RO EN
The cart is empty

Banca Mondiala estimeaza costul reconstructiei Ucrainei la 411 miliarde dolari

Reconstruirea economiei Ucrainei, dupa invazia declansata de Rusia in urma cu un an, este estimata in prezent sa coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decat Produsul Intern Brut al Ucrainei in anul 2022, arata un nou studiu realizat de Banca Mondiala, Natiunile Unite, Comisia Europeana si Ucraina, transmite Reuters.
Estimarea publicata miercuri acopera o perioada de un an de la debutul invaziei rusesti, la 24 februarie 2022, si cuantifica pagubele fizice directe provocate infrastructurii si cladirilor, impactul asupra vietii si mijloacelor de trai ale oamenilor precum si costul reconstructiei, a informat Banca Mondiala.
Suma de 411 miliarde dolari reprezinta o revizuire dramatica fata de estimarea anterioara de 349 miliarde de dolari, avansata de Banca Mondiala in luna septembrie a anului trecut.
Noua estimare vine la o zi dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani in valoare totala de 15,6 miliarde dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autoritatilor de la Kiev sa obtina ajutoare suplimentare, in valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, dupa ce va fi aprobat de board-ul FMI, in urmatoarele saptamani.
"Infrastructura energetica, locuintele, infrastructura critica, economia si deminarea, sunt cele cinci prioritati pentru acest an ", a declarat premierul ucrainean Denis Smihal. Acesta a subliniat ca estimarile Bancii Mondiale nu includ datele privind pierderile provocate infrastructurii, locuintelor si afacerilor din teritoriile care acum sunt ocupate de fortele rusesti.
Potrivit unei evaluari rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstructia prioritara in 2023, ceea ce va necesita o finantare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevazut in bugetul Ucrainei pentru acest an.
Aproximativ 22% din necesitatile de reconstructie sunt in sectorul transportului, in timp ce 17% sunt in domeniul locuintelor, 11% in sectorul energiei si 7% in agricultura.
Comparativ cu precedentele estimari, cea mai mare revizuire a fost realizata in ceea ce priveste necesitatile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, sustine Banca Mondiala. Cele mai mari cresteri au fost in regiunile de pe linia frontului precum Donetk, Harkov, Lugansk si Herson, care au fost vizate cu precadere de atacurile cu rachete rusesti incepand din luna octombrie.
Anna Bjerde, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, a salutat rezistenta Ucrainei si hotararea de raspunde la nevoile urgente de revenire si reconstructie. "Continuarea sprijinului pentru Ucraina este o investitie atat in acea tara cat si in economia mondiala. Sprijinul partenerilor pentru nevoile publice de investitii trebuie insotit de investitii private semnificative pentru a creste finantarea disponibila pentru reconstructie", a spus Anna Bjerde, citata de Agerpres.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter