RO EN
The cart is empty

EDENRED: Ce este detoxifierea digitala si de ce este importanta?

Viata in cel mai conectat secol din istoria omenirii are multe aspecte pozitive; putem lua legatura cu membrii familiei aflati la mii de kilometri departare prin intermediul apelurilor video, iar raspunsurile la aproape orice intrebare sunt la doar un click distanta. Insa, prea multa tehnologie poate avea si consecinte nedorite, fie ca este vorba de timpul petrecut pe telefon, pe retelele de socializare sau in fata altor ecrane.
Utilizarea excesiva a tehnologiei poate afecta activitati de baza precum somnul, exercitiile fizice si socializarea, care sunt toate importante pentru sanatatea noastra fizica si mintala.
De aceea, din cand in cand, este bine sa luam o pauza de la digitalizare. O astfel de detasare temporara de la lumea virtuala si ecrane se numeste detoxifiere digitala.
In cele ce urmeaza iti vom explica de ce este importanta detoxifierea digitala si ce poti face pentru a lua din cand in cand o pauza de la tehnologie.
 
Ce este detoxifierea digitala?
A fi constant conectat la tehnologie iti poate afecta calitatea vietii. De aceea, o pauza de la aplicatii de socializare in care sa petreci ceva timp departe de ecrane ar putea fi benefica pentru sanatatea ta mintala si fizica.
Aici intervine detoxifierea digitala. Acest proces reprezinta reducerea in mod intentionat a timpului pe care il petreci online pe dispozitive.
Detoxifierea digitala reprezinta procesul prin care ne indepartam pentru o perioada de ecrane si de conexiunile virtuale. Astfel, avem ocazia sa examinam rolul pe care gadgeturile il joaca in viata noastra si sa ne dam seama cum ne dorim sa ne raportam la tehnologie pe viitor.
Pe parcursul procesului de detoxifiere digitala, o persoana inceteaza sa mai foloseasca tehnologii precum smartphone-urile, computerele si televizoarele. Desi majoritatea oamenilor nu pot scapa complet de tehnologie, pot face pauze pentru a se concentra la alte aspecte ale vietii.
 
Beneficiile detoxifierii digitale
Efortul de a folosi mai putin dispozitivele digitale poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii si te poate ajuta sa:
- Devii mai calm - a lua o pauza de la utilizarea telefonului sau a laptopului poate reduce nivelul de stres resimtit de organism. De asemenea, te poate ajuta sa te concentrezi asupra prezentului si sa acorzi mai multa atentie lucrurilor din jur. Un concediu sabatic ar putea fi ocazia ideala pentru a incepe un program de detoxifiere digitala.
- Fii mai productiv - navigarea pe internet consuma mult timp. Te poate sustrage de la responsabilitatile tale, de aceea, lasand telefonul deoparte te vei putea concentra asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faci.
- Te simti mai bine in pielea ta - aplicatiile de socializare te determina sa te compari in mod constant cu ceilalti. Acest lucru poate afecta modul in care iti percepi corpul si personalitatea. Reducerea timpului petrecut la telefon iti poate imbunatati imaginea si stima de sine.
- Fii mai sanatos - prea mult timp petrecut cu smartphone-ul in mana poate duce la oboseala, ochi uscati, vedere incetosata si dureri de cap. De asemenea, este posibil ca pozitia corpului sa aiba de suferit in timp ce te uiti la telefon. Acest lucru poate cauza probleme in partea inferioara a spatelui si a gatului. Deconectarea poate contribui la relaxarea diferitelor parti ale corpului.
Digital detox la locul de munca
Odata cu pandemia COVID-19, care a adus in prim plan munca la distanta, am devenit conectati la mai multe gadgeturi si pentru mai mult timp decat oricand, iar tehnologia ne-a invadat casele. In acest context, pentru a mentine o stare de bine din punct de vedere mintal si fizic, detoxifierea digitala ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti.
Lumea virtuala este intotdeauna aproape, indiferent unde ne aflam. In acest context, tehnologia moderna a schimbat modul in care companiile si angajatii isi desfasoara activitatea.
Impactul tehnologiei la locul de munca si al culturii corporative asupra sanatatii si bunastarii angajatilor este unul complex. In acest context, managerii pot sprijini detoxifierea digitala la nivel organizational.
Pentru a evita supraincarcarea digitala exista cateva solutii practice care te pot ajuta sa maximizezi beneficiile unei detoxifieri digitale la locul de munca. De asemenea, ele pot deschide calea spre minimizarea riscurilor pentru sanatatea si bunastarea angajatilor.
Detoxifierea digitala poate incepe cu detoxifierea organismului. Platforma Benefit ofera angajatilor posibilitatea de a alege sa se mentina in forma mergand la sala, practicand diferite sporturi sau activitati de wellness. Astfel de activitati ii ajuta sa se deconecteze si sa aiba grija de sanatatea fizica si mintala.
Din perspectiva angajatorului, platforma Benefit contribuie substantial la bunastarea angajatilor, care au posibilitatea de a se bucura de vacante in baza facilitatilor oferite de Benefit. Activitatile de relaxare si care le permit angajatilor sa ia o pauza de la tehnologie sunt markeri ai performantelor profesionale. In acest context, platforma Benefit vine atat in sprijinul angajatilor, cat si al angajatorului.
Urmatoarele sunt semne de dependenta de ecrane si dispozitive. Acestea pot semnala, de asemenea, ca locul de munca are nevoie de o dezintoxicare digitala.
- Cultura „Always-on”. Ne concentram mai mult pe a fi online decat pe a crea conexiuni si relatii umane;
- Angajatii se simt obligati sa isi verifice e-mailul dupa orele oficiale de lucru. Unii raspund la fiecare cateva minute, in timp ce altii sunt lipiti de ecran pentru o perioada prelungita. Ambele situatii impiedica maximizarea timpului liber pentru hobby-uri si interese personale;
- Niveluri crescute de epuizare a angajatilor, stare de spirit scazuta;
- Relatii de stres intre colegi;
- Tulburari de somn;
- Incapacitatea de a te concentra sau de a finaliza sarcinile;
- Lipsa de echilibru intre viata profesionala si cea privata. Acest lucru poate iesi la suprafata printr-un management deficitar al timpului sau un comportament dezorganizat.
Cum sa organizezi o detoxifiere digitala la locul de munca
Deconectarea de la tehnologie la locul de munca nu este intotdeauna o optiune viabila, dar cu totii putem lua masuri pentru a reduce utilizarea gadgeturilor.
Iata cateva sfaturi pentru a incepe o detoxifiere digitala la locul de munca:
 
1. Organizeaza intalniri fara tehnologie. In timp ce multitaskingul este daunator pentru productivitate, intalnirile fara tehnologie o pot spori. Incearca in timpul sedintelor sa iei notite pe o agenda in loc de laptop. Actul fizic de a scrie implica diferite parti ale creierului si poate stimula creativitatea si rezolvarea problemelor.
Pagina unei agende nu te poate distrage in acelasi mod in care o face ecranul unui dispozitiv digital. Folosirea unei agende va imbunatati concentrarea, memoria si abilitatile de comunicare.
De asemenea, putem fi perceputi ca fiind nepoliticosi sau mai putin prezenti atunci cand folosim dispozitive in timpul sedintelor. Reuniunile fara dispozitive permit tuturor sa joace un rol activ in succesul grupului.
O metoda pe care o poti utiliza pentru a stabili aceasta practica si a asigura implicarea si rezultatele este urmatoarea:
- Stabileste reguli de baza inainte de inceperea unei sedinte.
- La inceputul sedintei, reaminteste in mod politicos tactica „fara dispozitive in sala”. Informeaza participantii ca pot parasi sala daca trebuie sa raspunda la un apel sau la un e-mail.
- Comunica pauzele prestabilite pentru ca persoanele sa isi verifice dispozitivele si fii clar cu privire la momentul in care se va incheia sedinta. Ofera un bun exemplu pe care sa il urmeze si ceilalti.
2. Incurajeaza limite precum utilizarea unui singur ecran, a pauzelor de la utilizarea ecranelor si a pauzelor fara tehnologie.
Folosirea unui singur ecran pe rand este un mic pas spre detoxifierea digitala. Ia in considerare posibilitatea de a face din aceasta o practica obisnuita la birou. Ce inseamna acest lucru? Inseamna sa eviti in mod constient obiceiul de utiliza telefonul in timp ce lucrezi la calculator. Practic, inseamna sa nu faci multitasking cu dispozitivele.
Pentru a realiza acest lucru, tine telefonul mai departe de birou astfel incat sa fii nevoit sa faci cativa pasi pentru a-l verifica. Concentrarea se poate imbunatati prin simpla tinere a telefonului departe de vedere. Aceasta se imbunatateste si mai mult atunci cand telefonul este ascuns fizic, intr-un sertar sau in poseta.
Pauzele de la ecrane ne pot ajuta sa ne relaxam, sa ne imbunatatim postura si sa fim mai vigilenti. Pauzele scurte si frecvente sunt preferabile pauzelor rare si mai lungi. Cei mai productivi oameni lucreaza timp de 52 de minute si apoi fac pauze de pana la 17 minute. Poti incerca si tu sa faci acest lucru, luand o pauza de 5-10 minute la fiecare 50-60 de minute. Chiar si cei cu locuri de munca solicitante pot realiza aceasta performanta.
 
3. Perioade de pauza fara tehnologie: ofera membrilor echipei o fereastra zilnica „fara tehnologie”. In acest timp, ei isi pot rezerva timp pentru a opri dispozitivele si e-mailurile.
Un exemplu ar fi deconectarea timp de o ora in timp ce luati pranzul. Fara telefon, fara e-mailuri, fara interactiune cu social media.
 
4. Promoveaza dezactivarea notificarilor
Incurajeaza-ti colegii angajati sa isi rezerve o singura zi sau chiar cateva ore, in fiecare saptamana, pentru a dezactiva notificarile. In acest timp, ei pot activa un raspuns in afara biroului. Astfel, colegii si clientii relevanti vor fi informati despre dezactivarea tehnica.
Un exemplu de mesaj este urmatorul: „Buna ziua, nu imi verific e-mailurile intre orele 1-2 PM in fiecare zi. Voi citi mesajul dvs. dupa ora 14:00, dar daca este urgent, va rog sa ma apelati”.
 
5. Incurajeaza dietele digitale
Concentreaza-te pe faptul ca trebuie sa fii realist, sa stabilesti limite si sa elimini distragerile. La fel ca o dieta alimentara, procesul de detoxifiere digitala consta in stabilirea unor limite pentru a ne asigura ca utilizarea dispozitivelor este benefica pentru sanatatea noastra emotionala si fizica.
Acest lucru se poate face intr-o varietate de moduri. Cateva idei de luat in considerare includ:
- Incercarea de a renunta la toate dispozitivele digitale pentru o perioada scurta de timp, cum ar fi o zi sau pana la o saptamana. Monitorizeaza-ti starea de spirit in aceasta perioada. Rezerva-ti cateva minute pentru a face un bilant intr-un jurnal si tine evidenta acestei experiente.
- Alegerea unei zile din saptamana in care sa nu utilizezi dispozitive digitale.
- O detoxifiere specifica: ia in considerare acest lucru daca o anumita aplicatie, site web sau instrument digital iti ocupa prea mult timp. Concentreaza-te pe restrictionarea utilizarii respective.
- O detoxifiere de social media: concentreaza-te pe restrictionarea sau chiar eliminarea completa a utilizarii aplicatiilor de social media pentru o anumita perioada de timp.
 
Digital detox in viata de zi cu zi: 5 pasi simpli
Poti utiliza mai multe strategii pentru a lua o pauza de la timpul petrecut in fata ecranului. Diferite metode functioneaza pentru persoane diferite, din cauza stilurilor noastre de viata si a personalitatilor noastre unice. Incearca aceste cinci modalitati de a incepe o detoxifiere digitala:
Pasul 1 - Stabileste limite de timp: programeaza ore fara tehnologie in fiecare zi, stai departe de telefon in timpul meselor sau adauga in programul tau activitati ce nu implica utilizarea tehnologiei. Un exemplu ar fi sa incluzi o pauza de lectura in programul tau pentru a te deconecta temporar de la mediul digital. Poti utiliza cardul cultural Edenred pentru a achizitiona titluri captivante, care te-ar putea tine departe de ecrane cateva ore pe zi.
Pasul 2 - Foloseste telefonul cu un scop: atunci cand doresti sa utilizezi telefonul, gandeste-te la motivul pentru care o faci. Daca acesta implica anumite comportamente de adaptare negative, cum ar fi evitarea unei activitati anume, gandeste-te la modul in care poti gestiona mai bine acest sentiment.
Pasul 3 - Stabileste limite fizice: daca iti este greu sa lasi telefonul jos, incearca sa il lasi in alta camera pentru a te descuraja sa il folosesti.
Pasul 4 - Incearca mediile nondigitale, cum ar fi cartile, ziarele si benzile desenate. De asemenea, poti lua un creion si hartie pentru a scrie sau a desena.
Pasul 5 - Profita de aplicatiile si functiile telefonului: functiile telefonului tau te pot ajuta sa controlezi utilizarea tehnologiei. De exemplu, poti sa dezactivezi notificarile pentru anumite aplicatii sau sa inchizi complet telefonul pentru o perioada de timp.
In concluzie, detoxifierea digitala ne permite sa fim cea mai buna varianta a noastra la job. Atunci cand limitam utilizarea dispozitivelor digitale, in loc sa le lasam sa ne controleze programul, suntem mai prezenti, mai implicati, mai productivi si mai eficienti la serviciu si acasa.
 
*** Articol de Gabriel Grosoiu, reprezentant Edenred

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter