RO EN
The cart is empty

PwC: Fenomenul ”Marea demisie” continua cu presiune si mai mare pe salarii

Fenomenul "marea demisie" la nivel global va continua in urmatorul an cu o presiune si mai mare pe cresterea salariilor. Dintre angajatii din Romania, 40% intentioneaza sa ceara o majorare salariala in urmatorul an, iar 16% vor sa-si schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor pentru Romania ale sondajului global Workforce Hopes and Fears, realizat de PwC la nivel global, mai multi angajati (19%) vor sa schimbe angajatorul si 35% vor sa solicite cresterea salariului in urmatoarele 12 luni.
Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajatii romani sunt "foarte de acord" cu afirmatia ca sunt corect platiti si 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% si, respectiv, 23%. De asemenea, un sfert dintre angajatii romani si aceeasi pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmatia ca actualul loc de munca ii implineste personal.
"Increderea si atasamentul angajatilor fata de angajatori s-au deteriorat in ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restrictii si a redus spre zero interactiunea directa, personala pentru buna perioada de timp. In Romania, doar 1 din 5 angajati este foarte multumit in prezent (21%) de actualul loc de munca, iar la nivel global au aceasta parere 28% dintre respondenti. Desigur, recompensa financiara ramane cea mai importanta, atunci cand angajatilor li se cere sa arate care sunt principalele lor motivatii. Totusi, implinirea personala prin munca este mentionata la mica distanta de salariu, ceea ce ne face sa credem ca schimbarile dramatice din ultimii doi ani si-au pus amprenta asupra intregului mod de a lucra, diminuand angajamentul si satisfactia fata de munca. Incertitudinea sanitara, sociala, mai nou provocarile economice, in special inflatia, razboiul au amplificat anxietatea si epuizarea (starea de «burn out»)", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Astfel, plata unui salariu corect este principalul motiv pentru schimbarea locului de munca pentru 78% din angajatii romani si 72% dintre cei de la nivel global. Urmatoarele locuri sunt ocupate de dorinta de a avea un loc de munca in care se pot simti ei insisi, mentionata de 76% dintre respondentii din Romania si un loc de munca care ii implineste, de 71%.
 
Angajatii cred ca angajatorii nu investesc suficient in tehnologii si upskilling
Intrebati ce ii ingrijoreaza cel mai mult cand se gandesc la impactul tehnologiilor asupra locului actual de munca in urmatorii 3 ani, aproape 40% dintre angajatii romani au raspuns ca angajatorii nu investesc in tehnologii inovative, iar 35% au indicat lipsa oportunitatii de a lucra cu/invata de la colegi care au aptitudini tehnice/digitale. Comparativ, 36,8% dintre respondentii de la nivel global au aratat ca organizatiile pentru care lucreaza nu investesc in tehnologii noi, iar 40% deplang lipsa oportunitatii de invata de la colegi specializati.
In acest context, aproape o treime dintre angajatii romani sunt de parere ca angajatorii nu ii invata aptitudini tehnice/digitale relevante pentru forta de munca a viitorului.
Sondajul Workforce Hopes and Fears a fost realizat de PwC in randul a peste 52.000 de angajati din 44 de tari. In Romania esantionul a cuprins peste 520 de respondenti. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter