RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Tot mai putina energie conventionala utilizata in cladiri

Anul acesta, piata europeana a produselor din categoria sistemelor de izolare si finisare a cladirilor (destinate exteriorului imobilelor) – si anume sectorul EIFS – a evoluat intr-un mod eterogen, dupa cum arata datele centralizate din Austria, Cehia, Slovacia, Germania, Franta, Italia si Elvetia, inclusiv Turcia. Practic, regiunea DACH (Germania, Austria si Elvetia) s-a confruntat cu un declin de -2,1% in termeni valorici, ajungand la un nivel de 1,46 miliarde euro, dupa care pentru 2015 se asteapta o majorare de 0,4%, corespunzatoare unei cantitati de aproape 56 milioane de metri patrati. Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari, finalizate recent de expertii biroului de analiza Interconnection Consulting Group – Austria, care a luat in considerare majoritatea aspectelor specifice pietei europene de sisteme EIFS.
Pozitie stabila a materialelor EIFS pe piata termoizolarii
„Dezvoltate in perioada ulterioara celui de-al doilea razboi mondial, ca un sistem eficient pentru zidarie, ce contribuie la economia de energie si au avantajul optimizarii procesului de renovare a cladirilor existente, produsele EIFS au fost perfectionate in timp, mai ales ca initial existau anumite probleme legate de umezeala, condens si daune provocate de apa. Totusi, in prezent, ca urmare a proceselor noi si imbunatatite de constructie, aproape toate aceste dificultati au fost eradicate. Pe langa izolarea termica efectiva, EIFS asigura si alte avantaje, precum fonoizolarea si mentinerea aspectului initial al zidariei, din punct de vedere arhitectural. In Europa, EIFS mai sunt cunoscute si ca sisteme ETICS (External Thermal Insulation Cladding System) sau, in tarile in care se vorbeste preponderent limba germana, ca WDVS. Cel mai des utilizate materiale pentru EIFS sunt reprezentate de polistirenul expandat – EPS si vata minerala, insa, cu toate acestea, o serie de alte produse inovatoare (alternative) incep sa castige tot mai mult teren. De exemplu, in Elvetia, cota materialelor alternative a fost de 12,3% in 2014, iar gradul de utilizare a acestora va spori treptat, cel putin pana in 2018, cand pragul respectiv va fi de 17,8%”, sustin specialistii biroului austriac de cercetare a pietei. La acest capitol, consultand o diagrama ce prezinta gradul de folosire a diverselor produse de izolare incluse in sistemele EIFS, la nivelul zonei DACH – ce contureaza, cu unele diferente regionale, intreaga piata europeana de profil – EPS-ul ramane preponderent, cu niveluri de 62,4% in 2015, 61,8% in 2016, 60,9% in 2017 si 60,8% in 2018. Pe locul secund in topul preferintelor se afla vata minerala, avand cote de 23,7%, 23,9%, 23,7% si 23,6% in intervalul 2015-2018, situatie explicabila prin evolutia gradului de intrebuintare a materialelor alternative, ce vor avea niveluri de 13,9%, 14,3%, 14,5% si 15% in perioada analizata.
Pietele emergente vor avea un ritm rapid de crestere
Situatia economica dificila si, evident, recesiunea au generat dificultati pe majoritatea pietelor specifice industriei de constructii, iar segmentul EIFS nu a facut exceptie. In medie, sectorul EIFS din Franta, Italia si regiunea DACH si-a incetinit trendul ascendent initial pana la o rata de numai 0,2% in termeni cantitativi si nu se asteapta ca acest nivel sa sporeasca vizibil, cel putin pana in momentul in care piata constructiilor se va stabiliza. Posibilele evenimente, care ar putea influenta pozitiv sectorul analizat, vor fi create de finantarile speciale si programele dezvoltate fie de Uniunea Europeana, fie de guvernele statelor incluse in actuala cercetare. Un exemplu in acest sens poate fi constituit de Franta, unde populatia poate utiliza sume provenite din impozitare pentru izolarea termica si renovarea locuintelor proprii, in cadrul programului de conservare a energiei in mediul rezidential. Cea mai mare piata singulara din UE pentru EIFS ramane insa cea din Germania, cu o valoare de circa un miliard de euro, urmata de cele din Italia si Franta, unde cantitatile medii comercializate sunt de 16 milioane mp si 13,8 milioane mp. Daca se are in vedere, din nou, regiunea DACH, daca la nivelul lui 2014 piata EIFS a insumat 1,46 miliarde euro si 56,2 milioane mp, pentru intervalul 2015-2018 se prognozeaza niveluri de 1,47 miliarde euro si 55,9 milioane mp, 1,49 miliarde euro si 56,4 miliarde mp, 1,53 miliarde euro si 57 miliarde mp, respectiv 1,55 miliarde euro si 57,7 miliarde mp.
„In acelasi timp, pietele emergente – Cehia si Slovacia, inclusiv Turcia – experimenteaza cresteri ceva mai substantiale si, de vreme ce maturitatea lor se afla la niveluri reduse, aceasta dezvoltare este stimulata de mai multi factori, inclusiv exogeni. Mai mult, cererea pentru sisteme de termoizolare va fi mai mare pe masura inaspririi legislatiei specifice, la fel cum se intampla in Europa de Vest, urmand a fi impulsionata si de eventuale programe destinate achizitiei si instalarii sistemelor EIFS. Astfel, cresterea cantitativa medie din Turcia din 2014 pana in 2018 este prognozata la 5,8%, iar valoarea pietei locale ar putea fi, la finele perioadei de referinta, situata la 496,7 milioane de euro. Pietele ceho-slovace vor ajunge la o cota de +3,5% a sporirii in termeni cantitativi, la nivelul lui 2017, cu o valoare a celei mai populare variante de sistem (EPS) cuantificata la 80,6 milioane de euro in 2016. De asemenea, in Cehia si Slovacia exista programe prin care beneficiarii isi pot recupera 30% pana la 50% din costul reabilitarii, daca decid sa-si izoleze termic locuintele”, se mai precizeaza in cercetarea Interconnection.
Eficacitatea, ecologia si eficienta – pilonii de baza ai dezvoltarii EIFS
Eficacitatea, ecologia si eficienta raman termenii-cheie ce fundamenteaza dezvoltarea EIFS, din punct de vedere al grupelor de produse disponibile pe piata. Dupa cum se arata anterior, solutiile pe baza de EPS sunt cele mai populare in cadrul tuturor tarilor analizate, cu o cota medie a utilizarii estimata la 70,9% in 2015. Acestea ofera numeroase avantaje prin prisma raportului calitate-pret, insa, treptat, vor pierde cote de piata in favoarea vatei minerale si materialelor alternative – cum ar fi polistirenul extrudat (XPS) si fibrele ecologice din lemn. Acestea se vor inscrie pe un trend ascendent mai puternic, cu precadere in ceea ce priveste valoarea, inregistrand salturi de +2,6% pentru vata minerala si de +5,7% in cazul produselor alternative, comparativ cu o crestere de +1,6%, relativ modesta, la produsele EPS.
„In medie, piata europeana de sisteme EFIS este fragmentata intre constructii noi (38,8%) si reabilitari (61,2%), dar regulile mai stricte privind eficienta energetica a cladirilor nou-construite, cota si importanta noilor constructii vor spori pe termen lung, raportul fiind de 40% la 60% in 2018 si mult mai echilibrat pana in 2020. Din punct de vedere al mijloacelor de comercializare, in zona DACH, Franta si Italia se prefera metoda vanzarii indirecte (pentru 60,7% din total), in timp ce livrarile directe reprezinta 39,3%, iar in viitorul apropiat nu se asteapta modificari majore din aceasta perspectiva. Concluzionand, piata EIFS beneficiaza de legislatia ce favorizeaza vanzarile de asemenea sisteme, de un mediu economic mai bun si de orientarea spre ecologie a publicului, care este tot mai constient si de economiile de costuri pe care, in general, termoizolarea le genereaza. In 2018, livrarile de produse EIFS in zona DACH, Franta si Italia vor depasi 2,5 miliarde euro, din care numai in aria DACH se vor realiza incasari de 1,6 miliarde euro, dar tot mai putine cladiri vor fi termoizolate cu EPS, preferandu-se mai degraba vata minerala si materialele alternative”, a declarat Jan Hudak, autorul studiului. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com
  

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter