RO EN
The cart is empty

MEC: Fonduri de 124 milioane de euro pentru constructia de gradinite si scoli

Costul de constructie pentru un metru patrat de cladire de invatamant a crescut cu aproximativ 10% dupa adoptarea OUG nr. 114/ 2018 si cu aproximativ 71% in ultimii 12 ani, potrivit notei de fundamentare a unei Hotarari de Guvern adoptate de Guvern in sedinta de vineri, 4 decembrie. In acest context, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a solicitat suplimentarea cu 24 milioane de euro a contributiei Romaniei la programul de imprumut incheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) - "Reforma educatiei timpurii in Romania (PRET)", prin care au fost construite 216 gradinite si urmeaza sa finalizeze alte 184 de unitati. De asemenea, suplimentarea de fonduri vizeaza si majorarea numarului de gradinite include in program, de la 380 la 400.
"In vederea finalizarii obiectivelor si utilizarii integrale a imprumutului este necesara suplimentarea costului total, respectiv a contributiei Romaniei la finantarea proiectului cu suma de 24,08 milioane de euro (din care 18,55 milioane de euro cost net la care se adauga 5,53 milioane de euro TVA si alte taxe), cat si modificarea «Detalierii estimative a costurilor» din Anexa 1 la Acordul-cadru de imprumut datorita urmatoarelor considerente: (i) suplimentarea numarului de gradinite de la 380 la 400; (ii) in perioada 2017-2018 au fost aprobate o serie de acte normative cu impact in domeniul constructiilor, in sensul cresterii valorii salariului minim brut pana la nivelul de 3.000 de lei, ceea ce a condus la majorarea pretului contractelor de lucrari cu aproximativ 10%; (iii) cresterea semnificativa a pretului energiei electrice, combustibilului, materialelor de constructie etc., precum si a cursului euro; (iv) cresterea costului de constructie fata de nivelul inregistrat la startul proiectului; (620-650 euro/mp in prezent fata de 380 euro/mp initial); (v) abrogarea actului normativ ce reglementa costurile/ mp/ unitati de invatamant, ceea ce a dus la cresterea costurilor/ mp", se arata in proiectul de HG aprobat vineri.
Din punct de vedere fizic, din numarul total de 380 de gradinite prevazute initial in proiect, s-au finalizat lucrarile de executie la 216 unitati, alte 153 se afla in executie si, in cel mai scurt timp urmeaza sa fie demarate procedurile de atribuire si pentru constructia celorlalte de 31 de gradinite. De asemenea, MEC a decis sa suplimenteze numarul de gradinite cu inca 20. Programul a fost orientat, in principal, catre constructia de gradinite noi, care nu pot fi finantate direct din fonduri europene, asigurandu-se sinergia cu celelalte surse care finanteaza constructii similare.
 
Imprumut de 100 milioane de euro de la BIRD pentru modernizarea de scoli
In cadrul sedintei din 4 decembrie, Guvernul a mai aprobat un acord de principiu privind contractarea de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a unui imprumut, in valoare de aproximativ 100 milioane de euro, pentru sustinerea proiectului „Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile”.
Obiectivele majore ale proiectului sunt: modernizarea infrastructurii scolare din Romania, asigurarea standardelor minime privind instalatiile sanitare, canalizarea, accesul universal, incalzirea, ventilatia si eficienta energetica. Proiectul va fi implementat intr-o perioada de circa cinci ani si va cuprinde aproximativ 70 de scoli selectate pentru reabilitarea cu prioritate, atat din zona urbana, cat si din cea rurala. Scolile ce urmeaza a fi selectate se afla in aria cu cel mai mare risc seismic din Romania (Bucuresti si judetul Ilfov - zona 4, pentru care nu se pot accesa fonduri europene nerambursabile), precum si in judetele Buzau, Vrancea, Prahova, Arges, Braila, Galati si Iasi.
MEC va derula proiectul prin Unitatea de Management a Proiectului privind Modernizarea Retelei Scolare si Universitare (UMPMRSU), care dispune de personalul calificat si de experienta necesara pentru implementarea proiectelor finantate de institutii financiare internationale (BIRD, BDCE etc.). De asemenea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va intreprinde demersurile corespunzatoare pentru solicitarea acestui imprumut din partea BIRD, precum si pentru parcurgerea celorlalte etape pentru contractarea imprumutului, respectiv pentru negocierea, semnarea si aprobarea acordului de imprumut, conform legislatiei in vigoare, in corelare cu desfasurarea procesului de aprobare la nivelul finantatorului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter