RO EN
The cart is empty

FPSC: Dezbatere despre problema fortei de munca in constructii

Romania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca. Aproape toate domeniile sunt afectate, dar cel mai mult este afectat sectorul constructiilor. Efectele se simt deja, dar ele vor deveni si mai greu de ignorat, incepand de anul viitor, cand mai multe mari proiecte de infrastructura vor intra in derulare. Iar atunci, nu va avea cine sa le execute! Acesta este avertismentul clar al reprezentantilor mediului de afaceri, care au participat la forumul „Criza fortei de munca. Impactul asupra marilor proiecte de infrastructura”, organizat de Intact Media Group si moderat de Alessandra Stoicescu, dupa cum informeaza un comunicat comun al Remarul 16 Februarie, Casa Sociala a Constructorilor - CASOC si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii - FPSC, care au sustinut evenimentul.
De cealalta parte, reprezentantii autoritatilor spun ca incearca sa ia masuri, pentru a stimula ocuparea fortei de munca. Astfel, Lia-Olguta Vasilescu, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, a prezentat situatia generala, la nivelul intregii tari, in ceea ce priveste deficitul fortei de munca. Oficialul guvernamental a aratat ca, anul trecut, Romania s-a confruntat cu cel mai mare flux de romani care au plecat in afara granitelor tarii. Ministrul Muncii si Justitiei Sociale a explicat faptul ca una dintre consecintele acestui fenomen a fost deficitul foarte mare inregistrat pe piata fortei de munca: „Numarul locurilor de munca vacante in perioada ianuarie - septembrie 2017 a fost de peste 362.000, cu 9 procente mai mare decat in aceeasi perioada din 2016. Din totalul posturilor vacante, aproape 75.000 au fost declarate repetat de angajator, deci nu s-au ocupat.”
Cel mai mare deficit al fortei de munca se inregistreaza in domeniul constructiilor, dar si in IT, agricultura si medicina. „In constructii si agricultura este cea mai mare problema, desi cei mai multi plecati din tara in domeniile acestea lucreaza. Aceasta pierdere se va simti mai mult de anul viitor, cand va intra in functiune un program prin care se vor construi in mediul rural scoli, gradinite, sisteme de canalizare si de apa potabila. Peste 30 de miliarde de lei trebuie investiti”, a explicat ministrul Muncii.
Autoritatile au in vedere mai multe masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca. Sunt organizate cursuri de formare profesionala, se ofera consiliere sau prime de incadrare. De asemenea, si angajatorii sunt stimulati sa faca angajari, in special din randul persoanelor defavorizate sau al tinerilor absolventi. Ministrul Muncii si-a exprimat regretul ca foarte putine dintre aceste programe sunt totusi accesate de mediul de afaceri.
„Avem o jumatate de miliard de euro din fonduri europene pe care trebuie sa-i foloseasca angajatorii pentru ucenici si stagiari (…). Sunt doar 169 de persoane angajate ca ucenici si 60 ca stagiari, ceea ce nu acopera suma de jumatate de miliard de euro pusa la dispozitie. Nu inteleg de ce mediul de afaceri nu acceseaza acesti bani”, a punctat Lia-Olguta Vasilescu.
Comunicarea dintre autoritati si mediul de afaceri ramane esentiala
In replica, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Cristian Erbasu, a explicat de ce nu reactioneaza mediul de afaceri la programele guvernamentale de stimulare a ocuparii fortei de munca. „Exista intr-adevar o reticenta a mediului de afaceri in a accesa programe de fonduri europene, pentru ca foarte multi au avut de suferit in trecut, sunt multe procese. Din cauza unor hartii, de exemplu, care le-au lipsit, trebuie sa dea banii inapoi. Au apelat la consultanta, a fost platita, dar aceasta nu a raspuns cu nimic, cand au fost corectii, uneori si de 100%. Aceste intamplari din trecut justifica retinerea mediului de afaceri (…). Sunt insa sigur ca, odata cu derularea acestor investitii mari de infrastructura, aceste proiecte - gen «Prima chirie», fonduri pentru ucenici etc. - vor deveni din ce in ce mai utilizate”, a precizat Cristian Erbasu.
La randul sau, Alessandra Stoicescu, director executiv al Intact Media Group, a subliniat ca este nevoie de un flux continuu al informatiei intre reprezentantii mediului de afaceri si autoritati. „Mai ales in constructii, unde vorbim de joburi sezoniere, in constructii nu-ti poti permite angajati 365 de zile pe an, e bine sa ai un bazin, din care sa poti angaja cand ai nevoie, dar acest bazin este din ce in ce mai restrans. A plecat forta de munca. Intrebarea este cum o aducem inapoi, ce ii oferim? De unde putem aduce muncitori?”, a punctat Alessandra Stoicescu, moderatorul forumului.
Ciprian Lucian Rosca, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a prezentat cateva solutii prin care sectorul constructiilor poate fi sprijinit. El s-a referit la Legea nr. 50/1991 privind executarea lucrarilor in constructii: „Legea 50 a fost modificata de sase ori! Aceasta dinamica de modificare a legislatiei nu reprezinta o solutie optima. La aceasta se adauga birocratizarea excesiva si procedurile ineficiente. La Ministerul Dezvoltarii lucram la un proiect pentru reformarea legislatiei, care urmareste simplificarea procedurilor de autorizare, profesionalizarea functionarilor publici si cresterea calitatii in constructii.”
O alta problema identificata drept cauza a deficitului de forta de munca vizeaza necorelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata. Autoritatile intentioneaza ca, de anul viitor, sa caute solutii pentru a rezolva acest aspect. In acest sens, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii a aratat ca in Romania exista doua paradoxuri. „Pe de-o parte, avem o tara in dezvoltare, care are proiecte in derulare, dar care nu are companie de stat in constructii. Si in al doilea rand, avem o tara in care este nevoie de foarte multi oameni in constructii, facultatile au locuri, dar nu au studenti, iar cei care sunt actualmente studenti nu reusesc sa termine aceste facultati”, a mai spus Cristian Erbasu.
Opinii diverse despre criza fortei de munca
Criza fortei de munca este doar un efect - considera, la randul sau, Ovidiu Iliescu, director general al Casei Sociale a Constructorilor. „Deficitul de forta de munca afecteaza toata structura - atat pe salariati, cat si societatile de constructii si pe beneficiari, dar o solutie viabila este Casa Sociala a Constructorilor. CASOC isi doreste sa protejeze constructorii. Este ca o «roata de rezerva» pentru perioada noiembrie - martie”, a mai aratat Ovidiu Iliescu.
In schimb, Corneliu Pascu, presedinte al Iridex Group, a explicat faptul ca deficitul fortei de munca a fost generat de lipsa investitiilor, de nivelul scazut al salariilor, apoi de inconsecventa in accesarea fondurilor europene, respectiv in pregatirea proiectului. „Avem forta de munca plecata din Romania si avem si o forta de munca sezoniera, care pleaca primavara si vine toamna. Acestia pleaca din cauza castigului. Daca, odata cu demararea proiectelor de infrastructura mare, s-ar impune si limite minime de salarizare, s-ar asigura realizarea acestor proiecte. Lipsa fortei de munca duce la intarzieri care sunt mai paguboase decat plata unor salarii mai mari”, a declarat Corneliu Pascu.
O parte dintre masurile avute in vedere de Guvern pentru stimularea ocuparii fortei de munca ar putea avea efecte negative, dupa cum avertizeaza Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital din Senatul Romaniei. „Prima de relocare - de exemplu - va duce la depopularea a zone intregi din Romania. In mod normal, Guvernul ar trebui sa sustina crearea de locuri de munca in acele zone. La nivelul acelor judete sarace, s-ar putea implementa, pentru o perioada de 10 ani - sa zicem - impozit pe profit zero, o taxare a muncii foarte scazuta, si asa ar atrage investitiile (…). Eu, ca Guvern, trebuie sa creez conditii ca romanii care nu au plecat in strainatate sa ramana, cei care au plecat sa vrea sa se intoarca si, in plus, daca vor sa vina si din alte tari, sa poata sa vina. Asta trebuie sa faca Guvernul - sa creeze conditii ca oricine din lumea asta sa vrea sa vina sa traiasca in Romania”, a mai aratat Eugen Teodorovici.
Deficitul de muncitori calificati in constructii, estimat de patronate la aproximativ 200.000 de angajati, a dus la o crestere a costurilor de constructie cu 10-15% in ultimii doi ani. Guvernul este acum nevoit sa ia masuri urgente si concrete, astfel incat, daca macar o parte din proiectele de lucrari publice anuntate pentru anul viitor vor fi demarate, sa poata acoperi necesarul de aproape 600.000 de oameni, preconizat in domeniul constructiilor.
***
Dezbaterea „Criza fortei de munca. Impactul asupra marilor proiecte de infrastructura” a fost organizata de Intact Media Group si a fost sustinuta de Remarul 16 Februarie, Casa Sociala a Constructorilor si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii. Informatii suplimentare, la www.psc.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter