Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului continua, ritmul acestora fiind intensificat datorita ameliorarii conditiilor meteorologice. In prezent se lucreaza la fundatie, compania Foretis Inject realizand aproximativ 70% din peretii mulati executati in vederea maririi capacitatii portante a terenului. Acestia vor avea o lungime de 360 de metri similara perimetrului catedralei, o grosime de 80 de centimetri si sunt montati pana la o adancime de 25 de metri. "Lucrarile respective vor fi definitivate pana la inceputul lunii martie, cand va fi turnat si radierul. In perioada octombrie - noiembrie 2011 vom finaliza cele doua sali polivalente de la nivelurile de subsol, iar pana la finele anului in curs constructia va ajunge la cota zero. Pentru 2012 avem in plan executia a 50% din suprastructura obiectivului, care va fi definitivata «la rosu» in 2013", a declarat Constantin Amaiei, directorul general al firmei Vanel-Exim, din Bacau, societatea care a realizat proiectul catedralei. De asemenea, ing. Bogdan Vidrascu, diriginte de santier, a precizat: "Se lucreaza, in continuare, intr-un ritm sustinut. Montam grinda de ghidaj pentru peretii mulati, pentru definitivarea carora s-au excavat circa 30% din necesar. Lucram si la carcasele pentru peretii mulati, aducem zilnic otel beton pentru montarea carcaselor de armatura. In paralel, avem pe santier basculante, buldo-excavatoare si excavator care realizeaza degajarea pamantului rezultat din sapaturi. Speram sa terminam in scurt timp partea de grinda de coronament si sa ne retragem apoi spre partea de est a obiectivului".
Antreprenorul va fi desemnat in cateva luni
Un moment important va fi reprezentat de selectia antreprenorului. "Este o lucrare importanta si cu siguranta va fi disputata de companii mari de constructii. Suntem in etapa pregatitoare a organizarii licitatiei, in cateva luni urmand a lansa o cerere de oferta pentru executia intregului ansamblu", a precizat proiectantul.
Catedrala Mantuirii Neamului este unul dintre cele mai importante obiective aflate in constructie in Romania, valoarea totala a investitiei fiind estimata la circa 200 milioane de euro. Obiectivul se construieste pe un teren cu o arie de 11 hectare, situat in apropierea Palatului Parlamentului, pe Calea 13 Septembrie. Cladirea (S tehnic+S+D+P) va avea o inaltime de 110 metri si o suprafata desfasurata de 42.000 mp, pentru constructia acesteia fiind necesari 103.000 metri cubi de beton. La nivelurile subterane vor fi amenajate doua sali polivalente cu 1.000 de locuri fiecare (cu suprafete de 1.913 mp, respectiv 2.574 mp), precum si diverse alte spatii alimentare, de cazare, tehnice si diverse ateliere. De asemenea, catedrala va avea 14 ascensoare si peste 700 de locuri de parcare. In incinta sunt prevazute a fi edificate alte patru corpuri ce vor fi utilizate drept camine pentru pelerini.
Alocatie bugetara de 10 milioane de lei pentru proiect
Costurile pentru executia «la rosu» a obiectivului au fost evaluate la 103 milioane de euro, insa se estimeaza ca pentru definitivarea lucrarilor vor fi necesare circa 200 milioane de euro. Catedrala va fi realizata majoritar din fonduri proprii, obtinute din donatiile populatiei. Totusi, Guvernul a decis sustinerea proiectului, alocand, recent, fonduri de 10 milioane de lei. "Suma solicitata acopera numai partial necesarul pentru finalizarea lucrarilor care urmeaza sa fie executate in anul 2011, restul banilor urmand a fi asigurati din surse proprii", a precizat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului. Potrivit unui comunicat oficial, suma provine din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului. Informatii suplimentare, la www.catedralaneamului.ro