RO EN
The cart is empty

SINIAT va folosi materie prima de la CET Turceni pentru productia de gips-carton

Compania Siniat, membra a grupului Etex, deruleaza in prezent lucrarile de constructie a fabricii de gips-carton de la Turceni, investitie in valoare de circa 50 milioane de euro. Unitatea, ce va deveni operationala in 2015, va fi singura capacitate tehnologica din Romania care va folosi gipsul sintetic rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrica. "Folosind gipsul sintetic de la CET Turceni, fabrica Siniat nu trebuie sa mai foloseasca excavarea in cariere deschise pentru a obtine gipsul necesar procesului de productie. In principiu, gipsul sintetic are aceleasi caracteristici ca cel natural obtinut prin excavare", au declarat reprezentantii companiei. La data punerii in functiune, fabrica Siniat va stoca permanent intr-un depozit propriu o rezerva strategica de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu o exploatare in cariera deschisa de circa 500.000 mc sau 60.000mp de pasune sau padure. Materia prima pentru fabrica de la Turceni va fi gipsul sintetic obtinut de la CET Turceni, fara a fi nevoie de o cariera de exploatare a gipsului natural. Apa necesara procesului tehnologic (circa 600 mc/zi) se va obtine prin puturi proprii forate, pentru a limita consumul din resursele orasului Turceni. De asemenea, apa reziduala va fi reciclata intern.
Unitatea de productie de la Turceni este construita de compania Con-A Sibiu, pe un teren cu o arie de 30 de hectare si va avea o suprafata desfasurata de 10 ha. In cadrul fabricii vor fi angajate 80 de persoane, iar capacitatea totala de productie se va situa la 27 milioane mp de placi din gips-carton pe an.
Siniat Romania a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de 100 milioane de lei, pentru 2014 mentinandu-se estimarea de crestere usoara a vanzarilor. Potrivit datelor firmei, piata locala de gips-carton se situeaza la un volum de 37 milioane de metri patrati pe an.
Grupul belgian Etex, unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de materiale de constructii din lume, a preluat, in luna noiembrie 2011, divizia de gips a grupului francez Lafarge, intr-o tranzactie evaluata la circa un miliard de euro. Companiile achizitionate au fost integrate sub brandul Siniat, controlat de Etex in proportie de 80% si de Lafarge (20%). Dupa cinci ani de la tranzactie, Etex va deveni actionar unic al Siniat.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter