RO EN
The cart is empty

BNS: Eliminarea facilitatilor scade salariul minim net din constructii cu 780 de lei

Salariul minim net al lucratorilor din sectorul contructiilor se va diminua cu 780 de lei odata cu eliminarea facilitatilor, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
"Odata cu eliminarea acestor facilitati, impactul va fi ca din actualul brut de 4.000 de lei va trebui platita contributia la CASS, care inseamna 400 lei, impozitul pe venit inca 230 lei, contributia asiguratorie pentru munca 90 lei. Deci in urma eliminarii facilitatii, salariul minim net a lucratorilor se va diminua cu 780 lei", a explicat Costin.
Ramona Valeanu, de la BNS, a subliniat ca, prin acordul facut cu sectorul de constructii, facilitatile fiscale trebuie sa fie eliminate treptat, intre 2025 si 2028.
"Semnat, da, pana in 2028, asumat prin PNRR si aprobat de Comisia Europeana, pentru ca s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeana. Si acolo spune ca facilitatile fiscale vor fi eliminate treptat intre 2025 si 2028. Pai ce incredere poti sa ai in ceva, in nu stiu, in Guvernul care iti spune pe gura, a semnat un document si l-a asumat, l-a dus la aprobare si peste noapte vine cu altceva? Ce putem crede?", a spus reprezentanta BNS.
Conform datelor prezentate de Federatia Generala a Sindicatelor "Familia", de aceste facilitati fiscale beneficiaza circa 550.000 de angajati, din care 100.000 in industria producatoare de materiale de constructii, iar contributia la Fondul de pensii este de 5,61 miliarde lei pe an.
Efectele facilitatilor, sunt, potrivit sindicalistilor: reducerea evaziunii in constructii; investitii in dezvoltarea profesionala a angajatilor; cresterea volumului activitatii in constructii, care a dus la colectarea de taxe mai mari in sector (impozit pe venituri, impozit pe dividende etc); majorarea ponderii sectorului in PIB; incetinirea exodului fortei de munca catre alte tari din Europa, dar si readucerea lucratorilor romani acasa.
Daca facilitatile vor fi eliminate, semnaleaza sindicalistii, va incetini cresterea sectorului si contributia sa la PIB, se vor inregistra intarzieri la proiectele prin Planul National de Redresare si Rezilienta sau vor fi efectuate lucrari de proasta calitate. De asemenea, exista riscul reducerii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene cu circa 20%, pana in 2030, si vor creste cazurile de munca nedeclarata sau sub-declarata, iar lucratorii calificati vor pleca spre alte tari din UE etc.
In opinia reprezentantilor BNS, renuntarea la facilitatea fiscala s-ar putea absorbi prin: negocierea si incheierea unui contract colectiv de sector si includerea unui mecanism pentru mentinerea veniturilor salariale nete pentru angajatii din sector; eliminarea treptata a facilitatii cu respectarea calendarului asumat prin PNRR; ajustarea alocarilor financiare pentru lucrarile de investitii finantate de stat sau din fonduri europene astfel incat sa le permita constructorilor sa-si ajusteze costurile cu personalul; pregatirea unei politici salariale a sectorului pentru urmatorii ani care sa aduca o reechilibrare a salariilor in special in sectorul privat; modificarea legislatiei achizitiilor publice si introducerea de clauze sociale; pregatirea unui pachet de masuri pentru reducerea muncii la negru si la gri in sector, inclusiv introducerea cardului lucratorilor din Constructii.
Pe de alta parte, presedintele BNS a subliniat ca Romania nu a avut in ultimii 33 de ani "vreo preocupare" legata de politici publice care sa vizeze cetatenii in varsta de munca.
"Romania este o tara care n-a avut niciodata in ultimii 33 de ani vreo preocupare din punct de vedere al vreunei politici publice vizavi de cetatenii sai in varsta de munca. Cand zic acest lucru, preocupare, aici discutam de la politica de educare, de formare profesionala a adultilor, de salarizare, conditii de munca, de migratie. Habar n-avem, nu ne-a interesat. Si astazi decontam acest dispret total fata de forta de munca. Nu exista cifre. Daca intrebati astazi cati romani se duc la munca sezoniera, la munci agricole, nimeni nu o sa va raspunda, pentru ca exista acest tip de miscare libera in piata muncii europene, iar Romania nu are niciun fel de sistem care sa-i permita sa aiba informatii in timp real despre situatia cetatenilor sai in varsta de munca. Unde lucreaza? Sunt in Romania? Lucreaza afara? Beneficiaza de asistenta sociala, sunt in vreun program, ceva? Nu exista. N-a existat pana acum nimeni care sa vrea, ma refer la cei care au guvernat, care sa aiba vreo preocupare fata de salariati. Pana cand a inceput razboiul in Ucraina, eram pe locul doi la nivel planetar, dupa Siria, la migratie. Atunci cand eram intrebat in reuniune la Bruxelles: ce se intampla in tara voastra, pentru ca intelegem ca cei din Siria migreaza ca o consecinta a unui razboi civil, ce se intampla in tara voastra de migreaza astia pe capete, pleaca in lumea larga? Si am spus: un razboi al clasei politice cu proprii cetateni. De care nu ii pasa", a afirmat Dumitru Costin.
Blocul National Sindical (BNS) si Federatia Generala a Sindicatelor "Familia", afiliata la BNS, au organizat miercuri o conferinta de presa cu privire la intentia Guvernului Romaniei de a elimina facilitatile fiscale acordate sectorului de constructii. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter