RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Circa 160 de cariere si 200 de fabrici de gips si ipsos, in Europa

Piata europeana a sistemelor din gips si anhidrit pentru constructii este evaluata la circa 7,5 miliarde euro pe an, companiile specializate operand 160 de cariere si aproximativ 200 de fabrici de profil (pudra de ipsos, placi din gips-carton etc.), potrivit datelor Asociatiei Europene a Industriei Gipsului - Euro Gypsum. Conform informatiilor disponibile, la nivel european pe piata de profil sunt angajate direct  circa 28.000 de persoane, in timp ce produsele specifice sunt folosite de peste 850.000 de utilizatori. "Este una dintre putinele industrii de produse complet integrate in sectorul constructiilor ce acopera intregul ciclu de utilizare a produsului. In general, companiile care extrag mineralele de gips le si prelucreaza in produse cu valoare adaugata si alte tipuri de sisteme utilizate, preponderent, in domeniul constructiilor. Produsele specifice sunt complet reciclabile, deoarece nu-si pierd din proprietatile naturale indiferent de modul utilizarii. De aceea, companiile de gips se preocupa pentru reciclarea in mod eficient a produselor la sfarsitul ciclului de utilizare, dupa demolari", au precizat oficialii euro Gypsum. In prezent, pe piata europeana de gips exista trei mari operatori, care acopera 80% din piata produselor de profil. Pe langa acestia, mai exista o serie de IMM-uri active mai ales in domeniul productiei de pudra de ipsos, in Spania, segment ce angajeaza circa 2.300 de persoane prin intermediul a 26 de cariere si 33 de unitati de productie. Alti producatori mai mici sunt activi in celelalte tari europene, fiind specializate in special in fabricatia blocurilor si pulberilor de ipsos. Avand in vedere faptul ca tarifele de transport al placilor de gips-carton din afara Europei sunt prohibitive, productia se realizeaza exclusiv la nivelul continentului.
Crestere anuala de 8,5% pe piata globala de gips-carton
Vanzarile de gips-carton calculate la nivel global de analistii companiei de cercetare de piata Freedonia Group (din SUA) sunt prognozate sa se majoreze cu 8,5% pe an pana in 2016, pana la un volum total de 10,7 miliarde mp, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de dinamica din intervalul 2006-2011. In urma scaderilor recente din 2008 - 2011, cererea mondiala de gips-carton isi va reveni, astfel, destul de rapid in America de Nord si in Europa de Vest. Afacerile companiilor cu activitati in regiunea estica a Europei se vor imbunatati, de asemenea, in urmatorii trei patru ani, in timp ce comenzile din Africa/ Orientul Mijlociu/ Asia-Pacific, precum si cele din Europa Centrala si America de Sud vor consemna scaderi usoare in perioada de referinta, pe masura reducerii ritmului de investitii in constructii comparativ cu cel din 2006-2011. Din punct de vedere regional, aproape 70% din cererea globala de gips-carton inregistrata pana in 2016 va proveni din China si SUA. Altfel, vanzarile din Statele Unite sunt estimate a creste cu 12%/an, in timp ce dinamica anuala a pietei chineze se va situa la 11% in urmatorii patru ani, pe fondul sporirii cererii de proiecte atat industriale si comerciale, cat si rezidentiale.
Evolutie optima si pe piata mondiala de ipsos
Segmentul produselor din ipsos realizate pentru tencuieli in domeniul rezidential va inregistra, de asemenea, o evolutie anuala de 5,5% pe an la nivel mondial, pana la 37 milioane de tone, potrivit datelor Freedonia Group, ritm net imbunatatit fata de cel din perioada 2011-2016. Se poate observa, insa, faptul ca ritmul de crestere estimat pentru urmatorii patru ani se situeaza sub nivelul celui de gips-carton, ceea ce reprezinta un indiciu al orientarii companiilor catre utilizarea acestuia din urma, respectiv a unor tehnologii moderne de constructii in detrimentul celor "umede", mai putin economice si practice.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter