Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) si cei ai China Huadian Engineering au semnat, recent, un acord pentru infiintarea unei companii cu capital mixt ce va fi responsabila de constructia noului grup energetic de 500 MW la termocentrala din Rovinari (judetul Gorj), investitia fiind evaluata la circa un miliard de dolari. Acordul de infiintare a societatii romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de presedintii celor doua companii, Laurentiu Dan Ciurel, respectiv omologul sau chinez Yang Yong. Societatea asiatica va fi principalul antreprenor si investitor al proiectului. "Vom construi grupul energetic in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, pentru a realiza o baza energetica de calitate superioara. Suntem interesati de mai multe astfel de proiecte energetice in Romania si cu siguranta vom participa la realizarea altor investitii", a declarat oficialul chinez. Durata efectiva a lucrarilor de construire prevazuta in contract este de 5 ani.
In urma cu un an, conducerea CE Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, constructia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusa in Planul national de investitii al Guvernului, fiind anuntat atunci ca grupul China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard de dolari. Compania din China a fost selectata sa deruleze investitia in urma unei licitatii internationale derulate in luna mai 2012.
Noua termocentrala va functiona pe baza de lignit si va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, in prezent dezafectate si va reprezenta prima investitie noua intr-o termocentrala pe baza de carbuni realizata in Romania in ultimii 20 de ani.
La nivel national, vor fi realizate, pe termen lung, patru mari proiecte energetice cu ajutorul investitorilor chinezi, respectiv cele de la Rovinari, Tarnita, Mintia si grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. Valoarea totala a obiectivelor depaseste 7 miliarde de dolari.