RO EN
The cart is empty

Canale de comunicare si infrastructuri digitale, indispensabile in constructii

Cele mai noi tehnologii, precum cele de inteligenta artificiala, robotica sau machine learning sunt utilizate tot mai mult si in domeniul constructiilor, inclusiv in Romania. Desi ritmul de adoptie este inca lent si limitat, traim deja inceputul transformarii sectorului, deoarece, indubitabil, viitorul este digital. Acest proces implica utilizarea de instrumente digitale, automatizarea proceselor si comunicarea digitala a proiectelor. Datorita valului de digitalizare, volumele imense de date din procesele de constructie sunt acum organizate si structurate eficient prin cloud computing. Dar aceste evolutii nu se refera doar la colectarea, furnizarea si procesarea datelor digitale. Retelele sociale, de exemplu, joaca un rol la fel de important, deoarece toate sectoarele industriale isi comunica acum activitatile in mod transparent si digital. Astfel, transformarea digitala a industriei constructiilor defineste procese universale pe Internet, de la planificare si executie pana la documentare si comunicare. Astazi, canalele de comunicare si infrastructurile digitale independente de timp si locatie sunt, prin urmare, indispensabile in industria constructiilor. Cu toate acestea, proiectele de digitalizare din industria constructiilor nu sunt lipsite de provocari, dar nici de oportunitati promitatoare. Chiar daca majoritatea companiilor din domeniul constructiilor sunt, inca, slab digitalizate, numarul "early adopters" din sector a crescut considerabil in ultima perioada, in special in domeniile de arhitectura, proiectare, dar si in gestionarea resurselor si activitatilor pe santiere. Piata de aplicatii specifice este mult mai ofertanta, iar autoritatile par mult mai determinate in a finanta si sprijini procesele de digitalizare, inclusiv in sectorul de constructii, prin reglementarea implementarii modului de lucru colaborativ (BIM), chiar daca sub imperativul unor directive europene a caror adaptare in legislatia interna nu mai poate fi amanata.
Analiza pietei de software pentru proiectare, arhitectura si constructii porneste cu o prezentare a tendintelor actuale marcante in acest domeniu, marcheaza principalele evolutii ale adoptiei BIM in Romania, face referire la finantarile disponibile pentru digitalizarea companiilor si se incheie cu opinii ale reprezentantilor unor furnizori de marca de sisteme informatice dedicate:
  • Rodica Lupu, manager Cluster TEC;
  • Alexandru-Andrei Tanasa, Digital Business Advisor la Arggo;
  • Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist la BITSoftware;
  • Brandusa Parlog, Managing Partner al CADWARE Engineering;
  • Ing. Ovidiu Florea, director general CYPE Romania;
  • Florin Manoloiu, Chief Operations Officer la eDevize;
  • Daniel Gheorghe, Product Specialist in cadrul GRAITEC Romania;
  • Roxana Epure, Managing Partner in cadrul NextUp;
  • Alina Turcu, Regional Manager PlanRadar Romania;
  • Alexandra Roata, cofondator al Softlead;
  • Radu Zanfir, Senior Sales Manager TotalSoft.

Editia Octombrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor este disponibila pentru abonati, click aici!
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024, click aici!

 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter