RO EN
The cart is empty

BCG: Munca inteligenta impune provocari speciale; managerii sunt cei mai afectati

Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul in care muncim, spun angajatii si angajatorii din Europa Centrala si de Est, in sondajul intitulat New Ways of Working - Smart Work, realizat de catre Boston Consulting Group (BCG), aducand autonomia angajatilor si abilitatile de conducere corporativa in prim plan.
Pandemia a transformat radical un aspect major al vietii corporative - modul in care lucram. Peste noapte, atat angajatii, cat si angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodata in adoptarea unor noi modalitati de lucru.
Sondajul BCG efectuat pe mai mult de 1.500 de angajati si 200 de companii din Europa Centrala evidentiaza ca 60% dintre angajati si 77% dintre angajatori se asteapta ca ei sau firma lor sa continue sa lucreze complet sau partial de la distanta dupa pandemie. Aproape 90% dintre angajati si peste 80% dintre angajatori au spus ca productivitatea a crescut sau ca nu a existat nicio modificare a acesteia. In ceea ce priveste timpul economisit la naveta, mai mult de jumatate dintre angajati au raportat ca economisesc mai mult de o ora pe zi, inclusiv 15% care economisesc doua ore pe zi.
Dar imaginea nu este cu totul roz. Munca inteligenta impune provocari speciale angajatilor: stres crescut, posibile dificultati de echilibru intre viata profesionala si viata personala, izolare sociala si ruperea din rutinele zilnice bine stabilite.
 
Angajatorii trebuie sa decida utilizarea spatiilor de birouri
Intre timp, angajatorii trebuie sa decida daca sa reduca sau sa reutilizeze spatiul de birouri in viitor, cum sa valorifice posibilele economii de costuri, de ex. pentru mai putine calatorii legate de afaceri sau sa investeasca in infrastructura IT suplimentara, instrumente digitale si alte masuri de asistenta la distanta. Doar 17% dintre angajatori au declarat ca nu se asteapta la nicio schimbare in utilizarea birourilor.
Pentru a-si asigura bunastarea fizica si mentala post-Covid, angajatii au declarat in sondaj ca ar dori sa vada flexibilitate in programul lor de lucru, precum si subventii la biroul de acasa si autonomie pentru a decide cand si de unde se va lucra. Angajatorii, pe de alta parte, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucratoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanta mult mai mare decat angajatii. Aproximativ jumatate dintre angajatori si angajati au spus ca ar trebui sa existe o decizie comuna a celor doua parti cu privire la momentul si locul unde se lucreaza.
"Un bun model de lucru hibrid trebuie sa gaseasca un echilibru intre orientarea de sus in jos si autonomia de jos in sus. Companiile si liderii care adopta si gestioneaza in mod proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate sa obtina un avantaj competitiv semnificativ, fie in productivitate, implicarea angajatilor sau achizitionarea de talente", a declarat Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.
Managerii care pot gestiona noua configuratie si inca ofera rezultate in timp ce isi dezvolta angajatii sunt cheia succesului Smart Work.
 
Managerii, cei mai afectati de schimbarile aduse de munca inteligenta
Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectati de schimbarile aduse de munca inteligenta: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, in timp ce angajatii lor stateau la birou sub supravegherea lor, aparent facandu-si munca. Pandemia a amplificat tendinte precum digitalizarea, practicile de lucru agile si diversitatea si incluziunea. Managerii care pot controla noua configuratie si inca ofera rezultate in timp ce isi antreneaza angajatii sunt cheia succesului Smart Work.
Exista mai mult spatiu pentru ca liderii sa isi sprijine si sa-si imputerniceasca angajatii, arata sondajul BCG. Dintre angajatii chestionati, 56% au spus ca nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, in ciuda faptului ca 78% dintre angajatorii chestionati au spus ca fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Exista mai multe beneficii financiare si nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie sa-si construiasca acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregati de era post-Covid.
O copie a raportului poate fi descarcata de aici.
***
Boston Consulting Group este partenerul liderilor din afaceri si societate pentru a-i ajuta sa faca fata celor mai mari provocari si pentru a descoperi cele mai mari oportunitati. Compania BCG a fost pionierul domeniului strategiei de afaceri, aceasta fiind fondata in anul 1963. Astazi, aducem clientilor nostri o transformare totala - care inspira schimbari complexe, permitand organizatiilor sa creasca, sa aiba un avantaj competitiv care sa conduca la un impact liniar.
Pentru a avea succes, organizatiile trebuie sa imbine capacitatile digitale cu cele umane. Echipele noastre globale aduc industrie expertiza, competente functionale si o serie de perspective care duc la crearea schimbarilor. BCG ofera solutii prin consultanta managementului de varf, impreuna cu tehnologie si design, proiecte corporative si digitale - si scopuri de afaceri. Avem un model unic de colaborare la nivelul companiei acoperind nivelurile organizatiei clientului, generand rezultate care sa permita clientilor nostri sa se dezvolte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter