RO EN
The cart is empty

Cerintele de transformare digitala /perfectionare scot oamenii din zona de confort

Chiar daca perioada prin care trecem de cateva luni este plina de incertitudine si reperele nu mai sunt cele cu care ne-am obisnuit, poate fi si un bun moment de reflectie si analiza a tendintelor care se intrevad pentru a gasi cea mai buna varianta de a ne dezvolta competentele.
Acum, mai mult ca oricand, se vorbeste de digitalizarea companiilor si de automatizarea proceselor astfel incat angajatii sa se concentreze cat mai mult pe activitati cu valoare adaugata mare si nu pe cele repetitive. Asa ca nu incape indoiala ca, pentru a ne pregati pentru o piata a muncii diferita, pentru a ramane “relevanti” din punct de vedere profesional, trebuie sa dezvoltam repede competente suplimentare.
Un alt aspect este insa si mai evident. Noile tehnologii ne-au ”invadat” viata nu doar profesionala, ci si personala. Iata de ce dezvoltarea competentelor necesare pentru viitor trebuie sa inceapa chiar de azi. Competente digitale nu inseamna ca este necesar sa inveti sa scrii cod, ci sa fii la curent cu cele mai noi tehnologii/aplicatii software, sa inveti sa analizezi date si sa devii capabil(a) sa decizi in cunostinta de cauza unde si cand sa te folosesti de tehnologii noi, ca de exemplu RPA sau inteligenta artificiala.
Cum sa incepi un program propriu de dezvoltare a competentelor digitale:
1. Stabileste-ti prioritatile si aboneaza-te la platformele de invatare online.
2. Dedica timp, 30 minute -1 ora in fiecare zi, pentru a afla si experimenta lucruri noi si cauta unde poti aplica aceste noi abilitati.
3. Discuta cu colegii si cauta moduri de a face lucrurile altfel. Promoveaza schimbarea in jurul tau si arata-le celorlalti ce solutii ai gasit la problemele cu care te confrunti.
De ce a devenit urgenta dezvoltarea competentelor? Odata cu accelerarea digitalizarii, s-a accentuat discrepanta dintre abilitatile existente ale angajatilor si cele necesare. Anterior pandemiei, un studiu PwC estima ca, pana in anul 2030, 36% din locurile de munca detinute de persoane cu studii medii si 44% dintre cele cu studii de baza pot disparea din cauza automatizarii. Desi poate parea inspaimantator, partea buna este ca tehnologia este un domeniu care genereaza deja multe alte locuri de munca, profesii cu totul noi si oportunitati pe masura. Si cum in continuare se vorbeste de o continuare a digitalizarii companiilor, fie de stat sau private, de automatizarea proceselor si retehnologizare, nu incape indoiala ca trebuie sa ne pregatim pentru o piata de munca diferita, pentru a ramane “relevanti”.
Ce inseamna competente noi?
Desi companiile sunt de cele mai multe ori asociate cu o sigla, un produs sau un serviciu pe care-l vand sau printr-o persoana importanta, spre exemplu Apple este asociata cu Steve Jobs sau iPhone, Tesla cu Elon Musk, iar Microsoft cu Windows sau Bill Gates, realitatea este insa ca fiecare dintre acestea este formata din oameni, iar suma competentelor acestora da masura valorii companiei.
Tehnologia nu este ceva nou in viata fiecaruia dintre noi: smartphone-ul este omniprezent, de la retelele de socializare pana la plata cumparaturilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter