RO EN
The cart is empty

ORADEA: Spital nou de 128 milioane euro, lucrarile incep in primavara anului 2022

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infectioase si pneumologie din tara noastra, care va costa nu mai putin de 128.000.000 de euro, bani europeni. Anuntul a fost facut de catre primarul Florin Birta in cadrul unei conferinte comune, la care au participat si presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judetean de Urgenta Oradea si arhitectul Abduraman Redin, care are o experienta de 18 ani in proiectarea de unitati spitalicesti, fiind implicat si in reabilitarea Maternitatii Oradea.
De altfel, tot astazi, in sedinta de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici, urmand ca obiectivul de investitii sa fie depus spre finantare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.
Conform primarului Florin Birta, in prezent sunt trei locatii (pe str. Izvorului, pe str. Republicii si pe Aleea Strandului) unde functioneaza diferite spitale care nu mai corespund standardelor si cerintelor actuale de calitate, iar pentru sectiile de boli infectioase si pneumologie infrastructura actuala este subdimensionata fata de cea necesara. Prin constructia noului spital se urmareste gruparea specialitatilor boli infectioase si pneumoftiziologice la o singura adresa, intr-o unitate spitaliceasca moderna, care sa raspunda tuturor cerintelor actuale de calitate.
„Acest spital este unul foarte necesar mai ales in contextul actualei pandemii si este un spital care demonstreaza inca odata ca parteneriatul dintre Primaria Oradea si Consiliul Judetean functioneaza si atata timp cat acest parteneriat functioneaza, lucrurile vor merge in directia buna, atat pentru Oradea, cat si pentru judetul Bihor. Anul trecut am inceput sa discutam si am ajuns la concluzia ca va trebui sa construim acest nou spital, care sa reuneasca toate cele trei locatii mentionate. S-a realizat un studiu de prefezabilitate, iar acum suntem in situatia in care aprobam indicatorii tehnico-economici ai noului spital", a declarat primarul Florin Birta.
Dupa cum s-a anuntat anul trecut, prin colaborarea dintre Consiliul Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vladeasa urmeaza sa fie construit un nou spital de boli infectioase si pneumologie.
Spitalul va putea fi adaptat oricand cerintelor unor epidemii
Detalii privind spitalul au fost prezentate de catre dr. Gheorghe Carp. Acesta a precizat ca spitalul va fi o constructie de 4 etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continua a pacientilor, locurile putand fi suplimentate la 295 de paturi, in functie de necesitati. La aceasta se adauga paturi in regim de spitalizare de zi si 11 de paturi pentru terapie intensiva, ajungandu-se la un total de 249 de paturi minim - 326 de paturi maxim.
„Cu toate ca anul 2020 a fost un an de pandemie generat de coronavirus, a avut si efecte bune, de exemplu faptul ca in Oradea se va realiza o astfel de investitie. Trebuie sa avem un spital care sa corespunda nevoilor secolului XXI, iar acest spital va fi cu siguranta cel mai modern spital de boli infectioase si pneumologie din Romania. Cladirea va fi in asa fel construita incat oricand sa se poata adapta cerintelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptata in situatii pandemice inclusiv prin cresterea numarului de paturi de terapie intensiva. Este foarte important de mentionat ca in acest proiect sunt cuprinse toate dotarile, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul, astfel incat atunci cand va fi gata, va fi complet dotat si adaptat cerintelor din zilele noastre", a precizat senatorul Carp.
Spitalul va fi o cladire care va corespunde tuturor cerintelor secolului XXI: saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativa, in asa fel incat ca transmiterea aerogena a virusurilor sau bacteriilor sa nu aiba loc si toate cele necesare ca actul medical sa se desfasoare in cele mai bune conditii.
Spitalul va avea si un compartiment de primiri urgente, camere de tratament si monitorizare, 3 izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialitati, sali de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situatii speciale.
De asemenea, noul spital va avea si o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilitati si 139 de locuri pentru biciclete. Aceste locuri vor fi distribuite intre parcarea subterana si parcajele la sol. Suprafata totala destinata proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafata desfasurata este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat in sedinta CL, valoarea totala a investitiei se ridica la 128.332.280 euro.
Arhitectul Abduraman Redin a mentionat la randul sau ca la baza realizarii proiectului noului spital au stat trei criterii principale si anume flexibilitate, securitate si eficienta. Astfel ca la realizarea studiului de fezabilitate, dupa consultari cu medici si epidemiologi, precum si arhitecti, au fost anuntate cerintele unui spital modern, care sa imbine concepte de securitate atat pentru pacienti, cat si pentru cadrele medicale si care, totodata, sa fie eficient atat economic, cat si prin utilizarea corecta a spatiilor.
Legat de acest subiect, presedintele Consiliului Judetean Ilie Bolojan a anuntat ca proiectul urmeaza sa fie depus pentru finantare din bani europeni, prin Programul National de Redresare si Rezilienta, iar Primaria Oradea si Consiliul Judetean vor demara impreuna procedura de achizitie necesara, astfel incat in primavara anului 2022 lucrarile de constructie sa fie incepute, iar spitalul sa fie gata pana in 2025. Informatii suplimentare, la www.oradea.ro
 
    

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter