RO EN
The cart is empty

E&Y: Ideea de insolventa este penalizata de mediul de afaceri

In cadrul cercetarii „Barometrul antreprenoriatului romanesc – Antreprenorii vorbesc”, realizate recent de Ernst & Young (E&Y) Romania si aflate la editia a doua, peste 88% din cei 106 respondenti (din care 5% constituie manageri ai firmelor de constructii) sustin ca accesul la finantare este (foarte) dificil, in timp ce 94% dintre acestia isi doresc ca mediul fiscal si de reglementare sa fie mai predictibil. Analizand succint datele reiterate in studiu, specialistii companiei de consultanta arata faptul ca, in ceea ce priveste mediul economic, in general, starea de incertitudine ramane unul dintre cele mai importante obstacole pentru antreprenori in calea inceperii si/sau dezvoltarii unei afaceri in tara noastra. "Rezultatele sunt ingrijoratoare: mai mult de 72% dintre cei intervievati considera ca mediul de reglementare si cel fiscal s-au deteriorat in ultimul an si numai 12% afirma contrariul. Singura raza de speranta vine din faptul ca, totusi, antreprenorii tineri, cu varsta sub 40 de ani, sunt ceva mai optimisti", a declarat Gabriel Sincu, director executiv al departamentului Tax Advisory Services, din cadrul E&Y Romania. In opinia sa, birocratia exagerata si lipsa transparentei in cheltuirea fondurilor publice sunt probleme reale, iar rezolvarile depasesc sau eludeaza posibilitatea directa de actiune a antreprenorilor sau a consultantilor. „Statul pare sa fie un slab administrator, ceea ce contribuie la mentinerea unei situatii aparent paradoxale: desi teoretic povara impozitelor directe asupra companiilor este una dintre cele mai usoare din Uniunea Europeana, conform ultimului raport emis de Consiliul Fiscal, economia subterana a atins cote alarmante”, avertizeaza specialistul.
 
Mentalitatile romanesti nu sustin antreprenoriatul
Mai mult, dupa cum se arata in analiza E&Y, nici perceptia publica nu este favorabila ideii de antreprenoriat. Potrivit cercetarii, 59% dintre respondenti considera ca mentalitatile si valorile romanesti nu sustin antreprenoriatul, fata de 43% dintre omologii lor din alte tari ale Uniunii Europeana si 29% dintre respondentii statelor membre G20. In plus, doar 14% dintre acestia cred ca mediul social din tara noastra tolereaza esecul in afaceri, in timp ce 81% considera ca insuccesul va reprezenta o bariera pentru viitoarele proiecte. Aceasta opinie indica, de fapt, ca societatea in ansamblul sau - si cu atat mai mult mediul de afaceri - penalizeaza insolventa si falimentul companiilor atat dintr-o perspectiva de reglementare, cat si din cea a optiunilor de finantare ulterioara, din partea bancilor si a altor investitori. Cu toate problemele semnalate, respondentii – mai ales cei din categoria IMM – apeleaza tot la sprijinul statului in vederea sustinerii afacerilor. „Cu 29% dintre raspunsuri, schemele de creditare pentru micii intreprinzatori sunt vazute ca fiind masura cea mai importanta de sustinere guvernamentala in Romania, mult peste media UE. In Uniunea Europeana, cele mai favorizate proceduri sunt programele guvernamentale pentru afacerile aflate la inceput de drum si garantiile pentru credite, care ocupa locul al doilea si al treilea in preferintele antreprenorilor romani”, se mai arata in cadrul cercetarii. Pentru a consulta studiul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter