RO EN
The cart is empty

BNS: Sunt active numai 15.204 contracte colective de munca la 630.000 de firme

Blocul National Sindical avertizeaza ca au ramas mai putin de doua luni pana cand Guvernul si Parlamentul trebuie sa adopte noua lege a Dialogului social. In Parlament, la Comisia de munca din Camera Deputatilor, exista un proiect de lege pentru modificarea dialogului social si a negocierilor colective care trebuie imbunatatit cu recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii, singurul for de expertiza recunoscut de Comisia Europeana. Aceasta modificare este un angajament al Romaniei cuprins in Planul National de Redresare si Rezilienta.
Blocul National Sindical atrage atentia asupra faptului ca, in orice economie, exista doua cai prin care cresterea economica se poate redistribui intre capital si forta de munca. Prima este politica fiscala a statului (iar in Romania constatam ca de ani de zile se suprataxeaza munca si se subimpoziteaza capitalul si averea). A doua cale vizeaza negocierile colective intre capital si forta de munca, reprezentata prin sindicate.
”In 2011, Guvernul condus de Emil Boc a modificat brutal Codul muncii si legislatia negocierilor colective prin procedura asumarii raspunderii in Parlament. Asa a reusit sa impuna un cadru legislativ care in 11 ani a distrus efectiv, la nivel national, libertatea de asociere a salariatilor in sindicate si, mai ales, capacitatea de negocierea colectiva! Daca in 2011 contractele colective de munca existente acopereau toti salariatii din Romania, astazi avem incheiate zero contracte colective de munca la nivel sectorial. Asta inseamna ca milioane de salariati din tara, in principal din intreprinderile mici (carora Legea 62 le restrictioneaza libertatea de asociere) nu mai sunt acoperiti de contracte colective”, a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
O analiza realizata de Blocul National Sindical arata ca, la sfarsitul anului trecut, in Romania, la nivel de unitate, mai erau active 15.204 contracte colective de munca dintr-un total de aproximativ 630 de mii de companii active. Numarul salariatilor acoperiti de contracte colective de munca la nivel de unitate se ridica la doar 1.940.000 dintr-un total de peste 5.000.000 de salariati.
Reamintim ca principalul scop al contractului colectiv de munca este acela de a stabili drepturile si obligatiile colective in relatia dintre angajator si angajati, reprezentanti de sindicate. In aceste tipuri de contracte, sunt prevazute inclusiv conditiile financiare (salarii, sporuri, bonusuri, indemnizatii), conditiile de investitii in sanatate si securitate in munca, cat si in educarea si formarea lucratorilor. In acestea sunt stipulate si obligatiile angajatului in relatia cu angajatorul. Un astfel de act garanteaza existenta unor conditii de munca echitabile si asigura securitatea sociala a tuturor salariatilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter