Smartree, companie ce ofera servicii si solutii software integrate de resurse umane.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter